Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verslag van de eerste vergadering in Foggia, Italië

Europees QUAFETY-project officieel van start gegaan



Op 8-9 maart 2012 werd de eerste vergadering in Foggia (Italië) gehouden om de activiteiten van het EU-project, genaamd 'QUAFETY - Comprehensive Approach to Enhance Quality and Safety of Ready to Eat Fresh Products', te starten. Tijdens de vergadering werden alle aspecten van het operationele en administratieve management van het project besproken.



Het Quafety-project wordt medegefinancierd door de Europese Commissie. De totale bijdrage is ongeveer drie miljoen euro en omvat veertien partners, waarvan zes universiteiten, twee R&D-instellingen en zes SME (kleine en middelgrote ondernemingen) van zeven verschillende landen (Italië, Verenigd Koninkrijk, Israël, Polen, Nederland, Portugal en Griekenland).


QUAFETY-partners.

8 maart 2012
Op donderdag 8 maart werd het EU-project getoond aan het publiek. Voor dit evenement deden bekende sprekers verslag over hun EU-projectervaringen. De workshop begon met een welkomstgroet van Professor Agostino Sevi, decaan van de faculteit Landbouw van de universiteit in Foggia.


Professor Agostino Sevi.

Professor Giancarlo Colelli, wetenschappelijk coördinator van QUAFETY, introduceerde het project door de doelstellingen en de activiteiten, die zullen worden geleid door de verschillende partners in de volgende drie jaar, en de verwachte resultaten te laten zien.


Professor Giancarlo Colelli, wetenschappelijk coördinator van het QUAFETY-project.

Professor Colelli legde uit welke maatregelen moesten worden genomen voor het projectvoorstel en welke onderhandelingen moesten worden gedaan om de financiering door de EU-commissie rond te krijgen.


Boven en onder: doelstellingen van het QUAFETY-project.



Professor Colelli belichtte het belang van resultatenverspreiding via het project en informeerde over de oprichting van een officiële website (www.quafety.eu), waar aan gewerkt wordt.


Het magazine van FreshPlaza is betrokken bij het QUAFETY-project als partner voor het verspreiden van de resultaten.

Op 8 maart herinnerde de ambtenaar van de EU-commissie, Catherine Eccles, het publiek eraan dat het QUAFETY-project begon op 1 januari 2012 en zal eindigen op 31 december 2014.



Dr. Eccles vertelde dat de Europese Commissie 154 verzoeken ontving voor de oproep van oktober 2011. Daarvan betroffen 23 verzoeken 'ready-to-eat producten', waarvan er maar drie werden gefinancierd. Hier was het QUAFETY-project er een van.


Dr. Teresa Mulloy.

Dr. Teresa Mulloy legde uit dat de politieke betrokkenheid van regionale instituten de concurrentie van ondernemingen verhoogt op de internationale markt. Ze toonde de 'Country Focus Projects', wiens doelstellingen zijn de handelsrelaties met Rusland, China, India, Brazilië, de VS en Canada en de huidige commerciële relatie met Japan te ontwikkelen. Ze had het ook over 'Sprint Puglia', dat werd geïntroduceerd in 2004. 'Sprint Puglia' is de regionale helpdesk om ondernemingen te ondersteunen en hen nieuws te verstrekken over projecten voor commerciële ontwikkeling.

Professor George J. Nychas (faculteit Landbouw in Athene) deed verslag over zijn EU-projectervaring. Hij is wetenschappelijk coördinator van het SYMBIOSIS-project dat veertien partners heeft vanuit de EU en daarbuiten.


Professor George J. Nychas.

De doelstelling van SYMBIOSIS is de kwaliteit en veiligheid van vlees te controleren tijdens productie, opslag en distributie door verschillende (nano)technologieën te gebruiken, zoals beeldanalyse en wiskundige modellen. Professor Nychas toonde de doelstellingen, activiteiten en bereikte resultaten.

Ook professor Claudio Babiloni (Universiteit van Foggia) rapporteerde over zijn ervaring met twee EU-projecten (PharmaCog en DECIDE) in samenwerking met instellingen en ondernemingen van verschillende landen.


Professor Claudio Babiloni.

Tijdens de tweede sessie van 8 maart werden de bureaucratische en administratieve aspecten van het zevende kaderprogramma bediscussieerd. Dr. Catherine Eccles en Dr. Giuliano De Seneen (Distretto Agroalimentare Regionale Scrl) legden de richtlijnen uit voor optimaal financieel management van de verschillende projectactiviteiten.


Dr Giuliano De Seneen.

9 maart 2012

Tijdens de tweede dag van de vergadering, presenteerden de veertien partners die deelnemen aan het QUAFETY-project hun instellingen en beschreven hun bezigheid in het project.


Faculteit Landbouw van Foggia.

Professor Giuseppe Spano introduceerde de faculteit Landbouw in Foggia en presenteerde de verschillende onderzoeksgroepen die betrokken zijn bij het project, die eraan zullen werken de doelstellingen te bereiken.

Professor Antonio Ferrante presenteerde de Universiteit van Milaan en Professor Eleftherios Drosinos presenteerde de faculteit Landbouw van de Universiteit van Athene. Daarna beschreven ze hun activiteit in het project.

Professor Domingos Almeida (Universidade Catolica Portuguesa, Portugal) beschreef de werkzaamheden van zijn onderzoeksgroep in het project.


Professor Domingos Almeida.

Dr. Victor Rodov (foto rechts) presenteerde de Israëlische onderzoeksgroep 'The Agricultural Research Organisation Of Israel – The Volcani Centre". Daarna stelde professor Hilary Rogers de Cardiff University (Verenigd Koninkrijk) voor en professor Jane Sutherland de London Metropolitan University.

Professor Antonio Stasi presenteerde de regionale foodzone (DARe), die de haalbaarheid en duurzaamheid van de oplossingen, die worden voorgesteld door het project, zal evalueren.


Professor Antonio Stasi.

Dr. Rossella Gigli sprak namens FreshPlaza, het internationale magazine voor versproducten. FreshPlaza is betrokken bij het QUAFETY-project voor het verspreiden van de resultaten.


Dr. Rossella Gigli, managing director voor FreshPlaza Italië.

Dr. Reuben Vaida beschreef de activiteiten die worden uitgevoerd bij Einat Food Industries Agricultural Cooperative Society Ltd (Israel), die voornamelijk gebakken producten produceert. De industrie introduceerde onlangs de productie van vers gesneden producten.


Dr. Reuben Vaida.

Dr. Maria Grzegorzewska presenteerde de Poolse onderzoeksgroep voor groenten (Instytut Ogrodnictwa) en de activiteiten van haar groep in het QUAFETY-project. Het onderzoek zal vooral de effecten van verwarmen evalueren op de kwaliteit en veiligheid van vers gesneden producten.


Dr Maria Grzegorzewska.

Tenslotte presenteerde dr. Germano Profeta de onderneming 'Agronomia', de Italiaanse partner voor de productie van vers gesneden bladgroenten. Agronomia zal in situ de innovaties testen van bladgroenteverwerking in het QUAFETY-project.


Dr. Germano Profeta.

Tijdens het tweede dagdeel bespraken de betrokken partners van QUAFETY-project het beheer van de activiteiten. Vooral de afgevaardigden van elke partner waren aanwezig in de eerste stuurgroep van het QUAFETY-project. Tijdens deze vergadering kwamen de partners tot belangrijke besluiten voor de ontwikkeling en coördinatie van de activiteiten.

De coördinator van het QUAFETY-project, professor Colelli, sloot de workshop af door de belangrijkste resultaten van de meeting samen te vatten en de korte- en langetermijnverplichtingen. De vergadering was naar iedereens tevredenheid verlopen: ieder kreeg de kans zichtbaarheid te geven aan zijn project en om de relaties tussen partners te versterken.


QUAFETY-partners.

De volgende meeting zal in de 18de maand van het project plaatsvinden, volgend jaar juni (2013) in Athene, Griekenland.
Publicatiedatum: