Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onder meer in BD-tuinencomplex Sloterland

Daniël Gravemaker heeft twee zeer uiteenlopende moestuinen

Thuiseten (Het Parool) gaat deze maand lekker in de tuin dineren. Bij Daniël Gravemaker (35 jaar, grafisch ontwerper) ga je nooit met lege handen naar huis. Hij komt om in de sla en potten jam.

Daniël Gravemaker woont vier hoog achter in De Pijp. Omdat hij wat vaker naar buiten wilde, nam hij niet één, maar twee moestuinen. Hij bewerkt vijftig vierkante meter bij Badhoevedorp en tuiniert ook nog wat in Noord.

Er is geen groter verschil denkbaar. De tuin bij Badhoevedorp maakt deel uit van tuinencomplex Sloterland, waar al 75 jaar biologisch-dynamisch wordt getuinierd. De grond in Noord is verontreinigd. Ja, daar hoeven we niet zo dramatisch over te doen. De grond is namelijk op heel veel plekken in de stad vervuild, maar de gemeente raadt het eten van in de stad verbouwde groente niet direct af.

Dat zal allemaal best, vindt Daniël. Hij kweekt nou juist zijn eigen groente zodat hij zeker weet dat het goed is. Hij probeert alle omstandigheden zo goed mogelijk te houden en steeds zo puur mogelijk te eten. Dus timmerde hij houten bakken en bekleedde die met antiworteldoek, voor hij er teelaarde in stortte en sla, bieten en tomaten zaaide.

Hij heeft veel van de biologisch-dynamische tuinders geleerd. Vooral dat je zuinig moet zijn op je grond. De grond van Sloterland is dankzij 75 jaar compost fantastisch, ondanks het feit dat de tuin onder de rook van Schiphol ligt. De gekochte teelaarde in de bakken in Noord is juist heel arm. Dat is ook weer een uitdaging. Na de toevoeging van wat mestkorrels lijkt de grond nu toch tot leven te komen. Er zijn al wat slakroppen doorgeschoten, de tomaten beginnen rood te worden en de bieten zijn klaar.
 
In een kuip staat een olijfkomkommer, opgekweekt met zaad van de zadenruilbeurs, wild om zich heen te groeien. Een wat? Daniël weet zelf ook niet goed wat hij met de vruchten ervan moet. Ook zoekt hij nog een oplossing voor de overvloedige oogsten. Daar sta je dan ineens met acht kilo aardappelen naast je fiets. Daar sta je dan aan de vooravond van je vakantie twaalf potten met aardbeienjam te vullen.

Bron: Het Parool
Publicatiedatum: