Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Katalysator houdt vruchten langer vers

Rijpende vruchten, groenten en bloemen zetten ethyleen vrij, dat als plantenhormoon werkt. Ethyleen versnelt de rijping en zo zijn groenten en fruit al snel bedorven en bloemen verwelkt. Japanse wetenschappers presenteerden onlangs in een vakblad echter een nieuw katalysatorsysteem dat ethyleen snel en volledig afbreekt. In magazijnen zou het de lucht ethyleenvrij kunnen houden en zo de bederfelijke producten langer vers kunnen houden.
 
Het verwijderen van sporen van ethyleen uit de magazijnen en koelruimtes bij de opslag van groenten, fruit en bloemen is belangrijk voor de groothandel. De huidige biotechnologische methodes zijn duur, omslachtig of weinig effectief. Ook de zoektocht naar een geschikte katalysator voor een katalytische oxidatie van ethyleen verliep tot nu toe niet bijzonder succesvol. De grootste moeilijkheid is de lage temperatuur, die bij de procedure nodig is.
 
Atsushi Fukuoka en zijn collega's van de Hokkaido University hebben verschillende edelmetalen in combinatie met verschillende dragermaterialen getest om een effectieve katalysator te ontwikkelen. En met succes: platina-nanodeeltjes met een speciale mesoporeuze siliciumdioxide (MCM-41) als drager tonen een zeer hoge activiteit voor de ethyleenoxidatie bij 0 tot 20 °C. Bij een concentratie van 550 ppm ethyleen werd bij 0 °C een omzet van meer dan 99,8% bereikt, een tot nu toe ongeëvenaard hoge waarde die ook over langere periodes of bij herhaaldelijke inzet stabiel blijft.

 
Publicatiedatum: