Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Rutine, quercetine en vitamine C en P in sjalotten

Sjalotten worden voornamelijk gegeten voor de smaak. Maar daarnaast is het ook nog gezond. Vitamine C is de bekendste inhoudsstof van een sjalot maar hoe staat het met rutine, quercetine en vitamine P?

Sjalotten bevatten net als appelen, sinaasappelen en uien de natuurlijke stof rutine. Deze stof blijkt in een Amerikaans onderzoek onder trombotische muizen stolsels te kunnen weren. Onderzoeker Robert Flaumenhaft (gespecialiseerd in kanker en hematologie aan de Harvard Medical School): “Rutine bleek de krachtigste antitrombotische verbinding die we ooit getest hebben. Bloedproppen komen zowel voor in arteriën als in aderen. De stolsels in slagaderen zijn rijk aan bloedplaatjes, terwijl die in de aderen fibrinerijk zijn. Deze ontdekking suggereert dat een enkele agent beide soorten stolsels kan behandelen en voorkomen.”

Rutine en quercetine komen van nature voor in sjalotten en werden vroeger als vitamine P aangeduid. Ze zouden effect hebben op de bloedsomloop, maar het is nooit aangetoond dat ze een essentiële functie hebben voor de mens. Daarom worden ze niet meer als vitamine beschouwd. Het onderzoek in Amerika gaat inmiddels de volgende fase in, waarbij ook menselijke proeven zullen plaatsvinden. De gezondheidsdienst heeft rutine intussen als veilig bevestigd, dus zonder risico’s. Dr. Flaumenhaft: “Een veilig en goedkoop geneesmiddel dat terugkerende stolsels kan helpen verminderen, zou duizenden levens kunnen redden. We zijn er klaar voor om dit idee snel in een klinische studie te testen.”

Door strikte regels omtrent het aangeven van gezondheidsbevordering kunnen wij slechts aangeven dat sjalotten smakelijk zijn en gezond. Uiteraard houden wij je als sjalot.nl op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Bron: Sjalot.nl

Publicatiedatum: 3-12-2012

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

26-4-2018 Het mysterie van het ontbrekend fruit
24-4-2018 Eenvoudige trucjes om je producten langer vers te houden
23-4-2018 Mythes over de magnetron: wat mag wel en niet?
20-4-2018 "We willen dichter bij de klant staan"
18-4-2018 Varieer met groenten en fruit op de barbecue
18-4-2018 Nieuwe Duitse databank online over vergeten groenten
12-4-2018 Wat doe je met de andere helft van een avocado?
10-4-2018 Nieuw b2b platform voor VLAM
9-4-2018 Japanner snijdt fantastische creaties uit groenten en fruit
6-4-2018 "Kinderen weten niet meer hoe echte aardbeien smaken"
3-4-2018 Handige truc om appel vers te houden
26-3-2018 Prei wassen doe je zo
23-3-2018 "Voorkomen verspilling klasse 2 niet alleen ethische kwestie"
21-3-2018 Waarin onderscheiden aardappelen zich van zoete aardappelen?
13-3-2018 De beste hybriderassen op een rij
5-3-2018 Lodders: bij extra eisen ook extra geld voor teler
28-2-2018 Groenten en fruit voor stralend witte tanden
15-2-2018 Franse telers voeren MRL-vrij predicaat in
15-2-2018 Voorouder sinaasappel had dikke schil en was zuur
14-2-2018 Sadra maakt muziek met fruit