Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joachim Rukwied - Deutschen Bauernverbandes:

"Duitse biologische telers staan enorm onder druk"

De prijzenoorlog in de Duitse levensmiddelenhandel treft ook steeds meer de biologische telers. "Er is momenteel een negatieve ontwikkeling in de biologische landbouw gaande. Er is sinds 2-3 jaar een enorme prijsdruk, vergelijkbaar met die op conventioneel geproduceerde producten", aldus de voorzitter van de Deutschen Bauernverbandes (DBV), Joachiem Rukwied, in een interview met de 'Wirtschaftswoche'.

Soms is de prijsdruk het gevolg van een sterke toename van de import van biologische producten. Doordat de winkels een steeds breder scala aan bio-producten aanbieden, komen de prijzen onder druk als gevolg van toenemende mondiale concurrentie. Rukwied dringt er daarom op aan om de toegevoegde waarde in de voedselketen voor biologische telers te verhogen. "Zolang het verschil in producentenprijzen tussen biologische en conventioneel geproduceerd voedsel blijft krimpen, blijft de duurdere bio-landbouw onder druk staan", stelt Rukwied vast.



Voor rundvlees lag het verschil begin dit jaar slechts op 10 tot 20 cent. Gezien de driejarige overgangsperiode voor bedrijven zijn velen terughoudend als het gaat over omschakeling naar de biologische werkwijze. Biologische telers ontvangen momenteel ongeveer een derde meer overheidsfinanciering dan de traditionele telers. "Zonder dergelijke specifieke ondersteuning zie ik de toekomst van de biologische bedrijven somber in."
Publicatiedatum: