Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Egbert Nillesen van Abracad Technoworks bv, Nijnsel:

"Alle techniek en software voor samenstellen maaltijdsalades"

Tholen - Abracad Technoworks in het Brabantse Nijnsel is een machinebouwer die zich met name richt op de voedingsmiddelenindustrie. Het in 1997 opgerichte bedrijf is daarnaast gespecialiseerd in engineering en het geven van klantgericht advies. “Ons assortiment machines bestaat eigenlijk vooral uit interne transport- en verwerkingssystemen,” zegt eigenaar Egbert Nillesen. Omdat de machinebouwer in toenemende mate in het buitenland actief is bezocht hij afgelopen maand United Fresh 2013.


Egbert Nillesen van Abracad Technoworks

“We staan eigenlijk overal open voor,” vertelt Egbert. “Als iemand bij ons langskomt met een tekeningenpakket, dan kijken we daarnaar. Onze afdeling engineering vertaalt het dan in een 2D- of 3D-pakket. Maar de meeste klanten zitten toch wel in de voedingsmiddelensector. We ontwerpen en fabriceren machines voor de verwerking van vis, vlees, AGF, zelfs snoepgoed. Onze specialisatie is het verpakken van producten. Wij willen verpakkingen op een hoger niveau brengen. Op het ogenblik maakt deze activiteit zo’n 85% van onze markt uit. In het kort leveren wij de techniek, de apparaten en de software om bijvoorbeeld de maaltijdsalades die je in de winkel ziet, samen te stellen en te verpakken.”

Natuurlijk kan iedereen wat in een bakje stoppen, maar toch zijn het er in Europa maar vijf die dat op grote schaal doen. “En van die vijf worden wij toch wel gezien als toonaangevend. De specialty machines die we maken zijn helemaal op maat gemaakt en dat doen er niet veel. In principe komt een klant komt naar ons toe en zegt: dit is mijn product en dat wil ik graag in dat-en-dat bakje krijgen. Speciaal voor die ene klant ontwerpen wij dan een machine die dat automatisch doet.”Het blijft dan niet bij het verpakken. Abracad zorgt er ook voor dat de ingrediënten in de juiste samenstelling aan het beoogde pakket worden toegevoegd. “Tot en met het zakje saus in een maaltijdsalade.” De machine die Abracad in de Verenigde Staten toont, is alweer uit 2007, maar het liefst noemt Egbert de modernste generatie machines. Daarbij, vertelt hij, draait het allemaal om twee dingen.

“Neem onze appelzakjesteller. Die leveren we momenteel voor een fruitbedrijf in de VS. Bij deze klant en dat is kenmerkend voor Noord-Amerika, zijn twee zaken van cruciaal belang: de verwerkingssnelheid en de accuraatheid. In de VS, waar foodbedrijven natuurlijk een enorm oppervlak moeten bestrijken, moet altijd alles sneller. De appelschijfjesmachine heeft een capaciteit van 2 keer 205 zakjes per minuut. Maar misschien nog wel belangrijker is de precisie. Onze machine doet altijd precies hetzelfde aantal zakjes in een doos, niet een meer of een minder. De machines die ze daarvoor hadden, waren aanmerkelijk minder accuraat: die gaven regelmatig foutmeldingen. In deze sector kun je je dat niet veroorloven. Zeker in de VS krijg je dan met schadeclaims te maken. De machines die we nu voor ze ontworpen en gefabriceerd hebben, staan 16 uur per dag te draaien. Zonder foutmeldingen.”Ongeveer 35% van de activiteiten van Abracad betreft de groente- en fruitsector. Dit percentage is overigens wel flink aan het stijgen, erkent Egbert. Wat kan hij zeggen over de Amerikaanse markt ten opzichte van de West-Europese?  “Met name in de VS valt er nog een hoop te automatiseren,” meent hij. “We merken dat ze hier toch een beetje achterlopen: zo hebben ze de neiging een bakje te vol te stoppen, om het vervolgens aan te stampen. Uit haast misschien, of om een andere reden. Maar zo moet het natuurlijk niet. We willen ze er hier van overtuigen dat het ook anders kan. Wel is er absoluut vooruitgang. Ik denk dat er de komende jaren steeds meer geautomatiseerd gaat worden in de sector. Die investeringen komen er absoluut aan.”Dit automatiseringsproces ziet Egbert niet alleen plaatsvinden in Noord-Amerika. “We proberen ons in meerdere landen te profileren, niet alleen in de VS. Zo zitten we op dit moment ook in het Midden-Oosten, Rusland en Polen. Allemaal met specialty machines. In Saoedi-Arabië verwerken we bijvoorbeeld dadels, die door hun kleverigheid zeer moeilijk machinaal te verpakken zijn. In Dubai hebben we enkele goede contacten in de dadelindustrie. Dus daar zitten we bovenop.”

Waar in deze zich snel ontwikkelende markt de grootste uitdagingen liggen, weet de eigenaar van Abracad Technoworks zo een-twee-drie niet te vertellen. Maar alert is hij altijd. “We kijken altijd naar nieuwe markten en ontwikkelingen. In feite sluiten we niets uit. Maar je moet ook opletten dat je niet te snel groeit. De markt heeft zoveel potentieel dat we in de verleiding komen teveel orders aan te nemen. Of ons teveel te verbreden. Dan ga je te snel  en dat moet je niet willen.”

Voor meer informatie:
Egbert Nillesen
Abracad
Handelsweg 15
5492 NL Nijnsel
Tel: 0413-479930
Fax: 0413-478367
www.abracad.nl


Publicatiedatum: 28-5-2013
Auteur: Pieter Boekhout
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Volautomatische dozensluitmachine voor kartonnen verpakkingen
21-6-2018 Wegen, etiketteren, klanten adviseren en transacties met één winkelweegschaal
14-6-2018 Girò lanceert nieuwe verpakkingsmachine EXACT-100
13-6-2018 AGF-schilmachines voor dummies
12-6-2018 Kronen viert 40-jarig bestaan op 27 en 28 september 2018
11-6-2018 Nieuwe sorteermachine voor blauwe bessen
8-6-2018 Nieuwste UV-C tunnel gedemonstreerd op demodag 21 juni
7-6-2018 Universele Poolse sorteerder voor breed scala aan AGF
7-6-2018 Boomgaard aanplanten kan makkelijker
6-6-2018 Munckhof Machinefabriek na 134 jaar overgenomen
6-6-2018 Nieuwe uiensorteer- en verpakkingslijn voor La Motte
23-5-2018 Flevofruit stopt met telen van fruit, sorteerlijn wordt geveild
17-5-2018 "De interne kwaliteit van het fruit is de graadmeter"
16-5-2018 Rainbow Kleinpak breidt machinepark uit met vier Fuji Flowpackers
14-5-2018 Nieuwe appelpakrobot ontwikkeld
14-5-2018 AGF-verwerkingssystemen worden steeds geavanceerder
9-5-2018 Nieuwe sorteermachine voor blauwe bessen
8-5-2018 Nieuwe meloenensnijder op de markt
7-5-2018 Zweedse Grönsakshallen investeert in groentenverwerkingslijn van Kronen
3-5-2018 Aspergerobot krijgt 1,5 miljoen euro aan Europese subsidie