Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Rutine, quercetine en vitamine C en P in sjalotten

Sjalotten worden voornamelijk gegeten voor de smaak. Maar daarnaast is het ook nog gezond. Vitamine C is de bekendste inhoudsstof van een sjalot maar hoe staat het met rutine, quercetine en vitamine P?

Sjalotten bevatten net als appelen, sinaasappelen en uien de natuurlijke stof rutine. Deze stof blijkt in een Amerikaans onderzoek onder trombotische muizen stolsels te kunnen weren. Onderzoeker Robert Flaumenhaft (gespecialiseerd in kanker en hematologie aan de Harvard Medical School): “Rutine bleek de krachtigste antitrombotische verbinding die we ooit getest hebben. Bloedproppen komen zowel voor in arteriën als in aderen. De stolsels in slagaderen zijn rijk aan bloedplaatjes, terwijl die in de aderen fibrinerijk zijn. Deze ontdekking suggereert dat een enkele agent beide soorten stolsels kan behandelen en voorkomen.”

Rutine en quercetine komen van nature voor in sjalotten en werden vroeger als vitamine P aangeduid. Ze zouden effect hebben op de bloedsomloop, maar het is nooit aangetoond dat ze een essentiële functie hebben voor de mens. Daarom worden ze niet meer als vitamine beschouwd. Het onderzoek in Amerika gaat inmiddels de volgende fase in, waarbij ook menselijke proeven zullen plaatsvinden. De gezondheidsdienst heeft rutine intussen als veilig bevestigd, dus zonder risico’s. Dr. Flaumenhaft: “Een veilig en goedkoop geneesmiddel dat terugkerende stolsels kan helpen verminderen, zou duizenden levens kunnen redden. We zijn er klaar voor om dit idee snel in een klinische studie te testen.”

Door strikte regels omtrent het aangeven van gezondheidsbevordering kunnen wij slechts aangeven dat sjalotten smakelijk zijn en gezond. Uiteraard houden wij je als sjalot.nl op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Bron: Sjalot.nl

Publicatiedatum: 3-12-2012

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Personalized food - een markt in opmars
17-7-2018 Veel groenten eten met behulp van Knorr
16-7-2018 Reusachtige paddenstoel ontdekt op Kreta
11-7-2018 De anatomie van de peper: wat zit er in
5-7-2018 Hollandse cherry-trostomaat van teler Royal Pride prijzenpakker in Duitsland
5-7-2018 Juli topmaand voor de zomertruffel
26-6-2018 Waarom is een 'peper' anders dan 'peper'?
25-6-2018 Fruitige nagelkunst, perfect voor de zomer
21-6-2018 Avocado's blijven twee keer zo lang rijp door eetbare coating
19-6-2018 Citrusspray
15-6-2018 Nieuw Haagse biertje gemaakt van kromme komkommers
11-6-2018 Heel Handig: bananen langer houdbaar
1-6-2018 Vijf 'coole' Afrikaanse groenten- en fruitsoorten
29-5-2018 Creatief hakken en snijden
23-5-2018 Stapeltjes eten, nieuwe trend op Instagram
18-5-2018 Tien tips voor een spannend glas water
2-5-2018 Genummerde bes
26-4-2018 Het mysterie van het ontbrekend fruit
24-4-2018 Eenvoudige trucjes om je producten langer vers te houden
23-4-2018 Mythes over de magnetron: wat mag wel en niet?