Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland op zoek naar bio-telers

De bondsregering van Duitsland wil het aandeel biologische landbouw verhogen naar zo'n 20%. Men is echter nog ver van dit doel verwijderd. Momenteel bestaat namelijk pas zo'n 6% van de Duitse landbouw uit biologische landbouw. Omdat de vraag naar biologische levensmiddelen gestaag blijft groeien, moeten deze producten geïmporteerd worden. Dit maakt de controle echter moeilijker. Verwerkers kunnen niet genoeg grondstoffen krijgen, waardoor sommige producten tijdelijk niet kunnen worden aangeboden.

In Duitsland is de markt voor biologische levensmiddelen zijn nichebestaan al lang voorbij gegroeid. Het afgelopen jaar steeg de omzet van biologische levensmiddelen een goede negen procent naar circa 6,6 miljard euro. Duitse telers hebben hier echter niet veel profijt van. „De marktgroei gaat bijna compleet aan de inheemse telers voorbij", zegt Gerald Herrmann, bedrijfsleider van het adviesbureau Organic Services. Want zowel de grootte van het areaal als het aantal bedrijven dat zich bezig houdt met biologische landbouw groeien in Duitsland niet mee met de vraag van de markt. Het areaal dat voor biologische landbouw gebruikt wordt, steeg het afgelopen jaar weliswaar met 2,3% naar zo'n één miljoen hectare en het aantal bedrijven steeg met 4,8% naar 23.003, maar in beide gevallen zijn deze groeicijfers echter behoorlijk laag.

Het buitenland moet dus momenteel nog vaak voor de biologische producten zorgen. De importvolumes in de biobranche stijgen hierdoor behoorlijk de laatste jaren. De grootste leveranciers van biologische groenten zijn Italië, Spanje en Nederland. Aardappelen komen uit Egypte en Israël, melk komt met name uit Oostenrijk en Denemarken en vlees uit Nederland en Italië. Zo'n 25% van de biologische aardappelen, die in Duitsland verkocht worden, zijn importaardappelen en van de biologische appelen stamt inmiddels al de helft niet meer uit Duitsland.
Publicatiedatum: