Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

De sjalot als smaakmaker in gerechten

Sjalotten zijn een kleine uisoort. Dit ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijne smaak en is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades te kruiden. Jus waarin een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Ze zijn voor diverse bereidingswijzen te gebruiken zoals bakken, stoven, smoren en koken. Tevens wordt het sjalotje vaak rauw, fijngesnipperd toegevoegd aan koude gerechten. Sjalotjes zijn veelzijdig en makkelijk in gebruik.

Sjalot helpt mee aan de dagelijkse twee ons groenten en 2 keer fruit

De sjalot als goede smaakmaker kent ook gezonde eigenschappen. De sjalot levert een bijdrage aan het calcium en vitamine C gehalte dat het lichaam nodig heeft. In combinatie met andere groentesoorten helpt de sjalot om de dagelijkse hoeveelheid 2 ons groenten en 2 keer fruit te behalen.

Sjalot behoort tot de uienfamilie

Op de Nederlandse akkers wordt een gevarieerd assortiment uien geteeld, waarbij verschillen in kleur, smaak en formaat duidelijke onderscheidende kenmerken zijn. Naast de sjalot kent de uienfamilie ook andere leden zoals de gele ui, de rode ui, de witte ui en de bosui. De gele ui wordt in Nederland het meest geteeld, heeft een goudgele huid, voelt stevig aan en is van binnen wit. Internationaal wordt hij veel gebruikt voor verwerking tot bijvoorbeeld uienpoeder of als ingrediënt voor sauzen. Verder is hij onder koks geliefd om mee te koken, te stoven of te bakken, maar ook onbewerkt past hij prima in een salade of op een haring.


Bron: Productschap Tuinbouw

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018