Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek Imperial College Londen

Bijen 'verslaafd' aan middelen die dodelijk voor hen zijn

Hoe meer gewasbeschermingsmiddelen bijen binnen krijgen hoe meer ze ervan willen. Dit zou een probleem kunnen worden gezien het feit dat deze middelen verband lijken te houden met de wereldwijde afname van bijen. 
 
Een nieuw onderzoek heeft nogmaals bevestigd dat bijen bepaalde gewasbeschermingsmiddelen niet alleen graag eten maar er ook 'verslaafd' aan raken. 
 
Britse onderzoekers stelden tien hommelkolonies gedurende tien dagen bloot aan twee verschillende voedselbronnen. Eén daarvan was een suikeroplossing en de andere bevatte gewasbeschermingsmiddelen met neoncotinoïden.
 
"De hommels leken het voedsel met neonicotinoïden voedsel aanvankelijk links te laten liggen maar naarmate individuele hommels het voedsel met neonicotinoïden vaker proefden, ontwikkelden ze er een voorkeur voor," legt onderzoeker Richard Gill uit. 
 
"Onze bevindingen laten zien dat hommels een voorkeur voor neonicotinoïden ontwikkelen waarbij zij symptomen vertonen die lijken op een verslaving, wat doet denken aan de verslavende werking van nicotine op de mens. Er is echter verder onderzoek nodig om dit vast te stellen in bijen."
 
The Independent bericht dat de diertjes na verloop van tijd vaker afkwamen op het voedsel met gewasbeschermingsmiddelen en minder op het andere en geen moeite hadden om het voedsel van hun keuze te vinden, zelfs niet nadat de voedselbronnen verwisseld waren.
Publicatiedatum: