Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stof in appelen en uien kan bloedstolsels voorkomen

Rutine, een stof die bijvoorbeeld in appelen, thee en uien zit, kan bloedstolsels voorkomen. Dat meldt Gezondheidsnet. Onderzoekers van Harvard denken dat het in de toekomst gebruikt kan worden om patiƫnten te beschermen tegen hartinfarcten en beroertes.

Bloedpropjes kunnen voorkomen in aderen en bloedvaten en de bloedtoevoer blokkeren. Ze kunnen losraken en zich verplaatsen naar andere delen van het lichaam. In dat geval is er sprake van een embolie. De weefsels achter de blokkade krijgen dan geen zuurstof meer en sterven af. Een stolsel in de hartslagader kan een hartinfarct veroorzaken. Een embolie in de halsslagader leidt mogelijk tot een beroerte.

Enzym
De onderzoekers testten 500 verschillende stoffen met behulp van een computermodel. Rutine bleek een enzym te blokkeren dat betrokken is bij de vorming van bloedpropjes. Zo voorkomt het bloedstolsels in zowel aderen als bloedvaten. "Rutine bleek het beste anti-trombosestofje dat we ooit getest hebben met dit model. Een veilig, goedkoop medicijn dat terugkerende propjes vermindert, kan duizenden levens redden", aldus Robert Flaumenhaft van Harvard Medical School.

Bron: Nu.nl / Gezondheidsnet
Publicatiedatum: