Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: wegwerpen klasse 2 aan de kaak gesteld

Duitsland - De industrie, handel, grootverbruikers en privéhuishoudens in Duitsland gooien elk jaar bij elkaar zo'n elf miljoen ton levensmiddelen weg, hoewel veel van deze producten nog zonder problemen gegeten konden worden. Een groenteteler uit Nürnberg gaat tegen de 'wegwerpwaanzin' in.
 
Vooral bij groenten en fruit wordt een groot deel weggegooid nog voordat de producten hun weg naar de supermarkt gevonden hebben. De reden: alleen ware 'groente schoonheden' halen de supermarkt. Neem bijvoorbeeld de wortel: zijn ideale gewicht ligt tussen 50 en 250 gram en hij moet een gladde buitenkant hebben zonder oneffenheden. Te lichte, kromme of anderszins onvolkomen wortelen worden direct afgeserveerd.
 
Vroeger mochten Europese supermarkten op grond van handelsnormen geen kromme groenten verkopen. Maar hoewel in 2009 een groot deel van de EU-normen voor groenten en fruit afgeschaft werden, houden de supermarkten aan de oude standaard vast. Ze hebben zelfs veel nieuwe richtlijnen erbij bedacht. De handel verlangt optisch onberispelijke producten. Maar de voorschriften zijn niet altijd zinvol en gaan vaak ook voorbij aan de klantenbehoeftes en -wensen. Minimale afmetingen voor kropsla en uien leiden ertoe dat consumenten automatisch de makkelijk bederfbare resten weg moeten gooien. En ook de groente- en fruittelers zijn al gedwongen om waren die niet aan de norm voldoen, weg te gooien. Telers hebben zo'n 15 procent afval - waarvan vijf tot tien procent vanwege de zeer strenge eisen van de handel.

Maar telers hoeven hun producten, die niet aan de norm voldoen, niet altijd meteen weg te gooien. Zo weet groenteteler Michael Brückner uit Nürnberg zich bijvoorbeeld te behelpen: zijn afgekeurde, maar qua smaak onberispelijke wortelen verkoopt hij in zijn eigen hofwinkel. De klanten zijn blij met de verse levensmiddelen, want ze weten waar de wortelen geteeld worden. En er zijn meer alternatieven: zo zijn bijvoorbeeld de gastronomie en dierhouders dankbaar voor de smaakvolle groenten ondanks schoonheidsfoutjes. Ze waarderen de lekkere en waardevolle groenten - ook al zien ze er niet uit zoals in een hoogglansbrochure.


Publicatiedatum: