Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Amerikaan eet 87 kilogram genetisch gemodificeerd voedsel per jaar

De gemiddelde Amerikaan eet 193 pounds (87 kilogram) genetisch gemodificeerd voedsel per jaar. De Amerikaanse Environmental Working Group, een groep van wetenschappers en journalisten die kritisch staan tegenover het Amerikaanse landbouwbeleid, vindt dat onderzocht moet worden wat daarvan de gevolgen voor de lange termijn zijn. Tot nu heeft er op dit terrein nog geen enkel onderzoek plaatsgevonden en het ziet er niet naar uit dat de overheid daar snel het initiatief voor gaat nemen. Het wordt ook niet van de voedingssector gevraagd. Voor onafhankelijke wetenschappers is het ook lastig om dat patenten de mogelijkheden om onderzoek te doen naar genetisch gemodificeerde organismen sterk beperken.

Consumenten kunnen slechts eisen dat er op het etiket van voedingsmiddelen duidelijk wordt aangegeven dat er genetisch gemodificeerde organismen in een product zitten. Zij kunnen dan in ieder geval een afweging maken om voor dit soort producten te kiezen. Omdat het aanbod van producten met ingrediŰnten met genetisch gemodificeerde organismen de komende jaren naar verwachting sterk toeneemt, wordt een strikte etikettering steeds belangrijker, aldus Renee Sharpe van de Environmental Working Group.

De werkgroep becijferde hoeveel genetisch gemodificeerd voedsel een gemiddelde persoon in de Verenigde Staten gebruikt. Zij baseerden zich op cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw over het gebruik van suiker, zoetstoffen uit ma´s, saladeolie en producten gebaseerd op ma´s. Daarbij werd rekening gehouden met het feit dat in de Verenigde Staten 95% van de bieten, 93% van de sojabonen en 88% van de ma´s die geteeld wordt een genetisch gemodificeerde variant betreft. Verder is bekend dat 79% van de saladeolie in de Verenigde Staten is gebaseerd op sojaolie en dat 55% van het suiker uit suikerbieten komt.

Op basis hiervan komt de werkgroep tot een gebruik van 193 pounds (87 kilo, circa een tiende van de totale hoeveelheid voedsel die de gemiddelde Amerikaan per jaar verstouwt, red.) genetisch gemodificeerd voedsel per persoon per jaar. In werkelijkheid zal het gebruik waarschijnlijk hoger zijn, omdat cijfers over koolzaadolie, papaja's en andere sojaproducten buiten beschouwing zijn gelaten. Ook de indirecte consumptie door gebruik van vlees, melk en eieren van vee dat genetische gemodificeerde grondstoffen via het veevoer gebruikte is niet meegenomen. De werkgroep wijst er tevens op dat in de Verenigde Staten nog tal van toelatingsprocedures lopen voor nieuwe genetisch gemodificeerde rassen voor tal van gewassen, zodat het gebruik via het voedsel de komende jaren nog sterk zal toenemen.

Bron: Environmental Working Group

Publicatiedatum: 23-10-2012

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-11-2017 Slechts 4 op de 10 kinderen eet voldoende groenten en fruit
17-11-2017 Londen: 3-D kijkje achter de schermen bij voedselproductie
16-11-2017 Canadese AGF-sector vraagt parlement aandacht voor gezondheid
14-11-2017 "Gewasbeschermingsmiddelen mogelijk oorzaak van uitblijven zwangerschap bij IVF"
8-11-2017 "Ieder vers product heeft weer een andere werking op ons lichaam"
7-11-2017 Gratis fruit voor WUR-medewerkers
6-11-2017 Parijs zet in op groenten- en fruitteelt in de binnenstad
3-11-2017 Afrika: Onderzoek naar gezondere zoete aardappelen
2-11-2017 Star Wars en Marvel iconen helpen gezinnen gezonde keuzes maken
1-11-2017 Europese consumptie van groenten en fruit neemt toe
1-11-2017 Engelse campagne moedigt consumptie prei aan
30-10-2017 90% Britse jongeren gooit groenten en fruit weg
27-10-2017 Saladebuffetten voor meer dan 5.000 Amerikaanse scholen
27-10-2017 Hongaarse AGF-afzet groeide 12%
24-10-2017 Lidl Duitsland zet zich actief in tegen een ongezonde voedingsstijl
23-10-2017 Vlaamse wetenschappers: voedingsadviezen deugen niet altijd
20-10-2017 Nieuwe app EtiketWijzer van het Voedingscentrum
19-10-2017 Tips om gezonde voornemens langer vol te houden
19-10-2017 Vergeet de avocado: dit is het nieuwe superfood
18-10-2017 Vlaams onderzoek: "Suiker maakt kanker erger"