Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
monitor voor duurzame landbouw gelanceerd:

"Meer transparantie en objectiviteit door duurzaamheidlandbouw.nl"

Op dinsdag 13 november is de website www.duurzamheidlandbouw.nl gelanceerd. Deze website geeft een integraal beeld van elf land- en tuinbouwsectoren op het gebied van people, planet en profit. De papieren versie (Duurzame Landbouw in Beeld) heeft plaats gemaakt voor deze online tool waarin de meest recente data zijn opgenomen.
Op milieugebied worden de stappen in duurzaamheidswinst kleiner. De sector staat voor de uitdaging om door middel van innovatie hierin nieuwe mogelijkheden te ontdekken. De bedrijfseconomische resultaten vertonen de laatste jaren sterkere schommelingen dan in het verleden. De gemiddelde omvang van agrarische bedrijven neemt toe, het aantal bedrijven met een bedrijfsopvolger loopt nog steeds terug. Het imago van de sectoren is redelijk tot goed, maar dat geldt niet voor de zeer grootschalige veehouderij zoals blijkt uit de discussie over megastallen. Deze en nog meer informatie is nu te vinden op www.duurzaamheidlandbouw.nl van LEI Wageningen UR. 

Roald Lapperre, directeur Europees Landbouwbeleid & Voedselzekerheid ministerie EZ: "Duurzaamheidlandbouw.nl is een eigentijdse en goed ontsluitbare, kwantitatieve monitor voor duurzame landbouw"
Het gaat bij deze website om het meten en analyseren van duurzaamheidsprestaties van de Nederlandse land- en tuinbouw over tijd, op het gebied van people, planet en profit. Uniek is de integrale benadering van de website, zodat geanalyseerd kan worden dat winst op het ene thema niet ten koste gaat van de prestaties op een ander thema.

“Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in alle schakels van de agroketens. Veel bedrijven willen duurzaamheid een volwaardige plaats geven in besluitvormingsprocessen en hebben behoefte aan objectieve en betrouwbare gegevens. Deze site draagt daaraan bij”, aldus Koen Boone (directeur Europa, The Sustainability Consortium).

De website bevat ook een verantwoording van de gehanteerde methodologie zoals de keuze voor de gehanteerde indicatoren. De cijfers worden niet alleen in figuren gepresenteerd, maar er vindt ook een analyse plaats. Oorzaken voor de gepresenteerde ontwikkelingen worden besproken en er wordt gekeken hoe de prestaties zich verhouden tot doelstellingen vanuit beleid en de sector. De basis voor een groot deel van de cijfers is het Bedrijven-Informatienet van het LEI, waarin de gegevens van 1.500 individuele bedrijven zijn opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om de resultaten voor allerlei deelgroepen te presenteren. Zo geeft de site inzicht in deelsectoren zoals glastuinbouw, biologische melkveehouderij, bloembollenteelt, kalverhouderij of de meest duurzame akkerbouwbedrijven. 

Op basis van meer dan honderd indicatoren geeft de website de ontwikkeling in duurzaamheidsprestaties weer op 25 duurzaamheidsthema’s zoals klimaat, innovatie en arbeid. Daarmee is de website een actuele, kwantitatieve monitor van de duurzaamheid van de Nederlandse landbouw en is hiermee ondersteunend voor onderzoekers, beleidsmedewerkers, bedrijfsleven en NGO’s.

Voor meer informatie
Mark Dolman (e-mail)
LEI Wageningen UR
Sector en Ondernemerschap
T 070-3358334
Publicatiedatum: