Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek KvK

"Slechte zakelijke vooruitzichten door Brexit"

Met minder dan 170 dagen te gaan tot Brexit is voor veel Nederlandse ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk de impact van Brexit nog onduidelijk. Daarnaast is een groot deel van de ondernemers niet voorbereid. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Ondernemers over Brexit’ dat KVK gepubliceerde.

Uit het onderzoek onder de leden van het Ondernemerspanel van KVK blijkt dat 81% van ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk impact van Brexit verwacht. Bijna 50% van deze ondernemers vindt die impact onduidelijk. Met nog maar 162 dagen tot de Brexitdatum is 39% van de ondernemers die zaken doen met het VK niet voorbereid op Brexit, 46% is enigszins voorbereid en maar 15% is goed voorbereid. Er is een significante relatie tussen de impact die ondernemers verwachten van Brexit en hoe goed ze zijn voorbereid. Verwacht een ondernemer veel impact, dan bereidt hij of zij zich in de regel voor. Ondernemers die aangeven dat de impact onduidelijk is, hebben zich veel vaker niet voorbereid.

Slechte zakelijke vooruitzichten door Brexit
35% van de ondernemers beoordeelt de zakelijke vooruitzichten met betrekking tot het Verenigd Koninkrijk als slecht tot zeer slecht. Dit terwijl slechts 6% van de ondernemers de huidige situatie zo beoordeelt. 37% van de ondernemers verwacht een afname van de export en 35% een afname van de import. Veel ondernemers zijn neutraal over de vooruitzichten. Ook dit zou te maken kunnen hebben met de onduidelijkheid over de precieze impact van Brexit.

Administratieve rompslomp grootste zorg
Maar liefst 68% van de ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk maakt zich zorgen over de extra administratieve rompslomp door Brexit. Andere zaken waar ondernemers zich zorgen om maken zijn de heffingen en belastingen (54%), invoerrechten (51%), toekomstige verschillen in wet- en regelgeving (51%) en oponthoud bij de grens (49%). Een aantal andere zorgen die ondernemers vaak noemen zijn: "Chaos bij de douane aan beide zijden" en "inflatie en concurrentiepositie".

Zakendoen met VK verandert wezenlijk
Claudia Zuiderwijk (voorzitter KVK): "Het lijkt erop dat ondernemers door onduidelijkheid over de impact van Brexit een afwachtende houding aannemen in de voorbereiding. Maar deal of no deal, duidelijk is dat het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk wezenlijk zal veranderen en ondernemers te maken krijgen met zaken die ze niet gewend zijn, zoals bijvoorbeeld douaneformaliteiten. Het is belangrijk dat ondernemers zich hierop voorbereiden via bijvoorbeeld het doen van de Brexit Impact Scan die te vinden is bij het Brexitloket van de Rijksoverheid".

KVK Ondernemerspanel
Het onderzoek Ondernemers over Brexit is uitgevoerd in het KVK Ondernemerspanel dat bestaat uit ruim 4.000 zzp’ers en mkb-ondernemers. 993 internationaal actieve ondernemers uit onder andere dit panel zijn uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen. 227 ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk vulden de vragenlijst afgelopen zomer in.

Download het onderzoek 'Ondernemers over Brexit'

Praktische hulp
Wilt u controleren wat u nog moet doen om u voor te bereiden op de Brexit? Wilt u weten of er nog onverwachte gevolgen voor u zijn? Doe dan de Brexit Impact Scan! Of neem contact op met het Brexitloket. Onze medewerkers staan u graag te woord. Of vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.

 

Publicatiedatum: