Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
droogteschade fors en hergroei steekt de kop op

Telers in Zuidwesten vernietigen uienpercelen

Afgelopen week zijn diverse telers in Zuidwest Nederland gestart met de vernietiging van hun uienperceel. De weersomstandigheden voor veel uienpercelen waren dit seizoen zo extreem, dat de teelt vrijwel volledig is mislukt. Telers konden in het het zuiden pas in de tweede helft van april zaaien, vaak later dan collega's in het Noorden. Vervolgens kwamen hier in mei zware hoosbuien overheen. Veel percelen kwamen blank te staan. Dit werd weer gevolgd door een langdurige droogte en hitte. Dit alles is teveel geweest voor de uienteelt. Taxateurs van de brede weersverzekering schatten de percelen in op 80 tot 100% schade. Lang niet iedereen heeft een verzekering. Telers twijfelen ook nog of ze wel de uien moeten rooien, zo vertelt Wim Menu van Onion Today.



"Langzamerhand krijgen we inzicht in de omvang van de moeilijke uienoogst 2018. Er zijn telers die hun percelen al hebben ondergewerkt. Er zijn er ook die nog twijfelen wat ze gaan doen. Sommige percelen krijgen nu last van ongewenste hergroei en vertonen bouten of "boutachtige" uien. Het zal een uitdaging worden om voor deze gerooide uienpartijen een geschikte bestemming te vinden. Hopelijk kunnen er de komende tijd voldoende fijne uien richting Afrika. Er zijn in Nederland gelukkig ook percelen te vinden waar wel voldoende grofte in zit. Deze partijen zijn juist weer erg gewild en staan volop in de belangstelling. Voor deze telers kan wel eens een mooi saldo in het verschiet liggen. Het is dus zaak om de ogen goed open te houden", aldus Wim.


Voor meer informatie:
Wim Menu
Onion Today
Groenendijk 92
4587 CX Kloosterzande
Mob: +31 6 2237 8492
www.oniontoday.com

Publicatiedatum: