Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




appel meest favoriete fruit

Tomaat vaakst gegeten glasgroente, paprika volgt

Van alle groenten scheppen Nederlanders bij de hoofdmaaltijd het vaakst ui op het bord. Tomaat en paprika volgen op de voet. Appel is het meest favoriete fruit, dat het vaakst als tussendoortje wordt gegeten. Dit blijkt uit het overzicht over 2012 van de Groente- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT).

De monitor stelde in 2012 dagelijks 50 mensen in Nederland en 50 mensen in Duitsland vragen over hun eetgedrag en groenten- en fruitconsumptie van de dag ervoor. Daaruit kwam onder meer naar voren dat in Duitsland tomaten, wortels en uien de meest geliefde groenten zijn. De aardappel vormt in beide landen meestal de basis van het hoofdgerecht. Salade, pasta, rijst of nasi en brood volgen op afstand. In Nederland maakt kip meestal de maaltijd compleet. In Duitsland zijn vooral gehakt en schnitzel populair.

De warme maaltijd staat bij bijna de helft van de Duitsers tussen de middag op tafel, tegen 45% ’s avonds. In ons land schuiven we er vooral s’ avonds voor aan (ruim 90%). Op het menu staat dan vrijwel altijd een hoofdgerecht (zowel in Nederland als in Duitsland 97%), met vrij vaak ook een toetje (Nederland bijna 40%, Duitsland bijna 25%). Het voorgerecht is geen zekerheid (in beide landen circa 10%).

Als we een voorgerecht eten, is in ons land soep het favoriete gerecht (bijna 60%). In Duitsland is dat salade of rauwkost (45%). In het voorgerecht zijn tomaat, sla en komkommer de meest gebruikte groenten. Een derde van de Duitsers eet bij voorkeur fruit als nagerecht, iets meer (ruim 35%) eet een zuiveltoetje. Nederlanders nemen vaker zuivel als nagerecht (65%), fruit (bijna 20%) en ijs (ruim 15%) volgen op afstand.

In ons land is het zelf bereiden van de ‘thuismaaltijd’ de regel. Bijna 10% gaf aan een kant-en-klaar maaltijd te hebben gehad of een maaltijd te hebben afgehaald / laten bezorgen. De kant-en-klaar of afhaalmaaltijd komt vaker op tafel in Duitsland.




Publicatiedatum: 25-3-2013

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Personalized food - een markt in opmars
17-7-2018 Veel groenten eten met behulp van Knorr
16-7-2018 Reusachtige paddenstoel ontdekt op Kreta
11-7-2018 De anatomie van de peper: wat zit er in
5-7-2018 Hollandse cherry-trostomaat van teler Royal Pride prijzenpakker in Duitsland
5-7-2018 Juli topmaand voor de zomertruffel
26-6-2018 Waarom is een 'peper' anders dan 'peper'?
25-6-2018 Fruitige nagelkunst, perfect voor de zomer
21-6-2018 Avocado's blijven twee keer zo lang rijp door eetbare coating
19-6-2018 Citrusspray
15-6-2018 Nieuw Haagse biertje gemaakt van kromme komkommers
11-6-2018 Heel Handig: bananen langer houdbaar
1-6-2018 Vijf 'coole' Afrikaanse groenten- en fruitsoorten
29-5-2018 Creatief hakken en snijden
23-5-2018 Stapeltjes eten, nieuwe trend op Instagram
18-5-2018 Tien tips voor een spannend glas water
2-5-2018 Genummerde bes
26-4-2018 Het mysterie van het ontbrekend fruit
24-4-2018 Eenvoudige trucjes om je producten langer vers te houden
23-4-2018 Mythes over de magnetron: wat mag wel en niet?