Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




VS: Knoflook is beter dan antibiotica

Onderzoekers aan de Washington State University hebben ontdekt dat een bepaalde stof in knoflook veel effectiever - meer dan 100 maal effectiever - is dan twee veelvoorkomende vormen van antibiotica bij het bestrijden van de Campylobacter bacterie, een van de meest voorkomende oorzaken van darmziekten. 

De ontdekking creŽert een mogelijkheid voor nieuwe behandeling van rauw en verwerkt vlees en nieuwe bereidingsoppervlakken. "Dit is de eerste stap in het ontwikkelen van ideeŽn over nieuwe interventiestrategieŽn," aldus Michael Konkel, die meedeed aan de studie en jarenlang onderzoek deed naar de bacterie.

"Campylobacter is de meest voorkomende bacteriŽle oorzaak van door voedsel overgedragen ziekten in de Verenigde Staten en waarschijnlijk de hele wereld," zei Konkel. Zo'n 2,4 miljoen Amerikanen worden elk jaar getroffen door symptomen als diarree, krampen, buikpijn en koorts. Infecties zijn meestal het gevolg van rauw of ongaar gevogelte of een kruisbesmetting. Deze zelfde bacteriŽn zijn ook verantwoordelijk voor het activeren van de zeldzame verlammende aandoening, het Guillain-Barrť syndroom.

Xiaonan Lu, hoofdauteur van het paper, en zijn collega's keken of de uit knoflook afgeleide verbinding, daillyl sulfide, in staat was om de bacterie, onder bescherming van een slijmerige biofilm die de bacterie 1000 keer resistenter voor antibiotica maakt, te doden. De verbinding bleek gemakkelijk door de biofilm heen te dringen en de bacterie te doden door de cel met een zwavel-bevattend enzym te combineren, dat vervolgens van functie verandert en de stofwisseling van de cel uitschakelt.

De onderzoekers zagen dat de daillyl sulfide 100 maal zo effectief was als veel antibiotica en binnen een mum van tijd werkt. De wetenschappers zeggen dat hun werk momenteel nog in een vroeg stadium is en dat de weg naar een applicatie van de knoflookverbinding nog lang is. Het wordt onwaarschijnlijk geacht dat de consumptie van knoflook vergiftiging door de Campylobacter kan voorkomen of genezen.

bron: www.sciencedaily.com

Publicatiedatum: 7-5-2012

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-11-2017 Slechts 4 op de 10 kinderen eet voldoende groenten en fruit
17-11-2017 Londen: 3-D kijkje achter de schermen bij voedselproductie
16-11-2017 Canadese AGF-sector vraagt parlement aandacht voor gezondheid
14-11-2017 "Gewasbeschermingsmiddelen mogelijk oorzaak van uitblijven zwangerschap bij IVF"
8-11-2017 "Ieder vers product heeft weer een andere werking op ons lichaam"
7-11-2017 Gratis fruit voor WUR-medewerkers
6-11-2017 Parijs zet in op groenten- en fruitteelt in de binnenstad
3-11-2017 Afrika: Onderzoek naar gezondere zoete aardappelen
2-11-2017 Star Wars en Marvel iconen helpen gezinnen gezonde keuzes maken
1-11-2017 Europese consumptie van groenten en fruit neemt toe
1-11-2017 Engelse campagne moedigt consumptie prei aan
30-10-2017 90% Britse jongeren gooit groenten en fruit weg
27-10-2017 Saladebuffetten voor meer dan 5.000 Amerikaanse scholen
27-10-2017 Hongaarse AGF-afzet groeide 12%
24-10-2017 Lidl Duitsland zet zich actief in tegen een ongezonde voedingsstijl
23-10-2017 Vlaamse wetenschappers: voedingsadviezen deugen niet altijd
20-10-2017 Nieuwe app EtiketWijzer van het Voedingscentrum
19-10-2017 Tips om gezonde voornemens langer vol te houden
19-10-2017 Vergeet de avocado: dit is het nieuwe superfood
18-10-2017 Vlaams onderzoek: "Suiker maakt kanker erger"