Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
monitor voor duurzame landbouw gelanceerd:

"Meer transparantie en objectiviteit door duurzaamheidlandbouw.nl"

Op dinsdag 13 november is de website www.duurzamheidlandbouw.nl gelanceerd. Deze website geeft een integraal beeld van elf land- en tuinbouwsectoren op het gebied van people, planet en profit. De papieren versie (Duurzame Landbouw in Beeld) heeft plaats gemaakt voor deze online tool waarin de meest recente data zijn opgenomen.
    
Op milieugebied worden de stappen in duurzaamheidswinst kleiner. De sector staat voor de uitdaging om door middel van innovatie hierin nieuwe mogelijkheden te ontdekken. De bedrijfseconomische resultaten vertonen de laatste jaren sterkere schommelingen dan in het verleden. De gemiddelde omvang van agrarische bedrijven neemt toe, het aantal bedrijven met een bedrijfsopvolger loopt nog steeds terug. Het imago van de sectoren is redelijk tot goed, maar dat geldt niet voor de zeer grootschalige veehouderij zoals blijkt uit de discussie over megastallen. Deze en nog meer informatie is nu te vinden op www.duurzaamheidlandbouw.nl van LEI Wageningen UR. 

Roald Lapperre, directeur Europees Landbouwbeleid & Voedselzekerheid ministerie EZ: "Duurzaamheidlandbouw.nl is een eigentijdse en goed ontsluitbare, kwantitatieve monitor voor duurzame landbouw"
Het gaat bij deze website om het meten en analyseren van duurzaamheidsprestaties van de Nederlandse land- en tuinbouw over tijd, op het gebied van people, planet en profit. Uniek is de integrale benadering van de website, zodat geanalyseerd kan worden dat winst op het ene thema niet ten koste gaat van de prestaties op een ander thema.

“Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in alle schakels van de agroketens. Veel bedrijven willen duurzaamheid een volwaardige plaats geven in besluitvormingsprocessen en hebben behoefte aan objectieve en betrouwbare gegevens. Deze site draagt daaraan bij”, aldus Koen Boone (directeur Europa, The Sustainability Consortium).

De website bevat ook een verantwoording van de gehanteerde methodologie zoals de keuze voor de gehanteerde indicatoren. De cijfers worden niet alleen in figuren gepresenteerd, maar er vindt ook een analyse plaats. Oorzaken voor de gepresenteerde ontwikkelingen worden besproken en er wordt gekeken hoe de prestaties zich verhouden tot doelstellingen vanuit beleid en de sector. De basis voor een groot deel van de cijfers is het Bedrijven-Informatienet van het LEI, waarin de gegevens van 1.500 individuele bedrijven zijn opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om de resultaten voor allerlei deelgroepen te presenteren. Zo geeft de site inzicht in deelsectoren zoals glastuinbouw, biologische melkveehouderij, bloembollenteelt, kalverhouderij of de meest duurzame akkerbouwbedrijven. 

Op basis van meer dan honderd indicatoren geeft de website de ontwikkeling in duurzaamheidsprestaties weer op 25 duurzaamheidsthema’s zoals klimaat, innovatie en arbeid. Daarmee is de website een actuele, kwantitatieve monitor van de duurzaamheid van de Nederlandse landbouw en is hiermee ondersteunend voor onderzoekers, beleidsmedewerkers, bedrijfsleven en NGO’s.

Voor meer informatie
Mark Dolman (e-mail)
LEI Wageningen UR
Sector en Ondernemerschap
T 070-3358334

Publicatiedatum: 20-11-2012

  

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2018 Corrigeren tijdens containertransport
24-4-2018 Japanse politie pakt AGF-handelaar op voor bitcoin fraudedeal
20-4-2018 Demonstraties van kwaliteitsmeters op CPMA Vancouver
18-4-2018 Benelux stapt over naar één datamodel
17-4-2018 Meer dataroof via vertrouwde mailadressen
16-4-2018 "Altijd halen we met onze klanten de eindstreep"
13-4-2018 Nieuwe colorimeter voor groenten en fruit
12-4-2018 "Datakwaliteit is een must-have in e-commerce"
11-4-2018 Hollander kiest voor nieuwe transportsoftware
11-4-2018 Blockchain-oplossing voor mangosector
10-4-2018 Na privacyschandaal nu Facebooktool online
10-4-2018 West-Afrika dagenlang offline door kapotte onderzeekabel
10-4-2018 Vernietig je laptop en telefoon na je reis
9-4-2018 Samenwerking De Groot Fresh Group en Schouw krijgt vervolg
6-4-2018 Nu overal een lekker bakje koffie
6-4-2018 Aankopen via smartphone in de lift
6-4-2018 'Workplace' van Facebook handig in tijden van avocadotekort
5-4-2018 Taalbarrières niet langer een probleem voor internationale handel
5-4-2018 Stimuleren gebruik GS1 standaarden in versketen
4-4-2018 Britse bananenrijper bundelt krachten met softwarebedrijf activeIT