Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martijn van Damme, Dacomex:

"Bij huidige afzetcijfers wellicht voldoende uien beschikbaar"

Tholen - Lage opbrengsten in de uien leiden tot een behoorlijke stemming bij de teler met hoge prijzen als gevolg. Toch is het voor Martijn van Damme van Dacomex maar de vraag of dat ook het hele seizoen zal gelden. "Telers zijn er nogal zeker van dat er te weinig uien zijn, maar dat valt in mijn optiek te betwisten. Klanten bestellen met de huidige prijzen een heel stuk minder uien en boren alternatieven aan. Dat resulteert in een lui-dure markt en ik zie dat ook niet zomaar veranderen."

"Over het geheel vallen de tonnages behoorlijk tegen. Hier in het zuidwesten zijn er wel enkele percelen waar 40-45 ton uien van een hectare komt, maar bij de meeste percelen is het met 10-35 ton een eind gebeurd. Met Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen als uitschieters. Hier staan sommige telers zelfs voor de bizarre keuze of het überhaupt loont om de uien op te rapen. Anderzijds heb je in de Polders ook uitschieters waar 70 tot 80 ton uien van een hectare wordt gehaald en ook in de regio Drenthe en Groningen worden nette opbrengsten van gehaald. Maar die boeren weten dat ook en vragen grote bedragen", vertelt Martijn.



"We hebben in Nederland de capaciteit om 40.000 ton uien per week te exporteren en waar we vorig seizoen nog weleens 30.000 tot 35.000 ton haalden, verwacht ik nu dat we grotendeels in een weekvolume rond de 15.000-16.000 ton blijven hangen met uitschieters naar 20.000 ton. Dat zal best voor spannende situaties zorgen. Je krijgt een hoop bedrijven die niet kunnen draaien, maar wel voorraad binnen hebben staan. En het is vervelend en onnatuurlijk om stil te liggen deze tijd van het jaar, dus dat zal bij veel sorteerders wringen", verwacht Martijn.

"Landen die normaal uien afnemen in deze tijd van het jaar hebben momenteel de keuze uit goedkopere alternatieven. Mauritanië en Mali hebben uien uit Marokko, Engeland koopt 'supers' in Spanje en Senegal is nog zeker een aantal weken dicht wegens lokaal product. Men spreekt nu van opening van de markt in de tweede week van september en dat is toch veel later dan gedacht en dan is er nog niets definitief. Gezien het reeds grote verscheepte volume maken we daar dus ook geen goede start. Andere afnemers zijn voorzichtig en ik verwacht dat dat dit jaar structurele vormen aan zal nemen. Op de middelsortering ontstaat nu al druk en voor de drielingen wordt het ook een gevecht om deze allemaal weg te krijgen. Desondanks zit de boer stevig in het zadel."

"De kwaliteit van de uien is over het algemeen goed, maar het is wel de vraag hoe de beregende uien zich gaan gedragen. Trips is dit jaar een groot probleem en zelfs dermate dat veel boeren geen MH meer spuiten. Veel uien zullen dus voor de Kerst weg moeten. Het seizoen is nog lang, maar ik vrees op dit moment dat er weinig eer aan te behalen valt", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Dacomex
Provincialeweg 46
Sint-Maartensdijk
Tel: 0166-662550
Fax :0166-664260
martijn@dacomex.nl
www.dacomex.nl