Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
monitor voor duurzame landbouw gelanceerd:

"Meer transparantie en objectiviteit door duurzaamheidlandbouw.nl"

Op dinsdag 13 november is de website www.duurzamheidlandbouw.nl gelanceerd. Deze website geeft een integraal beeld van elf land- en tuinbouwsectoren op het gebied van people, planet en profit. De papieren versie (Duurzame Landbouw in Beeld) heeft plaats gemaakt voor deze online tool waarin de meest recente data zijn opgenomen.
    
Op milieugebied worden de stappen in duurzaamheidswinst kleiner. De sector staat voor de uitdaging om door middel van innovatie hierin nieuwe mogelijkheden te ontdekken. De bedrijfseconomische resultaten vertonen de laatste jaren sterkere schommelingen dan in het verleden. De gemiddelde omvang van agrarische bedrijven neemt toe, het aantal bedrijven met een bedrijfsopvolger loopt nog steeds terug. Het imago van de sectoren is redelijk tot goed, maar dat geldt niet voor de zeer grootschalige veehouderij zoals blijkt uit de discussie over megastallen. Deze en nog meer informatie is nu te vinden op www.duurzaamheidlandbouw.nl van LEI Wageningen UR. 

Roald Lapperre, directeur Europees Landbouwbeleid & Voedselzekerheid ministerie EZ: "Duurzaamheidlandbouw.nl is een eigentijdse en goed ontsluitbare, kwantitatieve monitor voor duurzame landbouw"
Het gaat bij deze website om het meten en analyseren van duurzaamheidsprestaties van de Nederlandse land- en tuinbouw over tijd, op het gebied van people, planet en profit. Uniek is de integrale benadering van de website, zodat geanalyseerd kan worden dat winst op het ene thema niet ten koste gaat van de prestaties op een ander thema.

ôDuurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in alle schakels van de agroketens. Veel bedrijven willen duurzaamheid een volwaardige plaats geven in besluitvormingsprocessen en hebben behoefte aan objectieve en betrouwbare gegevens. Deze site draagt daaraan bijö, aldus Koen Boone (directeur Europa, The Sustainability Consortium).

De website bevat ook een verantwoording van de gehanteerde methodologie zoals de keuze voor de gehanteerde indicatoren. De cijfers worden niet alleen in figuren gepresenteerd, maar er vindt ook een analyse plaats. Oorzaken voor de gepresenteerde ontwikkelingen worden besproken en er wordt gekeken hoe de prestaties zich verhouden tot doelstellingen vanuit beleid en de sector. De basis voor een groot deel van de cijfers is het Bedrijven-Informatienet van het LEI, waarin de gegevens van 1.500 individuele bedrijven zijn opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om de resultaten voor allerlei deelgroepen te presenteren. Zo geeft de site inzicht in deelsectoren zoals glastuinbouw, biologische melkveehouderij, bloembollenteelt, kalverhouderij of de meest duurzame akkerbouwbedrijven. 

Op basis van meer dan honderd indicatoren geeft de website de ontwikkeling in duurzaamheidsprestaties weer op 25 duurzaamheidsthemaĺs zoals klimaat, innovatie en arbeid. Daarmee is de website een actuele, kwantitatieve monitor van de duurzaamheid van de Nederlandse landbouw en is hiermee ondersteunend voor onderzoekers, beleidsmedewerkers, bedrijfsleven en NGOĺs.

Voor meer informatie
Mark Dolman (e-mail)
LEI Wageningen UR
Sector en Ondernemerschap
T 070-3358334

Publicatiedatum: 20-11-2012

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 "Zorgeloos op vakantie en alles onder controle"
20-7-2018 Grip op je value chain van teler tot consument
19-7-2018 Shifter: Vast, flex en uitzendkracht in hetzelfde planningssysteem
19-7-2018 Britten ontwikkelen robot voor pluk zachtfruit
18-7-2018 CreŰer kunstmatige intelligentie met ... een aardappel
18-7-2018 Demodag IT Totaaloplossingen op 6 september
18-7-2018 "Nieuw instrument om rijpheid avocado's te meten"
17-7-2018 Studenten bouwen appelplukrobots in wedstrijd
16-7-2018 Alibaba bestelt 3.000 ton Thais durianfruit voor volgend jaar
13-7-2018 Harvest House kiest voor Xcellent als IT-partner
12-7-2018 Nieuw systeem om houdbaarheid te berekenen
12-7-2018 "Eerlijk afrekenen is de uitdaging van iedere telersvereniging"
11-7-2018 SyncForce en PS in foodservice sluiten strategische partnerovereenkomst
10-7-2018 Dropcopter komt met bestuivingsresultaten
3-7-2018 Hi-tech appelinpakrobot ge´ntroduceerd
2-7-2018 Chinees tech-bedrijf richt zich op de overzeese markt
22-6-2018 Hoe meer gegevens je verzamelt, des te accurater je oogstraming
21-6-2018 Oekra´ne: App beoogt sector te voorzien van live prijsvorming
19-6-2018 Fujitsu Tech introduceert biometrie in fruitteelt
15-6-2018 Agritech startup Nieuw-Zeeland floreert