Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

160.000 euro voor onderzoek en voorlichting in Belgische biologische landbouw

Vrijdag 19 april heeft de Vlaamse regering, op initiatief van minister-president Peeters die tevens bevoegd is voor Landbouw, beslist een subsidie van 160.000 euro toe te kennen aan de vzw Coördinatiecentrum Praktijkgericht Onderzoek en Voorlichting Biologische Teelt, kortweg vzw CCBT.

Het doel van deze vzw is het praktijkgericht onderzoek en voorlichting ten behoeve van de biologische teelt te coördineren en te stimuleren in Vlaanderen en hiermee de dynamiek van de biologische landbouw te bevorderen.

De vzw CCBT werd opgericht op 3 mei 2010. Deze vzw is verantwoordelijk voor de coördinatie, stimulering en kwaliteitsbewaking van het praktijkgericht onderzoek en voorlichting ten behoeve van de biologische teelt in Vlaanderen. Met deze subsidie wil het CCBT ingaan op de noden inzake kennisontwikkeling en kennisuitwisseling in functie van een groei van de biologische landbouw- en voedingssector.

Het resultaat van het praktijkgericht onderzoek en voorlichting moet in eerste instantie zorgen voor een optimalisatie van de biologische teeltmethode, de introductie van nieuwe technieken en de rendabilisering van de bedrijfsvoering.

In tweede instantie zal het praktijkgericht onderzoek en voorlichting bijdragen tot de verduurzaming van de gangbare landbouw door kennisuitwisseling. Er wordt gestreefd naar innovatief, vraaggestuurd en praktijkgericht onderzoek en voorlichting.

Minister-president Peeters: “Ik ben tevreden over de aangehouden groei van de biologische landbouw in Vlaanderen, zoals recent nog bleek uit het Jaarrapport Biologische Landbouw dat ik bekendmaakte. Met het oog op een verdere, kwalitatieve groei van onze biosector is het belangrijk dat de biologische producenten continu beroep kunnen doen op kennis, zodat ze hun biologische bedrijfsvoering voortdurend kunnen optimaliseren. Kennisontwikkeling en continue toegang tot die kennis is daarbij cruciaal. Dit draagt bij tot het vervullen van de rol van bio als incubator voor verduurzaming en innovatie.

Hieronder volgen enkele onderzoeksonderwerpen die door de toegekende subsidie gefinancierd kunnen worden:
  • Naar een betere eiwitvoorziening bij biologisch vee.
  • Ritnaalden en emelten op biologische akkers: inzicht in de problematiek en biologische beheerstrategieën.
  • Participatief onderzoek rond ziekten en plagen in houtig kleinfruit.
  • Boswantsenproblematiek in de biologische perenteelt, analyse van beheeracties over meerdere jaren: bestrijdingsopportuniteiten in voor- en najaar.
  • Kwalitatieve vruchtgroenten van biotuinder tot bord.
  • Literatuuronderzoek en on farm evaluatie van het nestgedrag en het gebruik van een uitloop in de biologische pluimveehouderij.

Bron: CD&V
Publicatiedatum: