Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe generatie palletiseermachine gepresenteerd in Terneuzen

Tholen - Promotie, werving en de presentatie van een nieuw concept palletiseermachine stonden centraal tijdens de opendeurdagen van Symach uit Terneuzen.


Klik hier voor de fotoreportage

Het gepatenteerde prototype van een nieuwe generatie palletiseermachines werd door Symach gedemonstreerd.Waarom doorontwikkeling van een machine die zich reeds heeft bewezen in de AGF sector maar ook daarbuiten?Met de komst van de nieuwe uienfabriek van MSP kwam de vraag naar meer capaciteit. In een productielijn bleek de palletiseermachine de bottleneck te zijn om een hogere productie te kunnen draaien. De huidige generatie palletiseermachines kunnen zo’n 36 zakken per minuut op een pallet leggen.

Om iets nieuws te bedenken ging de afdeling Research & Development van Symach terug naar de basis van het huidige palletiseerproces. Een belangrijk onderdeel van de huidige Symach machines is de vulbak die elke zak individueel behandelt. Het principe hiervan is dat de zakken in de vulbak over een vlakke bodem tegen een vast eindschot glijden en vervolgens precies naar het midden worden gecentreerd. Hierdoor is de positie van de zak in de vulbak “vast” en wordt de zak vervolgens precies boven de geprogrammeerde plaats losgelaten.

Klik hier voor de fotoreportage

Het nadeel van dit systeem is dat er maar 1 opening is en dat de vulbak 180 graden moet draaien om de vulopening in de richting van de aanvoerband te krijgen. Op de aanvoerband ligt een nieuwe zak al te wachten doordat de vulbak na het lossen weer terug moet draaien naar de ontvangstpositie, hiermee gaat veel tijd verloren. De oplossing om een hogere capaciteit te kunnen realiseren moest dus worden gezocht in een slimmer en efficiënter gebruik van de roterende vulbak en niet in hogere bewegingssnelheden van de huidige vulbak.

Om dit te bereiken moest een kop worden ontwikkeld , die vanaf 4 zijden een zak kan ontvangen zonder dat eerst terug gedraaid moet worden naar de laadpositie. Het vaste eindschot van de bestaande kop moest worden veranderd in een beweegbaar eindschot met een gecombineerde functie: eindschot en centreerunit. Verschillende ideeën werden tijdens het proces geopperd en getest. Uiteindelijk werd gekozen voor een systeem dat in twee verschillende hoeken kan openen. Hiermee werd bereikt dat er een vulbak ontwikkeld kon worden die bestaat uit 4 kwarten uit een cirkel. Iedere kwart kan afzonderlijk twee kanten op kantelen zodat inefficiënte bewegingen niet meer nodig zijn.

De capaciteit t.o.v. van de vorige generatie palletiseerders is met zo’n 27% gestegen, van 36 zakken per minuut naar 46 zakken per minuut. Dat komt neer op 2760 zakken per uur of 600 zakken meer stapelen dan voorheen. De nieuwe vulbak wordt geen ‘vulbak’ meer genoemd maar het meer hoog-technologische ’Rotax palletiseerkop’.

Terugkijkend op de afgelopen periode van ontwikkeling vertelt Sacha Bakker: ‘Er was vanaf het begin veel vertrouwen om dit project tot een goed einde te brengen en echt iets nieuws neer te zetten. Door dit vertrouwen was het team zelfverzekerd. We hebben er als een hecht team aan gewerkt om dit tot stand te brengen.”

Naast de bestaande relaties werd ook het Zeeuwse publiek uitgenodigd deze dagen te bezoeken. Mensen zijn nieuwsgierig naar wat er allemaal in het bedrijf gebeurd en krijgen op deze manier de kans om dat met eigen ogen te zien. Bij veel van de Zeeuwse huishoudens werd een leaflet bezorgd.

Klik hier voor de fotoreportage

Ook scholen waren vertegenwoordigd om jongelui op het idee te brengen om een technische opleiding te kiezen. “Werk is er genoeg maar om vacatures te vervullen met de juiste mensen die bij het bedrijf passen gaat moeizaam, het is belangrijk om kritisch te blijven in wie je aanneemt, ondanks een krappe arbeidsmarkt”: aldus Jan Pieter Grotendorst. De opendeurdag werd eveneens gebruikt om familie en vrienden van het personeel de gelegenheid te bieden een kijkje te nemen in het bedrijf.

Ruim 1500 mensen maakten van de gelegenheid gebruik om de Open Dagen te bezoeken.

Klik hier voor de fotoreportage