Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mees en Ageeth Visser vieren feest met tal van activiteiten

Jubileum voor Boerderij Landzicht: 25 jaar biologisch

Tholen - Mees Visser van Boerderij Landzicht is dit jaar 25 jaar een biologische teler. Samen met zijn vrouw Ageeth besloot hij in 1987 om te schakelen. "Nu terugkijkend op deze 25 jaar kan ik zeggen dat de oogst van al die jaren pionieren veel groter is geworden dan ik ooit had gedacht."


Ageeth en Mees Visser

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage

Mees is inmiddels de vierde generatie Visser op de eeuwenoude boerderij in Strijen. De boerderij zelf staat al 350 jaar in de polder van de Hoeksche Waard. Zijn overgrootvader vestigde zich er zo'n 150 jaar geleden. Met de omschakeling van gangbaar naar biologisch ging Mees in feite terug naar de manier waarop zijn overgrootvader het bedrijf 150 jaar geleden was begonnen: biologisch. "Mijn grootvader had bijvoorbeeld nog een gemengd bedrijf. Mijn vader moest zich gaan specialiseren, omdat de mechanisatie voor beide takken te duur werd. Hij koos voor akkerbouw en de koeien vertrokken. Hun mest was door de intrede van kunstmest ook niet meer nodig."



De vader van Mees overlijdt wanneer Mees net van school af is. Hij zet het bedrijf van zijn vader voort. "Ik ben nog een paar jaar gangbaar doorgegaan, omdat ik er van overtuigd was dat het mijn opdracht was om op een goedkope, efficiƫnte manier voedsel te produceren om de wereldbevolking te kunnen voeden." Mees wordt door de jaren heen kritischer. Hij ziet dat met zijn manier van werken het verzorgen van de aarde en de groei en vitaliteit van de planten niet voorop staat. "Onkruid bleek resistent te worden voor de bestrijdingsmiddelen die ik gebruikte. De planten waren zwak en ik vroeg me echt af hoeveel voedingswaarde ze nog hadden. Ik kreeg een grote weerstand tegen deze manier van werken."

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage



Een veld met Luzerne. Mees gebruikt dit gewas om zijn akker schoon en de bodem vitaal houden.

Na zeven jaar besluit Mees op zijn 28e om te schakelen naar biologische landbouw. "Ik was het 200e bedrijf in Nederland, dat deze keuze maakte. De eerste jaren waren moeilijk. Met vallen en opstaan wist ik het bedrijf te runnen." Het grootste probleem bij de omschakeling was het woekerende onkruid. Zo staken de distels in die tijd boven het tarwe uit en was bestrijding met een onkruid eg van 9 meter breed niet voldoende. Mees laat zich echter niet uit het veld slaan en krijgt het voor elkaar om met een goed werkend teeltplan zijn akker op een natuurlijke manier onkruidvrij te krijgen. "Het heeft me heel wat hoofdbrekens gekost, maar ik was erg gemotiveerd. We zijn uiteindelijk uitgekomen op een akkerbouwplan met twee jaar Luzerne. Drie keer per jaar maaien we met dit snelgroeiend gewas ook het onkruid af. Na de eerste keer maaien groeit de Luzerne zo hard, dat het onkruid verstikt."



De kiemplant van deze wasboon komt goed op in de schone akker van Boerderij Landzicht. Half juli is de vrucht te plukken.

De opbrengst van Luzerne - dat weggaat naar de grasdrogerij als veevoer - is laag. De winst zit onder andere in de hogere opbrengst op een schone akker vol stikstof, wat goed is voor de aardappelteelt, de arbeidsbesparing bij onkruidbestrijding en een vitale bodem waar het water goed uit weg kan stromen. "Dit gewas wortelt daarbij ook diep en breekt de grond open voor de wortels van de andere gewassen. Dit is belangrijk omdat onze landbouwgrond door het gebruik van zware machines veel storende lagen bevat, waar de wortels normaal niet door komen. Distels hebben hetzelfde effect, maar die verstoren de groei van gewassen boven de grond. Twee jaar Luzerne op de akker is dus wat mij betreft de manier gebleken om je land schoon en de bodem vitaal te houden."
 
Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage


Teler Bas Hooghwerff oogst de kropsla. Links op de foto een rij rode eikenbladsla, romeinse sla en groene eikenbladsla. Deze sla wordt speciaal voor de groenteabonnees geteeld.

In de afgelopen 25 jaar is Boerderij Landzicht steeds groener geworden. Naast de omschakeling naar biologisch, koos Mees er 18 jaar geleden ook voor om direct aan klanten te gaan leveren zonder tussenkomst van groothandels. Een succesvolle stap, zo blijkt. Inmiddels levert Landzicht Biologisch vanuit de speciaal aangelegde groententuin via veertig distributiepunten wekelijks aan 1250 abonnementhouders groenten en fruit af in een straal van veertig kilometer om het bedrijf in Strijen. "Mede dankzij onze trouwe klanten hebben we een bloeiend bedrijf kunnen opbouwen. Mijn verlangen om rond de boerderij een gevarieerde groentetuin aan te leggen, is volledig in vervulling gegaan."


De sierbloemen (zoals de Lupine) kunnen deze zomer weer zelf geplukt worden door de abonnees van Landzicht.

Inmiddels teelt Mees met zijn personeel zo'n veertig verschillende groenten en kruiden en hebben ze een bloementuin van 7500 vierkante meter met 57 verschillende soorten bloemen. "Ik ben heel dankbaar dat onze klanten zich verbinden aan onze boerderij. Door het wekelijks afnemen van onze groenten dragen ze bij aan een sterke basis voor ons bestaan. Daardoor kunnen wij telen zoals wij menen dat goed is voor de aarde, de dieren, de planten, voor ons en onze abonnees. En dat is een veel mooiere oogst dan ik 25 geleden had kunnen bedenken!"

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage

Meer informatie (oa over jubileumactiviteiten):
Boerderij Landzicht
Mees en Ageeth Visser
Broekseweg 2a Strijen
www.groenteabonnement.nl
078- 674 31 51
info@groentenabonnement.nl

Publicatiedatum: