Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




De sjalot als smaakmaker in gerechten

Sjalotten zijn een kleine uisoort. Dit ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijne smaak en is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades te kruiden. Jus waarin een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Ze zijn voor diverse bereidingswijzen te gebruiken zoals bakken, stoven, smoren en koken. Tevens wordt het sjalotje vaak rauw, fijngesnipperd toegevoegd aan koude gerechten. Sjalotjes zijn veelzijdig en makkelijk in gebruik.

Sjalot helpt mee aan de dagelijkse twee ons groenten en 2 keer fruit

De sjalot als goede smaakmaker kent ook gezonde eigenschappen. De sjalot levert een bijdrage aan het calcium en vitamine C gehalte dat het lichaam nodig heeft. In combinatie met andere groentesoorten helpt de sjalot om de dagelijkse hoeveelheid 2 ons groenten en 2 keer fruit te behalen.

Sjalot behoort tot de uienfamilie

Op de Nederlandse akkers wordt een gevarieerd assortiment uien geteeld, waarbij verschillen in kleur, smaak en formaat duidelijke onderscheidende kenmerken zijn. Naast de sjalot kent de uienfamilie ook andere leden zoals de gele ui, de rode ui, de witte ui en de bosui. De gele ui wordt in Nederland het meest geteeld, heeft een goudgele huid, voelt stevig aan en is van binnen wit. Internationaal wordt hij veel gebruikt voor verwerking tot bijvoorbeeld uienpoeder of als ingrediŽnt voor sauzen. Verder is hij onder koks geliefd om mee te koken, te stoven of te bakken, maar ook onbewerkt past hij prima in een salade of op een haring.


Bron: Productschap Tuinbouw

Publicatiedatum: 19-3-2013

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Waarom worden bananen bruin?
10-1-2018 Avocadonut?
9-1-2018 Handel in quinoa afgelopen vier jaar verdrievoudigd
8-1-2018 Stijgend aanbod aan groentenaroma's
4-1-2018 Waarom je groenten en fruit niet in plastic moet bewaren
22-12-2017 "Misleidende etiketten irriteren meer dan 65% van de consumenten"
21-12-2017 Trends in het Verenigd Koninkrijk
18-12-2017 "Adsorberende korrels vertragen rijpingsproces groenten en fruit"
12-12-2017 'Veggipedia' database uitgebreid met Paarse Spruiten en Kalettes
5-12-2017 Wat zijn dť decembergroenten van het moment?
5-12-2017 Daarom prikt je mond als je ananas eet
29-11-2017 Er zijn minstens nog 10.000 soorten planten die je kunt eten
15-11-2017 Feit of fabel: dit moet je weten over gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit
9-11-2017 In de koelkast of niet: het optimaal bewaren van AGF
9-11-2017 Bewust groenten en fruit kiezen in de maand november
7-11-2017 "Belgen vertrouwen voeding steeds minder"
6-11-2017 Heel Holland van de kook
19-10-2017 Wereldrecord zwaarste wortel verbroken
13-10-2017 Nieuwe chilipeper ontwikkeld
2-10-2017 Zo snijd je fruit zonder veel weg te hoeven gooien