Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




De sjalot als smaakmaker in gerechten

Sjalotten zijn een kleine uisoort. Dit ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijne smaak en is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades te kruiden. Jus waarin een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Ze zijn voor diverse bereidingswijzen te gebruiken zoals bakken, stoven, smoren en koken. Tevens wordt het sjalotje vaak rauw, fijngesnipperd toegevoegd aan koude gerechten. Sjalotjes zijn veelzijdig en makkelijk in gebruik.

Sjalot helpt mee aan de dagelijkse twee ons groenten en 2 keer fruit

De sjalot als goede smaakmaker kent ook gezonde eigenschappen. De sjalot levert een bijdrage aan het calcium en vitamine C gehalte dat het lichaam nodig heeft. In combinatie met andere groentesoorten helpt de sjalot om de dagelijkse hoeveelheid 2 ons groenten en 2 keer fruit te behalen.

Sjalot behoort tot de uienfamilie

Op de Nederlandse akkers wordt een gevarieerd assortiment uien geteeld, waarbij verschillen in kleur, smaak en formaat duidelijke onderscheidende kenmerken zijn. Naast de sjalot kent de uienfamilie ook andere leden zoals de gele ui, de rode ui, de witte ui en de bosui. De gele ui wordt in Nederland het meest geteeld, heeft een goudgele huid, voelt stevig aan en is van binnen wit. Internationaal wordt hij veel gebruikt voor verwerking tot bijvoorbeeld uienpoeder of als ingrediënt voor sauzen. Verder is hij onder koks geliefd om mee te koken, te stoven of te bakken, maar ook onbewerkt past hij prima in een salade of op een haring.


Bron: Productschap Tuinbouw

Publicatiedatum: 19-3-2013

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

24-4-2018 Eenvoudige trucjes om je producten langer vers te houden
23-4-2018 Mythes over de magnetron: wat mag wel en niet?
20-4-2018 "We willen dichter bij de klant staan"
18-4-2018 Varieer met groenten en fruit op de barbecue
18-4-2018 Nieuwe Duitse databank online over vergeten groenten
12-4-2018 Wat doe je met de andere helft van een avocado?
10-4-2018 Nieuw b2b platform voor VLAM
9-4-2018 Japanner snijdt fantastische creaties uit groenten en fruit
6-4-2018 "Kinderen weten niet meer hoe echte aardbeien smaken"
3-4-2018 Handige truc om appel vers te houden
26-3-2018 Prei wassen doe je zo
23-3-2018 "Voorkomen verspilling klasse 2 niet alleen ethische kwestie"
21-3-2018 Waarin onderscheiden aardappelen zich van zoete aardappelen?
13-3-2018 De beste hybriderassen op een rij
5-3-2018 Lodders: bij extra eisen ook extra geld voor teler
28-2-2018 Groenten en fruit voor stralend witte tanden
15-2-2018 Franse telers voeren MRL-vrij predicaat in
15-2-2018 Voorouder sinaasappel had dikke schil en was zuur
14-2-2018 Sadra maakt muziek met fruit
13-2-2018 Letland heeft beste klimaat voor bessenteelt