Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vakmanschap en duurzaamheid centraal op Vlaamse stand

23 Vlaamse exportbedrijven van verse aardappelen, groenten en fruit verzamelen tijdens Fruit Logistica op de gemeenschappelijke VLAM-stand. VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, organiseert er al voor de 20ste keer een groepsstand waar exporteurs en beroepsorganisaties hun klanten en relaties kunnen ontmoeten. Deze staat dit jaar in het teken van vakmanschap en duurzaamheid en is te vinden in hal 6.2 B.04 – B.07.

Nieuwe sfeervolle stand zet producten en bedrijven in de kijker

De producten staan zoals gewoonlijk centraal in de VLAM-stand, die dit jaar in een volledig nieuw kleedje gestoken wordt. Houten panelen worden gecombineerd met opvallende beelden bovenaan de stand. Die tonen naast sfeerbeelden van producten ook het vakmanschap van de Vlaamse familiebedrijven, want dat blijft een troef van de Vlaamse land- en tuinbouw. Het is immers net de betrokkenheid en het vakmanschap van die familiebedrijven die producten van een topkwaliteit oplevert. De persoonlijke service van de familiale exportbedrijven krijgt een klant er als vanzelfsprekend bij. De producten zelf worden dit jaar in speelse bollen en displays gepresenteerd. In primeur wordt op woensdagvoormiddag een nieuw initiatief rond duurzaamheid binnen de Vlaamse groente- en fruitsector gelanceerd. Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor landbouw, onthult het persoonlijk op de groente- en fruitstand. En daar krijgt het uiteraard ook de volle aandacht (hal 6.2. - B04, 05 & 06).



De Vlaamse deelnemers
Zeventien Vlaamse exportbedrijven uit de groente- en fruitsector nemen dit jaar deel aan Fruit Logistica. U kan hen ontmoeten in hal 6.2. op standen B04, 05 & 06: Bel’export; Belfrutex/Boussier; Bingo Fresh; Calsa; DBS; De Plecker – Lauwers; Demargro / Belgian Fruit Company (BFC); DSF; Frans Michiels Belgium (FMB); Fresh Food / Florex; Gemex; Herwi; Nicolaï Fruit; Pacbelimex; Vanco Belgium; Vergro; Wouters Fruithandel.

De Vlaamse aardappelsector wordt door zes bedrijven vertegenwoordigd in hal 6.2. op stand B 07:
Bart’s Potato Company, Binst Breeding&Selection, Dauchy NV, Muyshondt, Potato Masters en Warnez.

Natuurlijk zijn ook vertegenwoordigers van VLAM en van de beroepsorganisaties Belgapom, Fresh Trade Belgium, Lava en VBT paraat.

Export in cijfers

In de periode januari – augustus 2011 tekende de export van consumptieaardappelen en pootgoed een mooie groei op. De export van verse groenten kende, ondanks de EHEC-crisis, een groei in volume maar daalde wel in waarde. Vers fruit bleef qua export relatief stabiel. Uiteraard zijn er verschillen per product en per markt. Enkele opvallende evoluties:

- De totale export van consumptieaardappelen maakte in de eerste acht maanden van 2011 een flinke sprong met 12% in volume en 41% in waarde. Daarmee zit de Belgische aardappelexport opnieuw in de lift. De Belgische consumptieaardappelen zijn vooral populair in Nederland en Frankrijk die samen goed zijn voor maar liefst drie kwart van het volume. Rusland groeide in 2011 sterk als afnemer van Belgische consumptieaardappelen.
- Ook Belgisch pootgoed werd meer geëxporteerd van januari tot augustus 2011, met een groei van 72% in volume en 86% in waarde. Nederland is de belangrijkste afzetmarkt en vertegenwoordigt bijna de helft van het totale uitvoervolume. Belgisch pootgoed is gegeerd buiten de Europese grenzen, zoals Libië, Syrië en Marokko maar ook op meer gevestigde markten zoals Frankrijk, Italië en Spanje.
- Voor vers fruit bleef de handel binnen Europa quasi stabiel in de eerste acht maanden van 2011. Op wereldniveau steeg onze fruitexport lichtjes met 1% in volume en 3% in waarde. Het aandeel van de export naar derde landen bedraagt nu 10%. Rusland alleen al is goed voor maar liefst 8% van de Belgische fruitexport.
- De Belgische export van verse groenten deed het in de periode januari tot augustus 2011 relatief goed en steeg met 2% in volume. Door de lagere groenteprijzen, wegens de EHEC-crisis, daalde de exportwaarde wel gevoelig. Het aandeel naar derde landen bedraagt 9% in waarde. Net als voor fruit vormt Rusland ook voor de groentehandel een belangrijke markt. De export naar Rusland steeg in de eerste acht maanden van 2011 met maar liefst 85% in volume en met 20% in waarde en bereikt daarmee een waarde aandeel van 7% van de totale Belgische groente-export.
Publicatiedatum: