Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Rutine, quercetine en vitamine C en P in sjalotten

Sjalotten worden voornamelijk gegeten voor de smaak. Maar daarnaast is het ook nog gezond. Vitamine C is de bekendste inhoudsstof van een sjalot maar hoe staat het met rutine, quercetine en vitamine P?

Sjalotten bevatten net als appelen, sinaasappelen en uien de natuurlijke stof rutine. Deze stof blijkt in een Amerikaans onderzoek onder trombotische muizen stolsels te kunnen weren. Onderzoeker Robert Flaumenhaft (gespecialiseerd in kanker en hematologie aan de Harvard Medical School): ďRutine bleek de krachtigste antitrombotische verbinding die we ooit getest hebben. Bloedproppen komen zowel voor in arteriŽn als in aderen. De stolsels in slagaderen zijn rijk aan bloedplaatjes, terwijl die in de aderen fibrinerijk zijn. Deze ontdekking suggereert dat een enkele agent beide soorten stolsels kan behandelen en voorkomen.Ē

Rutine en quercetine komen van nature voor in sjalotten en werden vroeger als vitamine P aangeduid. Ze zouden effect hebben op de bloedsomloop, maar het is nooit aangetoond dat ze een essentiŽle functie hebben voor de mens. Daarom worden ze niet meer als vitamine beschouwd. Het onderzoek in Amerika gaat inmiddels de volgende fase in, waarbij ook menselijke proeven zullen plaatsvinden. De gezondheidsdienst heeft rutine intussen als veilig bevestigd, dus zonder risicoís. Dr. Flaumenhaft: ďEen veilig en goedkoop geneesmiddel dat terugkerende stolsels kan helpen verminderen, zou duizenden levens kunnen redden. We zijn er klaar voor om dit idee snel in een klinische studie te testen.Ē

Door strikte regels omtrent het aangeven van gezondheidsbevordering kunnen wij slechts aangeven dat sjalotten smakelijk zijn en gezond. Uiteraard houden wij je als sjalot.nl op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Bron: Sjalot.nl

Publicatiedatum: 3-12-2012

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Waarom worden bananen bruin?
10-1-2018 Avocadonut?
9-1-2018 Handel in quinoa afgelopen vier jaar verdrievoudigd
8-1-2018 Stijgend aanbod aan groentenaroma's
4-1-2018 Waarom je groenten en fruit niet in plastic moet bewaren
22-12-2017 "Misleidende etiketten irriteren meer dan 65% van de consumenten"
21-12-2017 Trends in het Verenigd Koninkrijk
18-12-2017 "Adsorberende korrels vertragen rijpingsproces groenten en fruit"
12-12-2017 'Veggipedia' database uitgebreid met Paarse Spruiten en Kalettes
5-12-2017 Wat zijn dť decembergroenten van het moment?
5-12-2017 Daarom prikt je mond als je ananas eet
29-11-2017 Er zijn minstens nog 10.000 soorten planten die je kunt eten
15-11-2017 Feit of fabel: dit moet je weten over gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit
9-11-2017 In de koelkast of niet: het optimaal bewaren van AGF
9-11-2017 Bewust groenten en fruit kiezen in de maand november
7-11-2017 "Belgen vertrouwen voeding steeds minder"
6-11-2017 Heel Holland van de kook
19-10-2017 Wereldrecord zwaarste wortel verbroken
13-10-2017 Nieuwe chilipeper ontwikkeld
2-10-2017 Zo snijd je fruit zonder veel weg te hoeven gooien