Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Waltraud Krückel uit Wurzburg kijkt terug

EHEC-crisis laat sporen na

Het is nu één jaar na de EHEC-crisis. De epidemie eiste meer dan 50 levens en beangstigde vele consumenten. Groente was twee weken lang taboe. Komkommers uit Spanje, sla, tomaten, bonen en uiteindelijk fenegriekzaad uit Egypte werden als EHEC-drager genoemd en voor de epidemie verantwoordelijk gehouden. Inmiddels zijn alle waarschuwingen opgeheven; de EHEC-crisis heeft echter wel haar sporen achtergelaten.
 
Waltraud Krückel van groente- en fruithandel Krückel in het Duitse Würzburg blikt terug op het afgelopen jaar: „De handel lag één tot twee weken totaal plat." Inmiddels is EHEC weliswaar geen onderwerp meer wanneer de consument zijn winkelwagen vult, maar toch is de onzekerheid van klanten nog steeds voelbaar. Zo vragen veel klanten nog steeds naar de herkomst van producten. Groente- en fruithandel Krückel maakte gebruik van de goede reputatie van regionale producten om na het uitbreken van de EHEC-crisis de verkoop weer op gang te brengen. „De eerste paar weken hebben we echter uitsluitend regionale groenten verkocht", zegt Waltraud Krückel. „Pas toen de waarschuwing voor alle groentesoorten werd opgeheven en de EHEC-epidemie uit de krantenkoppen verdwenen was, stabiliseerde het koopgedrag van de consumenten weer." Voor de groentehandel van Krückel was dit echter niet alleen maar positief. „Klanten, die vanwege de EHEC-crisis regionale groenten kochten, zijn daarna weer teruggekeerd naar de supermarkt." Desondanks zitten ze niet te wachten op een herhaling van de EHEC-paniek. „Er is weliswaar elk jaar wel iets, maar de EHEC-crisis was bijzonder zwaar."
 
Naast de groentehandel waren ook de telers getroffen. Wat zij momenteel nog van de crisis merken, is eigenlijk alleen maar een gat in de kas. „We hopen dat we het verlies van vorig jaar dit jaar weer een beetje goed kunnen maken", zegt Heinz Wenkheimer, directeur van de tuinbouwcentrale Main-Donau in Albertshausen. De agrariërs ontvingen afgelopen jaar weliswaar schadevergoedingen, maar deze waren bij lange na niet hoog genoeg om de geleden schade te dekken. De Europese Commissie besloot om na de EHEC-crisis 227 miljoen euro aan directe hulp beschikbaar te stellen. Het grootste deel hiervan ging naar Spanje (71 miljoen euro), Polen (46,4 miljoen euro) en Italië (34,6 miljoen euro). De Duitse telers ontvingen 16 miljoen euro van de EU.
 
Publicatiedatum: