Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Knoflookimporteurs wachten tot omstandigheden verbeteren"

Het deel van het seizoen waarin Chinese handelaren verse knoflook in bewaring plaatsen, is bijna voorbij. FreshPlaza sprak onlangs met een Chinese knoflookexporteur over de omstandigheden op de markt voor knoflook. Volgens de exporteur blijft de markt net als in de twee voorgaande jaren in mineur. Het is vooralsnog moeilijk om te zeggen of de omstandigheden in het volgende jaar gaan verbeteren. De vooruitzichten zijn op basis van de huidige omstandigheden echter niet geweldig.







Volgens de exporteur is de inkoopprijs van verse knoflook dit jaar laag gebleven. De prijs zat aan het begin van het seizoen rond de 1 yuan (€0,13) per 0,5 kg. Jaar op jaar is dat een afname in prijs van 50%. In dezelfde periode van vorig jaar was er sprake van een prijs van 2 yuan (€0,25) per 0,5 kg. De prijsafnames hielden daar echter niet op. In juni was de prijs verder gedaald naar 0,7 yuan (€0,09) per 0,5 kg. De prijs nam voor een korte periode in juli in rap tempo toe als gevolg van handelaren die in grote volumes knoflook begonnen in te slaan. De huidige prijs zit nu zo'n 70% boven het laagste punt van de knoflookprijzen van dit jaar. De periode waarin handelaren knoflook in slaan voor opslag, komt nu echter tot zijn eind. Ook neemt de kwaliteit van de knoflook af. Knoflook van topkwaliteit is nu relatief schaars. Handelaren zijn erop gebrand om de laatste knoflook van hoge kwaliteit in handen te krijgen, waardoor de prijzen voor deze kwaliteit verder omhoog worden gedreven.



De oogst van verse knoflook begint bij de teeltgebieden in Shandong, Henan en Jiangsu elk jaar rond medio mei. Het exportseizoen begint in juni. Alleen het knoflook dat voor 20 augustus in bewaring belandt, heeft gegarandeerd een goede kwaliteit tijdens de export naar afgelegen markten. Het knoflook dat na 20 augustus wordt bewaard, is voornamelijk bestemd voor de Chinese markt zelf en voor buurlanden in Zuidoost Azië.




Jaar op jaar is de export met 30% afgenomen. Chinese exporteurs zijn terughoudend geworden. Aan de ene kant zijn er knoflookteeltgebieden in Brazilië en Spanje waar het areaal in de afgelopen twee jaar is uitgebreid. Deze landen zijn grotendeels in staat om aan de vraag op de eigen binnenlandse markt te voorzien. In sommige gevallen exporteren deze landen naar nabij gelegen markten. Aan de andere kant is de exportprijs van Chinees knoflook in de afgelopen jaren toegenomen. Importeurs in het buitenland zijn terughoudend en wachten liever af of de omstandigheden verbeteren. Ze verwachten dat de prijs van knoflook af zal nemen als de bewaarde knoflookvolumes in september op de markt komen.
Publicatiedatum: