Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Amerikaan eet 87 kilogram genetisch gemodificeerd voedsel per jaar

De gemiddelde Amerikaan eet 193 pounds (87 kilogram) genetisch gemodificeerd voedsel per jaar. De Amerikaanse Environmental Working Group, een groep van wetenschappers en journalisten die kritisch staan tegenover het Amerikaanse landbouwbeleid, vindt dat onderzocht moet worden wat daarvan de gevolgen voor de lange termijn zijn. Tot nu heeft er op dit terrein nog geen enkel onderzoek plaatsgevonden en het ziet er niet naar uit dat de overheid daar snel het initiatief voor gaat nemen. Het wordt ook niet van de voedingssector gevraagd. Voor onafhankelijke wetenschappers is het ook lastig om dat patenten de mogelijkheden om onderzoek te doen naar genetisch gemodificeerde organismen sterk beperken.

Consumenten kunnen slechts eisen dat er op het etiket van voedingsmiddelen duidelijk wordt aangegeven dat er genetisch gemodificeerde organismen in een product zitten. Zij kunnen dan in ieder geval een afweging maken om voor dit soort producten te kiezen. Omdat het aanbod van producten met ingrediŽnten met genetisch gemodificeerde organismen de komende jaren naar verwachting sterk toeneemt, wordt een strikte etikettering steeds belangrijker, aldus Renee Sharpe van de Environmental Working Group.

De werkgroep becijferde hoeveel genetisch gemodificeerd voedsel een gemiddelde persoon in de Verenigde Staten gebruikt. Zij baseerden zich op cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw over het gebruik van suiker, zoetstoffen uit maÔs, saladeolie en producten gebaseerd op maÔs. Daarbij werd rekening gehouden met het feit dat in de Verenigde Staten 95% van de bieten, 93% van de sojabonen en 88% van de maÔs die geteeld wordt een genetisch gemodificeerde variant betreft. Verder is bekend dat 79% van de saladeolie in de Verenigde Staten is gebaseerd op sojaolie en dat 55% van het suiker uit suikerbieten komt.

Op basis hiervan komt de werkgroep tot een gebruik van 193 pounds (87 kilo, circa een tiende van de totale hoeveelheid voedsel die de gemiddelde Amerikaan per jaar verstouwt, red.) genetisch gemodificeerd voedsel per persoon per jaar. In werkelijkheid zal het gebruik waarschijnlijk hoger zijn, omdat cijfers over koolzaadolie, papaja's en andere sojaproducten buiten beschouwing zijn gelaten. Ook de indirecte consumptie door gebruik van vlees, melk en eieren van vee dat genetische gemodificeerde grondstoffen via het veevoer gebruikte is niet meegenomen. De werkgroep wijst er tevens op dat in de Verenigde Staten nog tal van toelatingsprocedures lopen voor nieuwe genetisch gemodificeerde rassen voor tal van gewassen, zodat het gebruik via het voedsel de komende jaren nog sterk zal toenemen.

Bron: Environmental Working Group

Publicatiedatum: 23-10-2012

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-1-2018 Vers fruit ruim 28 procent duurder dan 10 jaar geleden
17-1-2018 Vruchtensappen verzadigen minder dan hele stukken fruit
17-1-2018 Britten houden van bananen en zachtfruit
16-1-2018 RoemeniŽ: Fruitconsumptie overschrijdt die van varkensvlees
16-1-2018 Franse professor legt uit: met dťze voeding voorkom je een depressie
15-1-2018 Fit op kantoor
15-1-2018 Kinderen leren gezond eten met de Leerstraat
12-1-2018 19 partners gaan bijdragen aan gezonder eetpatroon consumenten
12-1-2018 Boerenkool is een trendgroente
11-1-2018 "Het woord Ďlekkerí wordt de komende jaren minder relevant"
11-1-2018 ​"We zouden groenten en fruit moeten eten alsof ons leven ervan afhangt"
11-1-2018 Medicinale paddenstoelen de voedseltrend voor 2018
11-1-2018 'Voedingsapotheken' schrijven groenten en fruit voor
9-1-2018 'Hersenvoedsel' en koolhydraat-alternatieven dť foodtrends voor 2018
9-1-2018 Iedereen vleesvrij: Een ramp voor de volksgezondheid
9-1-2018 Aankoopbeslissingen van millennials
9-1-2018 Australische hardfruitexporteurs wordt geadviseerd te stoppen met IProdione
8-1-2018 Gezonde reisproviand op de 'Tag des Deutschen Apfels'
5-1-2018 Handtekeningen gevraagd voor voedselonderwijs op Horecava
4-1-2018 Voedingscentrum introduceert 'Kies Ik Gezond?í-app