Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nominaties Koeltrofee 2012 in teken van de warmtepomp

De NVKL-Koeltrofee wordt sinds 1989 eens per twee jaar uitgereikt als blijk van waardering van de NVKL (Nederlandse Vereniging van Ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling) voor een gerealiseerde innovatie op het gebied van de koudetechniek en/of klimaatbeheersing. Een jury van onafhankelijke experts heeft half januari de genomineerde innovaties voor de Koeltrofee 2012 bekend gemaakt.

Innovatie in de koudeketen is heel belangrijk. De welvaart en het welzijn van ons allen wordt in hoge mate bepaald door individuele ‘coole’ prestaties. Daarnaast zijn innovaties nodig om als koeltechnische sector bij te dragen aan de maatschappelijke doelstellingen ten aanzien van CO²-uitstoot en energiebesparing.
NVKL stimuleert dit door het uitreiken van de Koeltrofee. Dit jaar staan de inzendingen vooral in het teken van de warmtepomp.

De jury, bestaande uit dr. ir. C. Infante Ferreira (TU Delft), ir. M. Dieleman (Agentschap NL), ir. O. Kleefkens (Agentschap NL), ir. A.M.G. Pennartz (KWA Bedrijfsadviseurs) en ir. E.B. Wissink (TNO Bouw en Ondergrond), heeft haar keuze gemaakt.

De genomineerde innovaties zijn:
  • IBK Groep; Koude- en warmte-integratie met een warmtepomp
  • GEA Grenco; GEA Grenco Energy Enhancer
  • Reduses; Gasmotor warmtepomp
Tijdens de VSK-beurs 2012 wordt op donderdag 9 februari om 13.00 uur op de NVKL-stand bekend gemaakt wie de beste innovatie in de koude- en klimaattechniek heeft gerealiseerd en de winnaar is van de Koeltrofee 2012.

De NVKL is de brancheorganisatie voor bedrijven in de koudetechniek en klimaatbeheersing. Ruim 400 leveranciers, NVKL-erkende installateurs en aanverwante bedrijven uit de sector zijn lid bij de NVKL.

Toelichting innovaties:

Koude- en warmte integratie met een warmtepomp
In dit project van de IBK Groep zijn de stoomketels van een slachterij vervangen door een IBK hoge temperatuur warmtepomp in combinatie met kleine tapwaterketels. De warmtepomp maakt circa 4000 draaiuren per jaar en heeft een besparing opgeleverd van 50% op het gasverbruik en op de kosten voor water en waterbehandeling van de condensors. De extra elektriciteitskosten van de warmtepomp worden gecompenseerd door het hogere rendement van de koelinstallatie.

GEA Grenco Energy Enhancer
De GEA Grenco Energy Enhancer is een add-on warmtepomp die “afvalwarmte” van de koelinstallatie opwaardeert naar een hoger temperatuurniveau, waardoor deze warmte gebruikt kan worden voor andere bedrijfsprocessen. De Energy Enhancer, toepasbaar op zowel bestaande als nieuwe koelinstallaties, is mede door het gebruik van ammoniak als koudemiddel, een energiebesparend product dat een rendement kan halen van meer dan 500%. Daarnaast is bij gebruik van deze warmtepomp minder primaire energie nodig, waardoor de CO2-uitstoot en de energiekosten worden verlaagd.

Gasmotor warmtepomp
Reduses heeft een gasmotor gedreven warmtepomp voor de gebouwde omgeving ontwikkeld: een volledig modulerende water-water warmtepomp aangedreven door een gasmotor. Er wordt een zuiggaswisselaar toegepast, waardoor het rendement van de verdamper verbetert. Het verdampingsniveau is altijd boven de 0°C, er is dus geen invriesgevaar. De kleinere compressieverhouding leidt tot een hoger COP (Coefficient Of Performance). Het product kan gelijktijdig verwarmen en koelen en heeft een flexibel inzetbereik met betrekking tot watertemperaturen. Er is een hoogwaardig temperatuurlevering beschikbaar tot >70°C. De gasmotor gedreven warmtepomp (plug & play) levert 40% reductie op energieopslag op, 50% energiereductie ten opzichte van conventionele installaties en heeft de hoogste PER (Prime Energy Rate) in zijn klasse.
Publicatiedatum: