Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Bionext: "Politiek klimaat voor biologische landbouw en voeding knapt op"

Afgelopen week was Bionext nauw betrokken bij twee gebeurtenissen in de Tweede Kamer. Op dinsdag werd het SP amendement aangenomen, waarmee 5 miljoen euro onderzoeksgeld per jaar beschikbaar komt voor de biologische sector. Zie dit nieuwsbericht. Een dag later nam Bionext directeur Bavo van den Idsert deel aan het Rondetafelgesprek Voedsel tussen de Tweede Kamercommissie landbouw en voeding en experts uit de voedingswereld.

Wat in die bijeenkomst opviel, is dat het klimaat in politiek en voedingsland is omgeslagen ten opzichte van de vorige kabinetsperiode. Er is een breed draagvlak voor sterke verduurzaming, waarbij biologische landbouw als richtinggevend wordt aangemerkt, en een eerlijker verdeling van de marges in de handelskolom. Vanuit de politiek wordt zeer kritisch gekeken naar de intensieve landbouw en de negatieve effecten daarvan op de samenleving. De agro-ecologische landbouw die duurzaam evenwicht creëert tussen economie en ecologie, waar biologisch deel van uitmaakt, heeft duidelijk de toekomst.

De heer Maat van LTO Nederland richtte verzoenende woorden aan de (afwezige) Wageningse professoren en vertegenwoordigers van de biologische landbouw die daar sterk op gereageerd hebben. Hij benadrukte het belang van samenwerking en synergie en voorspelde dat gangbare landbouw de komende jaren sterk naar biologische landbouw zal toegroeien. “We hebben robuuste rassen nodig en weerbare dieren, we moeten het evenwicht tussen plantaardig en dierlijk herstellen, de dierlijke mest gaan gebruiken ter vervanging van kunstmest en het gebruik van chemische middelen fors terugbrengen. Allemaal punten waar biologische landbouw al sterk in ontwikkeld is.” Vrij vertaald: biologisch is voorloper en gangbaar moet volgens de LTO voorman steeds verder die kant uit. De heer Vermeulen van Stichting Veldleeuwerik benadrukte dat duurzaamheid niet het afvinken van lijstjes moet zijn, zoals EUREP-GAP vereist, maar vakwerk door specialisten die weten wat ze doen. Samen met de behoefte aan het vermarkten van duurzaamheid is dat het vertrekpunt van Stichting Veldleeuwerik geweest.

Op het gebied van de handelskolom was er veel negatieve aandacht voor de rol van de retail. Zij worden mede verantwoordelijk gehouden voor de sterke druk op de prijzen voor boeren. Bij varkensboeren is het bedrijfsresultaat momenteel zelfs negatief. Door de beperking van de coöperatievorming bij boeren tot maximaal 15% kunnen boeren zich onvoldoende organiseren in de markt. Mevrouw Van der Stichele van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen meldde dat het toezicht op multinationals en retail in omringende landen veel beter geregeld is dan in Nederland. Beleidsmatig adviseerde zij transparantie in prijsvorming en margeverdeling in ketens en het instellen van een marktmeester die toezicht houdt. Ook werd geopperd om het marktaandeel van retailketens te beperken.

Bionext legde de nadruk op de toenemende invloed van de bewuste consument. Ondanks de economische crisis stijgt de verkoop van biologische producten de afgelopen jaren met meer dan 10% per jaar. De consument wil echt duurzamer en diervriendelijke consumeren en maakt ook die keuze. Maar er is een verschil tussen de burger en de consument, die voor het schap staat met weinig geld in de beurs. Daarom is het van belang dat er een gelijk speelveld is, waarbij duurzame producten minder of anders belast worden dan niet-duurzame producten, zoals bij sigaretten en auto’s het geval is.

Bionext bepleitte verder koppeling van de beleidsthema’s duurzame landbouw, gezonde voeding en gezondheidszorg. Volgens Bionext zijn er miljarden te besparen in de gezondheidszorg als er beleidsmatig veel sterker aandacht wordt besteed aan het effect van ongezond en te veel eten op de gezondheid. Studies tonen aan dat er nu al miljarden te besparen zijn op alleen al op het terugdringen en voorkomen van overgewicht.

Het Rondetafelgesprek vormt een voorbereiding op een algemeen overleg Voedsel en voedselprijzen op 6 februari a.s.


Publicatiedatum: 8-2-2013

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-2-2018 Europese biologische markt blijft groeien
21-2-2018 Handelsverdrag Peru-EU geeft impuls aan export 'superfoods'
20-2-2018 Duitse steden veranderen in biologische voedselparken
19-2-2018 BioOrto, respect voor de natuur
19-2-2018 Wederom blijkt: bio wereldwijd booming
19-2-2018 Norma: ook in 2018 de beste Duitse bio-handelaar
19-2-2018 Milieu-activist verwerpt biolandbouw
19-2-2018 Duitsland: bio-omzet passeert grens van 10 miljard euro
16-2-2018 Nieuwe oogst Zuid-Afrikaanse biologische pompoenen
16-2-2018 Europese markten klaar voor Italiaanse bio-slasoorten
15-2-2018 "Sweet Sapphire valt extra op in het schap"
13-2-2018 Nicolette Klijn nieuwe directeur van Skal Biocontrole
13-2-2018 Steeds meer Noord-Amerikaanse bioperen
6-2-2018 Een joekel van een pastinaak
5-2-2018 Aldi biedt meer bioproducten
2-2-2018 Biologische wortelen uit biologisch afbreekbare zakken
31-1-2018 ''Biologische AGF hoeft niet per se gebreken te hebben''
26-1-2018 Is 100 procent bio wenselijk?
25-1-2018 "Kracht van bioproducten is dat het geen massaproducten zijn"
25-1-2018 "Jullie hebben met biologisch iets prachtigs in handen"