Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"De klant is aan het woord. Dat is de kracht van deze machine.”

Optische uiensorteerlijn Wouter van der Beek trekt veel bekijks

Uienhandelaar Wouter van der Beek presenteerde dit jaar als eerste ter wereld een optische sorteerlijn, die uien segmenteert op inhoudelijke eigenschappen. Afgelopen zomer heeft de innovatieve ondernemer uit Tollebeek de lijn officieel in gebruik genomen. Volgens Van der Beek was het een gigantische uitdaging om het
project van de grond te krijgen. De uienwereld zette zo zijn vraagtekens bij de plannen. ‘You’re totally nuts’ was een eerste reactie uit Amerika. Ook andere grote
uienjongens verklaarden Van der Beek voor gek. “Inmiddels zijn we een jaar verder en ze komen nu bij bosjes langs om de wereldprimeur in werking te zien”, aldus de ambitieuze uienhandelaar.


Ondernemer Wouter van der Beek bij zijn nieuwe optische sorteerlijn voor uien.

Hogere kwaliteit

De ondernemer kocht vorig jaar een ander pand in het dorp Tollebeek, waarbij hij voor de keuze stond om een nieuwe sorteerlijn aan te schaffen. Vanaf dat moment ging Van der Beek zich oriënteren op de mogelijkheden voor een optische sorteerlijn. In samenwerking met een aantal andere bedrijven is er een optische sorteerlijn neergezet van veertig meter lang. Van der Beek koos om verschillende redenen voor deze installatie. “De kwaliteit gaat omhoog en kan ook gewaarborgd blijven. Met de nieuwe machine wil ik meer aan ketensamenwerking doen op individueel niveau. De teler wordt beloond voor een kwalitatief goede partij uien. Hiermee behaalt hij een hoger rendement.


Op de computer is te zien hoe de uien er vanbinnen uitzien. De boer heeft de mogelijkheid om via zijn eigen computer de gegevens te bekijken.

Geavanceerde sorteerlijn

Terwijl de groente- en fruitindustrie al ruim twintig jaar gebruik maakt van optische sorteermachines, was dat bij uien niet het geval. Nooit eerder was iemand in staat een selectielijn voor uien te ontwikkelen die selecteert op maat, kleur, gewicht en externe kwaliteit. “In een seizoen met kwaliteitsproblemen is deze nauwkeurige manier van sorteren een uitkomst. Met traditioneel sorteren kan een prima uitziende ui vanbinnen toch rot zijn. Dat werd vorig maar weer eens duidelijk.”


De uien komen vervolgens op een soort ‘schaaltje’ terecht, waarna ze vervoerd worden richting de juiste kist. De computer tikt de ui met flippers, die bij elke afvoerband zitten, bij de juiste uitgang van het schaaltje af.

De geavanceerde sorteerlijn verwerkt 22 ton uien per uur op 12 criteria. Dat doet hij met behulp van 32 (infrarood)cameraatjes die 60 uien per seconde fotograferen. Van der Beek: “Het vaststellen van model, kleur, maar vooral van inwendige kwaliteit
opent nieuwe markten.“ Als ik uien ga selecteren op single center of double center, dan hebben zaadfirma’s daar geheid interesse in. Ga ik uien tot op de gram of millimeter nauwkeurig selecteren, dan biedt dat kansen om het product in de schappen mooier te gaan presenteren dan nu het geval is. Goudgele uien bijvoorbeeld in een specifieke maat. De klant is aan het woord. Dat is de kracht van deze machine.”

Nieuwe mogelijkheden

“Ik ben ervan overtuigd dat dit het begin is van iets heel moois. Het is aan de markt om met ideeën te komen om het product ui beter of anders te gaan presenteren en profileren. Ik ga ze helpen die ideeën te realiseren,” aldus Wouter van der Beek.

Bron: Nieuwsbrief Freeland

Publicatiedatum: 19-10-2012

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 "Zorgeloos op vakantie en alles onder controle"
20-7-2018 Grip op je value chain van teler tot consument
19-7-2018 Shifter: Vast, flex en uitzendkracht in hetzelfde planningssysteem
19-7-2018 Britten ontwikkelen robot voor pluk zachtfruit
18-7-2018 "Nieuw instrument om rijpheid avocado's te meten"
18-7-2018 Creëer kunstmatige intelligentie met ... een aardappel
18-7-2018 Demodag IT Totaaloplossingen op 6 september
17-7-2018 Studenten bouwen appelplukrobots in wedstrijd
16-7-2018 Alibaba bestelt 3.000 ton Thais durianfruit voor volgend jaar
13-7-2018 Harvest House kiest voor Xcellent als IT-partner
12-7-2018 Nieuw systeem om houdbaarheid te berekenen
12-7-2018 "Eerlijk afrekenen is de uitdaging van iedere telersvereniging"
11-7-2018 SyncForce en PS in foodservice sluiten strategische partnerovereenkomst
10-7-2018 Dropcopter komt met bestuivingsresultaten
3-7-2018 Hi-tech appelinpakrobot geïntroduceerd
2-7-2018 Chinees tech-bedrijf richt zich op de overzeese markt
22-6-2018 Hoe meer gegevens je verzamelt, des te accurater je oogstraming
21-6-2018 Oekraïne: App beoogt sector te voorzien van live prijsvorming
19-6-2018 Fujitsu Tech introduceert biometrie in fruitteelt
15-6-2018 Agritech startup Nieuw-Zeeland floreert