Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
monitor voor duurzame landbouw gelanceerd:

"Meer transparantie en objectiviteit door duurzaamheidlandbouw.nl"

Op dinsdag 13 november is de website www.duurzamheidlandbouw.nl gelanceerd. Deze website geeft een integraal beeld van elf land- en tuinbouwsectoren op het gebied van people, planet en profit. De papieren versie (Duurzame Landbouw in Beeld) heeft plaats gemaakt voor deze online tool waarin de meest recente data zijn opgenomen.
    
Op milieugebied worden de stappen in duurzaamheidswinst kleiner. De sector staat voor de uitdaging om door middel van innovatie hierin nieuwe mogelijkheden te ontdekken. De bedrijfseconomische resultaten vertonen de laatste jaren sterkere schommelingen dan in het verleden. De gemiddelde omvang van agrarische bedrijven neemt toe, het aantal bedrijven met een bedrijfsopvolger loopt nog steeds terug. Het imago van de sectoren is redelijk tot goed, maar dat geldt niet voor de zeer grootschalige veehouderij zoals blijkt uit de discussie over megastallen. Deze en nog meer informatie is nu te vinden op www.duurzaamheidlandbouw.nl van LEI Wageningen UR. 

Roald Lapperre, directeur Europees Landbouwbeleid & Voedselzekerheid ministerie EZ: "Duurzaamheidlandbouw.nl is een eigentijdse en goed ontsluitbare, kwantitatieve monitor voor duurzame landbouw"
Het gaat bij deze website om het meten en analyseren van duurzaamheidsprestaties van de Nederlandse land- en tuinbouw over tijd, op het gebied van people, planet en profit. Uniek is de integrale benadering van de website, zodat geanalyseerd kan worden dat winst op het ene thema niet ten koste gaat van de prestaties op een ander thema.

ďDuurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in alle schakels van de agroketens. Veel bedrijven willen duurzaamheid een volwaardige plaats geven in besluitvormingsprocessen en hebben behoefte aan objectieve en betrouwbare gegevens. Deze site draagt daaraan bijĒ, aldus Koen Boone (directeur Europa, The Sustainability Consortium).

De website bevat ook een verantwoording van de gehanteerde methodologie zoals de keuze voor de gehanteerde indicatoren. De cijfers worden niet alleen in figuren gepresenteerd, maar er vindt ook een analyse plaats. Oorzaken voor de gepresenteerde ontwikkelingen worden besproken en er wordt gekeken hoe de prestaties zich verhouden tot doelstellingen vanuit beleid en de sector. De basis voor een groot deel van de cijfers is het Bedrijven-Informatienet van het LEI, waarin de gegevens van 1.500 individuele bedrijven zijn opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om de resultaten voor allerlei deelgroepen te presenteren. Zo geeft de site inzicht in deelsectoren zoals glastuinbouw, biologische melkveehouderij, bloembollenteelt, kalverhouderij of de meest duurzame akkerbouwbedrijven. 

Op basis van meer dan honderd indicatoren geeft de website de ontwikkeling in duurzaamheidsprestaties weer op 25 duurzaamheidsthemaís zoals klimaat, innovatie en arbeid. Daarmee is de website een actuele, kwantitatieve monitor van de duurzaamheid van de Nederlandse landbouw en is hiermee ondersteunend voor onderzoekers, beleidsmedewerkers, bedrijfsleven en NGOís.

Voor meer informatie
Mark Dolman (e-mail)
LEI Wageningen UR
Sector en Ondernemerschap
T 070-3358334

Publicatiedatum: 20-11-2012

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-1-2018 ďMachinaal verpakken van blauwe bessen beter voor kwaliteitĒ
16-1-2018 Aantal betalingen via iDEAL stijgt met een derde in 2017
16-1-2018 Nieuw irrigatiesysteem 'Metis'
15-1-2018 Software om lokale voedselketen te stimuleren
15-1-2018 Zo komen Chinezen aan hun likes....
11-1-2018 Mediane introduceert mobiele app
10-1-2018 Satellieten helpen Zuid-Afrikaanse telers water efficiŽnt te benutten
10-1-2018 Wie wordt de disruptive in de AGF-sector?
8-1-2018 Explosieve groei aantal bedrijven bij GS1 door online verkopen
4-1-2018 Cegeka voorziet Lamb Weston/Meijer van digitale werkplek
2-1-2018 Zespotige robots detecteren rijp fruit
2-1-2018 Maak van je auto een rijdend kantoor
22-12-2017 Oplossing voor drie veel voorkomende IT-vraagstukken uit de foodbranche
22-12-2017 Toekomstmuziek: met je smartphone meten hoe vers voedsel is
20-12-2017 "Belang cybersecurity werd afgelopen jaar duidelijk"
20-12-2017 The Greenery zet Ctac iPaaS-platform in voor vernieuwing telerapplicaties
19-12-2017 "Onze software maakt Excel overbodig bij verwerken van AGF-data"
18-12-2017 Pickingcentra zonder personeel de toekomst?
15-12-2017 "Onze volledige personeelsregistratie zit in het systeem"
13-12-2017 Consumentenbond: koop geen Samsung Galaxy S7, S7 Edge of J3 2016