Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




De sjalot als smaakmaker in gerechten

Sjalotten zijn een kleine uisoort. Dit ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijne smaak en is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades te kruiden. Jus waarin een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Ze zijn voor diverse bereidingswijzen te gebruiken zoals bakken, stoven, smoren en koken. Tevens wordt het sjalotje vaak rauw, fijngesnipperd toegevoegd aan koude gerechten. Sjalotjes zijn veelzijdig en makkelijk in gebruik.

Sjalot helpt mee aan de dagelijkse twee ons groenten en 2 keer fruit

De sjalot als goede smaakmaker kent ook gezonde eigenschappen. De sjalot levert een bijdrage aan het calcium en vitamine C gehalte dat het lichaam nodig heeft. In combinatie met andere groentesoorten helpt de sjalot om de dagelijkse hoeveelheid 2 ons groenten en 2 keer fruit te behalen.

Sjalot behoort tot de uienfamilie

Op de Nederlandse akkers wordt een gevarieerd assortiment uien geteeld, waarbij verschillen in kleur, smaak en formaat duidelijke onderscheidende kenmerken zijn. Naast de sjalot kent de uienfamilie ook andere leden zoals de gele ui, de rode ui, de witte ui en de bosui. De gele ui wordt in Nederland het meest geteeld, heeft een goudgele huid, voelt stevig aan en is van binnen wit. Internationaal wordt hij veel gebruikt voor verwerking tot bijvoorbeeld uienpoeder of als ingrediŰnt voor sauzen. Verder is hij onder koks geliefd om mee te koken, te stoven of te bakken, maar ook onbewerkt past hij prima in een salade of op een haring.


Bron: Productschap Tuinbouw

Publicatiedatum: 19-3-2013

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

16-7-2018 Reusachtige paddenstoel ontdekt op Kreta
11-7-2018 De anatomie van de peper: wat zit er in
5-7-2018 Hollandse cherry-trostomaat van teler Royal Pride prijzenpakker in Duitsland
5-7-2018 Juli topmaand voor de zomertruffel
26-6-2018 Waarom is een 'peper' anders dan 'peper'?
25-6-2018 Fruitige nagelkunst, perfect voor de zomer
21-6-2018 Avocado's blijven twee keer zo lang rijp door eetbare coating
19-6-2018 Citrusspray
15-6-2018 Nieuw Haagse biertje gemaakt van kromme komkommers
11-6-2018 Heel Handig: bananen langer houdbaar
1-6-2018 Vijf 'coole' Afrikaanse groenten- en fruitsoorten
29-5-2018 Creatief hakken en snijden
23-5-2018 Stapeltjes eten, nieuwe trend op Instagram
18-5-2018 Tien tips voor een spannend glas water
2-5-2018 Genummerde bes
26-4-2018 Het mysterie van het ontbrekend fruit
24-4-2018 Eenvoudige trucjes om je producten langer vers te houden
23-4-2018 Mythes over de magnetron: wat mag wel en niet?
20-4-2018 "We willen dichter bij de klant staan"
18-4-2018 Varieer met groenten en fruit op de barbecue