Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Knoflook is beter dan antibiotica

Onderzoekers aan de Washington State University hebben ontdekt dat een bepaalde stof in knoflook veel effectiever - meer dan 100 maal effectiever - is dan twee veelvoorkomende vormen van antibiotica bij het bestrijden van de Campylobacter bacterie, een van de meest voorkomende oorzaken van darmziekten. 

De ontdekking creëert een mogelijkheid voor nieuwe behandeling van rauw en verwerkt vlees en nieuwe bereidingsoppervlakken. "Dit is de eerste stap in het ontwikkelen van ideeën over nieuwe interventiestrategieën," aldus Michael Konkel, die meedeed aan de studie en jarenlang onderzoek deed naar de bacterie.

"Campylobacter is de meest voorkomende bacteriële oorzaak van door voedsel overgedragen ziekten in de Verenigde Staten en waarschijnlijk de hele wereld," zei Konkel. Zo'n 2,4 miljoen Amerikanen worden elk jaar getroffen door symptomen als diarree, krampen, buikpijn en koorts. Infecties zijn meestal het gevolg van rauw of ongaar gevogelte of een kruisbesmetting. Deze zelfde bacteriën zijn ook verantwoordelijk voor het activeren van de zeldzame verlammende aandoening, het Guillain-Barré syndroom.

Xiaonan Lu, hoofdauteur van het paper, en zijn collega's keken of de uit knoflook afgeleide verbinding, daillyl sulfide, in staat was om de bacterie, onder bescherming van een slijmerige biofilm die de bacterie 1000 keer resistenter voor antibiotica maakt, te doden. De verbinding bleek gemakkelijk door de biofilm heen te dringen en de bacterie te doden door de cel met een zwavel-bevattend enzym te combineren, dat vervolgens van functie verandert en de stofwisseling van de cel uitschakelt.

De onderzoekers zagen dat de daillyl sulfide 100 maal zo effectief was als veel antibiotica en binnen een mum van tijd werkt. De wetenschappers zeggen dat hun werk momenteel nog in een vroeg stadium is en dat de weg naar een applicatie van de knoflookverbinding nog lang is. Het wordt onwaarschijnlijk geacht dat de consumptie van knoflook vergiftiging door de Campylobacter kan voorkomen of genezen.

bron: www.sciencedaily.com
Publicatiedatum: