Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




VS: Knoflook is beter dan antibiotica

Onderzoekers aan de Washington State University hebben ontdekt dat een bepaalde stof in knoflook veel effectiever - meer dan 100 maal effectiever - is dan twee veelvoorkomende vormen van antibiotica bij het bestrijden van de Campylobacter bacterie, een van de meest voorkomende oorzaken van darmziekten. 

De ontdekking creŽert een mogelijkheid voor nieuwe behandeling van rauw en verwerkt vlees en nieuwe bereidingsoppervlakken. "Dit is de eerste stap in het ontwikkelen van ideeŽn over nieuwe interventiestrategieŽn," aldus Michael Konkel, die meedeed aan de studie en jarenlang onderzoek deed naar de bacterie.

"Campylobacter is de meest voorkomende bacteriŽle oorzaak van door voedsel overgedragen ziekten in de Verenigde Staten en waarschijnlijk de hele wereld," zei Konkel. Zo'n 2,4 miljoen Amerikanen worden elk jaar getroffen door symptomen als diarree, krampen, buikpijn en koorts. Infecties zijn meestal het gevolg van rauw of ongaar gevogelte of een kruisbesmetting. Deze zelfde bacteriŽn zijn ook verantwoordelijk voor het activeren van de zeldzame verlammende aandoening, het Guillain-Barrť syndroom.

Xiaonan Lu, hoofdauteur van het paper, en zijn collega's keken of de uit knoflook afgeleide verbinding, daillyl sulfide, in staat was om de bacterie, onder bescherming van een slijmerige biofilm die de bacterie 1000 keer resistenter voor antibiotica maakt, te doden. De verbinding bleek gemakkelijk door de biofilm heen te dringen en de bacterie te doden door de cel met een zwavel-bevattend enzym te combineren, dat vervolgens van functie verandert en de stofwisseling van de cel uitschakelt.

De onderzoekers zagen dat de daillyl sulfide 100 maal zo effectief was als veel antibiotica en binnen een mum van tijd werkt. De wetenschappers zeggen dat hun werk momenteel nog in een vroeg stadium is en dat de weg naar een applicatie van de knoflookverbinding nog lang is. Het wordt onwaarschijnlijk geacht dat de consumptie van knoflook vergiftiging door de Campylobacter kan voorkomen of genezen.

bron: www.sciencedaily.com

Publicatiedatum: 7-5-2012

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-9-2017 Duitsers eten meer vers dan Fransen
20-9-2017 Huisarts prijst groenten aan bij RTL Late Night
20-9-2017 Den Haag deelt vrolijke groentendoosjes aan armlastige jeugd
20-9-2017 Het Vlaams Instituut Gezond Leven: Meer groenten, minder vlees
18-9-2017 "Voedingswetenschap moet anders"
18-9-2017 IsraŽl: Rosj Hasjana goed voor 10% grotere AGF-afzet
14-9-2017 Sopropo heilzaam tegen diabetes en kanker
13-9-2017 Gekookt meer voedingsstoffen in tomaten en spinazie
12-9-2017 Waarom eten kinderen eigenlijk geen groenten?
12-9-2017 "Onderzoek naar bittere stof in witlof als mogelijk medicijn"
11-9-2017 "Deze groenten kun je beter niet eten als je wil afvallen"
11-9-2017 Healthy Food Congress: kloof tussen gezondheid en groente verder dichten
7-9-2017 VK: Hoge concentratie gewasbeschermingsmiddelen gevonden in Britse AGF voor kinderen
5-9-2017 Nieuwe Vlaamse campagne voor gezond snacken voor kinderen
5-9-2017 Misleiding bij Capri-Sun en Fruity Water
5-9-2017 Congres over effect gezonde voeding op gezondheid
31-8-2017 Is broccoli de sleutel tot anti-veroudering?
31-8-2017 VS: Kritiek op schoolfruitprogramma
30-8-2017 '70% supermarkt bestaat uit omstreden 'ultra processed foods'
29-8-2017 Drukbezette ouders sussen met knijpfruit hun geweten