Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer schadelijke organismen in importzendingen

Nederland heeft in 2011 meer vondsten van quarantaine-organismen in importzendingen uit derde landen aangetroffen. Vooral in zendingen groenten, fruit en snijbloemen werden in 2011 meer Q-organismen gevonden. Het ging hierbij bijvoorbeeld om Guignardia citricarpa, een schimmel die zwarte vlekken op citrusvruchten veroorzaakt en om de tabakswittevlieg en larven van de Liriomyza huidobrensis die schadelijk zijn voor planten in kassen. Dat staat in het rapport ‘Fytosanitaire Signaleringen 2011’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Quarantaine-organismen zijn schadelijke organismen die van nature niet in Nederland voorkomen. Met importcontroles en bestrijdingsacties wil de NVWA voorkomen dat deze schadelijke planten, dieren, bacteriën en virussen zich in Nederland vestigen. De controles vinden plaats bij de import, maar ook bij handel met andere EU-lidstaten en bij export naar derde landen.

In 2011 werden door Nederland 346 zendingen onderschept vanwege de vondst van in totaal 367 schadelijke organismen. In 2010 werden 195 zendingen onderschept vanwege de vondst van totaal 219 organismen. Het aantal vondsten van schadelijke organismen is toegenomen met ruim 60%. De toename van het aantal vondsten in Nederland is vooral veroorzaakt door een toename van het aantal onderscheppingen in Citrus uit Brazilië (van 6 naar 45), Citrus uit Zuid Afrika (van 9 naar 33), snijbloemen alsmede groente & fruit uit Israël (van 7 naar 38) en snijbloemen uit Kenia (van 20 naar 57).

Om te voorkomen dat invasieve uitheemse soorten de Nederlandse flora en fauna bedreigen heeft de NVWA het afgelopen jaar ook actie ondernomen tegen de Pallas eekhoorn en de Amerikaanse brulkikker. Bestrijding van de tijgermug was ook nodig omdat de tijgermug voor mensen gevaarlijke virussen kan verspreiden.

Zie voor meer informatie de Rapportage Fytosanitaire signalering 2011 op de site van de NVWA.

Bron: NVWA
Publicatiedatum: