Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van der Lans over tekorten in de uienmarkt:

"Ik verwacht komend seizoen zelfs Zuid-Afrikaanse uien in Europa"

Tholen - 44% minder uien, zo luidde de voorlopige oogstraming van het CBS gisteren. De verwachting is ook dat de vraag naar importuien komend voorjaar los zal barsten. "Reken maar dat er interesse is bij importeurs, verpakkers en supermarkten", vertelt Jan van der Lans, die al jaren uien importeert uit Nieuw-Zeeland, het vasteland van Australië, Tasmanië, Chili en Egypte. "Maar die landen rekenen zich natuurlijk ook rijk."

Een grotere productie is in Nieuw-Zeeland niet aan de orde. "Die aanplant is gedaan. Vooralsnog is het weer prima en verwacht men een normale productie. De volumes voor de Europese markt zullen alleen wel groter zijn, want iedereen is hier op zoek naar alternatieven.  De afgelopen jaren was de import voorbehouden aan een aantal importeurs en was de trend juist om zo laat mogelijk met Nieuw-Zeelandse uien te starten en zoveel mogelijk lokaal in te kopen. Nu probeert iedereen zijn connecties met de Nieuw-Zeelanders aan te halen, maar ik verwacht wel dat de exporteurs daar hun klanten trouw blijven. Zij hebben ons volgend jaar weer nodig en dan kan de situatie heel anders zijn."

"Dat de situatie uniek is, moge helder zijn. Momenteel verkopen we vooral Hollandse en Franse uien, maar er is gewoon een tekort. Ik vind de markt momenteel nogal lui-duur. Wij verkopen nog wel wat uien in Engeland, maar voorlopig zijn onze prijzen hoger dan de Engelse uien, hoewel daar ook een tekort is. Maar het is zeker spannend hoe de komende maanden zich gaan ontwikkelen. Ik verwacht dat we komend seizoen zelfs Zuid-Afrikaanse uien hier gaan zien, want die kunnen vanaf medio februari al op de markt komen."

"Alternatieven zijn er niet zomaar voorhanden. Je kunt wel uien inkopen in pakweg Oekraïne, maar je klanten willen ook werken met GlobalGAP en het liefst ook nog sociaal gecertificeerde uien. Die alternatieven zijn niet zomaar voorhanden. De uien zullen er niet goedkoper op worden, maar anderzijds moeten we ook niet overdrijven. Voor Hollandse uien wordt nu tussen de 30 en 40 cent betaald, maar wij verkopen ook 4,5 kilo druiven voor 13 euro en 15 kg sinaasappelen voor 12 euro. Alleen was dit bij de uien even geleden", relativeert Jan.

Voor meer informatie:
Van der Lans International
Gerrit van der Veenlaan 18
3743 DN Baarn
Tel: 035 6422622
Fax: 035 6422644
info@vanderlans.com 
www.vanderlans.com