Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verpakkingenbelasting verdwijnt per 1 januari 2013

De verpakkingenbelasting kan per 1 januari 2013 definitief worden afgeschaft. Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu en het verpakkende bedrijfsleven hebben een overeenkomst getekend, waarmee producenten, importeurs en verkopers van verpakte producten garanderen dat zij de komende tien jaar de kosten voor inzameling en hergebruik van kunststof verpakkingsmateriaal betalen.

In het regeerakkoord is een besparing op het Afvalfonds opgenomen ter waarde van 115 miljoen euro per jaar. De overeenkomst met het bedrijfsleven zorgt voor een solide alternatief voor de verpakkingsbelasting, die in 2008 werd ingevoerd. Het afschaffen ervan maakt onderdeel uit van de fiscale agenda. Dat is de vereenvoudiging van de belastingen waaraan het kabinet werkt. De afspraken met het verpakkend bedrijfsleven en de daaruit voortvloeiende verplichtingen vertegenwoordigen een waarde van zo’n anderhalf miljard euro in tien jaar.

Atsma en het bedrijfsleven hebben een raamovereenkomst getekend die voortbouwt op een in maart gesloten concept-onderhandelaarsakkoord. Daarin spreken de bedrijven af dat ze de komende jaren meer verpakkingsmateriaal gaan hergebruiken en de hele verpakkingsketen verder zullen verduurzamen. Voorts staan ze borg voor een robuust en toereikend financieringsstelsel, dat in de plaats komt van het huidige Afvalfonds dat door het Rijk wordt gevuld. In de overeenkomst die nu getekend is, zijn de wensen meegenomen die de Tweede Kamer bij bespreking van het concept-onderhandelaarsakkoord heeft ingebracht.

Het financieringsstelsel waarvoor de bedrijven garant staan, is in de eerste plaats bedoeld om de gemeenten te vergoeden voor het inzamelen van verpakkingsafval. Voorts staat het bedrijfsleven garant voor 20 miljoen euro per jaar voor de aanpak van zwerfafval. De bedrijven blijven betalen voor de lopende campagne Nederland Schoon. Daarnaast betaalt het bedrijfsleven een Kennisinstituut Verpakkingen dat voor de komende jaren een ‘verduurzamingsagenda’ gaat opstellen en uitvoeren waarmee de hele verpakkingsketen verduurzaamd wordt.

Maatregelen die de bedrijven al hebben toegezegd, zijn:

  • verhogen van het gehalte hergebruikt PET-materiaal in nieuwe flessen
  • terugdringen PVC gebruik in verpakkingen
  • afschaffen gratis plastic draagtasjes in supermarkten
  • minder materiaal gebruiken in kunststofverpakkingen
  • minder kunststofwikkels gebruiken
  • onderzoek naar gescheiden inzameling van drankenkartons
Het afschaffen van de verpakkingenbelasting, als vereenvoudiging en vermindering van de regeldruk, lag reeds besloten in het Belastingplan 2012. Daarin stond dat de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu voor 1 juli dit jaar met het bedrijfsleven overeenstemming moest bereiken over een alternatief systeem. Nu de raamovereenkomst is ondertekend, is deze opgave verwezenlijkt.

Het akkoord is ondertekend namens de FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie), het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel), de RND (Raad Nederlandse Detailhandel), Fiar (Vereniging van Fabrikanten, Importeurs en Agenten op Radiogebied), Vlehan (Vereniging Leveranciers Huishoudelijke Apparaten) en BVNL (Bedrijfsverpakkingen Nederland).

Zie voor meer informatie de Raamovereenkomst over de aanpak van de dossiers verpakkingen en zwerfafval voor de jaren 2013 t/m 2022 op de site van het ministerie van I&M.

bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Publicatiedatum: