Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagere opbrengst uien, grote verschillen per perceel

Wel of niet beregend, in beide gevallen is er minder opbrengst. De mate waarin de opbrengst lager is verschilt nogal.
Geografisch gezien komt Zeeland opnieuw het minst er van af, sommige percelen zijn geheel verloren en andere percelen geven een zeer teleurstellende 25 ton per hectare.
In de rest van Nederland is het beeld binnen de regio’s wisselend. Dat zien we bijvoorbeeld in Flevoland, waar de opbrengst tussen de percelen varieert van 20 tot 50 ton per hectare.
Ook in Limburg heeft men het warm en droog gehad en nogal wat tonnen moeten inleveren, daar zullen veel percelen geen 30 ton per hectare opleveren.

Groningen, Friesland en Drenthe hebben dit jaar gemiddeld de minst slechte papieren, zo lijkt het. Daar zijn ook helemaal verdroogde percelen met opbrengsten van misschien 20 ton, maar er zijn ook percelen (uiteraard beregend) met 60 ton per hectare. Dit jaar lijkt Noordoost Nederland gemiddeld de beste opbrengsten te hebben, waarbij kleur en kwaliteit ook goed is.

De tarrapercentages van dit jaar zijn relatief laag en ook de lage vochtpercentages van de uien zorgen ervoor dat de uien minder gedroogd hoeven te worden. De telers die af-land uien afleveren hebben hiermee perfecte omstandigheden om snel en slagvaardig te oogsten. Ook de logistiek en organisatie verloopt dit jaar voorspoedig.

Perfecte oogstomstandigheden dus, al zouden veel telers wensen dat ze grovere uien en meer tonnen kunnen oogsten.

Bron: Agrifirm

Publicatiedatum: