Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"De klant is aan het woord. Dat is de kracht van deze machine.”

Optische uiensorteerlijn Wouter van der Beek trekt veel bekijks

Uienhandelaar Wouter van der Beek presenteerde dit jaar als eerste ter wereld een optische sorteerlijn, die uien segmenteert op inhoudelijke eigenschappen. Afgelopen zomer heeft de innovatieve ondernemer uit Tollebeek de lijn officieel in gebruik genomen. Volgens Van der Beek was het een gigantische uitdaging om het
project van de grond te krijgen. De uienwereld zette zo zijn vraagtekens bij de plannen. ‘You’re totally nuts’ was een eerste reactie uit Amerika. Ook andere grote
uienjongens verklaarden Van der Beek voor gek. “Inmiddels zijn we een jaar verder en ze komen nu bij bosjes langs om de wereldprimeur in werking te zien”, aldus de ambitieuze uienhandelaar.


Ondernemer Wouter van der Beek bij zijn nieuwe optische sorteerlijn voor uien.

Hogere kwaliteit

De ondernemer kocht vorig jaar een ander pand in het dorp Tollebeek, waarbij hij voor de keuze stond om een nieuwe sorteerlijn aan te schaffen. Vanaf dat moment ging Van der Beek zich oriënteren op de mogelijkheden voor een optische sorteerlijn. In samenwerking met een aantal andere bedrijven is er een optische sorteerlijn neergezet van veertig meter lang. Van der Beek koos om verschillende redenen voor deze installatie. “De kwaliteit gaat omhoog en kan ook gewaarborgd blijven. Met de nieuwe machine wil ik meer aan ketensamenwerking doen op individueel niveau. De teler wordt beloond voor een kwalitatief goede partij uien. Hiermee behaalt hij een hoger rendement.


Op de computer is te zien hoe de uien er vanbinnen uitzien. De boer heeft de mogelijkheid om via zijn eigen computer de gegevens te bekijken.

Geavanceerde sorteerlijn

Terwijl de groente- en fruitindustrie al ruim twintig jaar gebruik maakt van optische sorteermachines, was dat bij uien niet het geval. Nooit eerder was iemand in staat een selectielijn voor uien te ontwikkelen die selecteert op maat, kleur, gewicht en externe kwaliteit. “In een seizoen met kwaliteitsproblemen is deze nauwkeurige manier van sorteren een uitkomst. Met traditioneel sorteren kan een prima uitziende ui vanbinnen toch rot zijn. Dat werd vorig maar weer eens duidelijk.”


De uien komen vervolgens op een soort ‘schaaltje’ terecht, waarna ze vervoerd worden richting de juiste kist. De computer tikt de ui met flippers, die bij elke afvoerband zitten, bij de juiste uitgang van het schaaltje af.

De geavanceerde sorteerlijn verwerkt 22 ton uien per uur op 12 criteria. Dat doet hij met behulp van 32 (infrarood)cameraatjes die 60 uien per seconde fotograferen. Van der Beek: “Het vaststellen van model, kleur, maar vooral van inwendige kwaliteit
opent nieuwe markten.“ Als ik uien ga selecteren op single center of double center, dan hebben zaadfirma’s daar geheid interesse in. Ga ik uien tot op de gram of millimeter nauwkeurig selecteren, dan biedt dat kansen om het product in de schappen mooier te gaan presenteren dan nu het geval is. Goudgele uien bijvoorbeeld in een specifieke maat. De klant is aan het woord. Dat is de kracht van deze machine.”

Nieuwe mogelijkheden

“Ik ben ervan overtuigd dat dit het begin is van iets heel moois. Het is aan de markt om met ideeën te komen om het product ui beter of anders te gaan presenteren en profileren. Ik ga ze helpen die ideeën te realiseren,” aldus Wouter van der Beek.

Bron: Nieuwsbrief Freeland

Publicatiedatum: 19-10-2012

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-1-2018 “Machinaal verpakken van blauwe bessen beter voor kwaliteit”
16-1-2018 Aantal betalingen via iDEAL stijgt met een derde in 2017
16-1-2018 Nieuw irrigatiesysteem 'Metis'
15-1-2018 Software om lokale voedselketen te stimuleren
15-1-2018 Zo komen Chinezen aan hun likes....
11-1-2018 Mediane introduceert mobiele app
10-1-2018 Satellieten helpen Zuid-Afrikaanse telers water efficiënt te benutten
10-1-2018 Wie wordt de disruptive in de AGF-sector?
8-1-2018 Explosieve groei aantal bedrijven bij GS1 door online verkopen
4-1-2018 Cegeka voorziet Lamb Weston/Meijer van digitale werkplek
2-1-2018 Zespotige robots detecteren rijp fruit
2-1-2018 Maak van je auto een rijdend kantoor
22-12-2017 Oplossing voor drie veel voorkomende IT-vraagstukken uit de foodbranche
22-12-2017 Toekomstmuziek: met je smartphone meten hoe vers voedsel is
20-12-2017 "Belang cybersecurity werd afgelopen jaar duidelijk"
20-12-2017 The Greenery zet Ctac iPaaS-platform in voor vernieuwing telerapplicaties
19-12-2017 "Onze software maakt Excel overbodig bij verwerken van AGF-data"
18-12-2017 Pickingcentra zonder personeel de toekomst?
15-12-2017 "Onze volledige personeelsregistratie zit in het systeem"
13-12-2017 Consumentenbond: koop geen Samsung Galaxy S7, S7 Edge of J3 2016