Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Zodat groenten en fruit met de juiste kwaliteit worden geleverd"

Flex²B bewaakt AGF van teler tot in de winkel

Tholen - Flexible to business of kortweg Flex²B, is de software-oplossing van Oryx voor de AGF-sector. Dit systeem, voor de eerste maal operationeel in 1995, zorgt ervoor dat groenten of fruit met de juiste kwaliteit en hoeveelheid worden aangeleverd tot in de winkel. Dit gaat meer en meer geautomatiseerd. Jozef de Smedt van Oryx legt uit: "Flex²B kan worden gebruikt in operationele omgevingen van teler tot in de winkel. Zelfs de kleinste zaken kunnen worden geregistreerd zodat de producten vers en met de juiste kwaliteit worden geleverd."

Bewaking

"Flex²B speelt in op de behoefte van de klant door ervoor te zorgen dat deze wordt ontzorgd op gebied van logistiek, laden, ontvangst, kwaliteitsmanagement, voorraadbeheer en magazijnbeheer. Deze schakels worden telkens getraceerd. We kunnen dit systeem per schakel leveren, maar liefst voor de volledige keten. Bedrijven kunnen dus ook modules van het systeem bestellen", vertelt Jozef. “Er is een standaard Flex²B oplossing, maar deze kan ook naar wens van de klant worden geïnstalleerd. Ook kan de implementatie zowel gecentraliseerd als gedecentraliseerd worden uitgevoerd. Het systeem is zeker haar investering waard en is zelfs vrij snel terugverdiend." Oryx is actief in heel Europa en met name in de Benelux, Duitsland, Italië, Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook ziet het bedrijf mogelijkheden in Brazilië en Aziatische landen. Oryx maakt een jaarlijkse roadmap op in samenspraak met klanten en distributeurs.


Jozef de Smedt van Oryx

Zespri
Een klant die al jarenlang met de Flex²B-oplossing werkt is Zespri. "Zespri heeft telers in diverse landen en Flex²B zorgt ervoor dat alle kiwi’s getraceerd kunnen worden en uiteindelijk met de juiste kwaliteit op de juiste plaats worden geleverd. Vergissingen of uitval willen wij zo veel mogelijk voorkomen en daarom wordt het hele proces nauwlettend in de gaten gehouden. Er zijn verscheidene karakteristieken waar fruit op gekwalificeerd wordt, zoals bijvoorbeeld de hardheid, suikergehalte, etc. van het fruit. Wij kennen onze klanten, de markt en weten wat de klant wil. Een belangrijk onderdeel is het verminderen van fruit loss (verlies). Dat willen we vermijden om de kwaliteit te behouden maar ook de omzet te garanderen. Door systematisch, anomalieën te bundelen en met die informatie verder te werken, weten we perfect welke effecten invloed hebben op de kwaliteit van de producten.”Growermodules

Jozef legt uit dat de producten vanaf de teler in de gaten worden gehouden. "We hebben telers gegroepeerd in bepaalde gebieden, we werken op veldniveau. Deze krijgen een growercode. Dit omdat we weten dat fruit onderhevig is aan bepaalde weersomstandigheden of andere factoren en daardoor sneller rijpt. Om alle specifieke informatie per teler op te slaan, wordt gebruik gemaakt van de Growermodule. Hier kan een teler invoeren op welke manier hij zijn producten behandelt. Ook kan worden aangeven wanneer er hoeveel wordt geoogst. Zo kan een forecast worden gemaakt en op de juiste manier worden ingespeeld op de markt."

Traceerbaarheid
“De kleinste traceerbaarheid is voor ons een doos fruit. De kleinste handelseenheid of stockunit is de pallet. We houden alles bij tot op de doos. Deze logistieke eenheden zijn allemaal volgens de GS1-coderingen genummerd met een SSCC-code. We weten dus precies waar welk product is, zowel in voorraad als onderweg door onze ‘location’ modules. We zijn gespecialiseerd in het DESADV-bericht, ofwel een
elektronische pakbon en daar gaan we heel ver in. Dit is een onmisbaar hulpmiddel voor tracking & tracing. Flex²B kan ook informatie uitwisselen met de meest gangbare pakketten."Blocking

Volgens Jozef kan er eigenlijk geen pallet meer van de boot vallen. “Vroeger gebeurde dat nog wel eens, maar door Flex²B is de kans minimaal. “Het jaar voordat wij de software bij een bedrijf installeerden, waren er 60 pallets niet te traceren. Het jaar erna waren dat er nog maar drie. Alles is volledig geautomatiseerd. Als er sprake is van contaminaties, is het bijna niet mogelijk dat deze de markt bereiken. Dit komt door ons blockingmechanisme, waardoor een recall eigenlijk niet meer hoeft. Er wordt vrij snel een mogelijke contaminatie gedetecteerd en dan wordt de pallet al voor het lossen door ons geblokkeerd. De partij hoeft dan niet teruggeroepen worden en negatieve publiciteit wordt zo dus vermeden.”

Messaging System

Behalve het blockingsmechanisme voorziet Flex²B een messaging system. Er wordt dan bijvoorbeeld een bericht (direct messaging) naar de heftruck bestuurder gestuurd. Hij krijgt dan een opdracht die hij moet uitvoeren.

Voor meer informatie:
Jozef de Smedt
Oryx N.V.
Zonnelaan 29
B-1860 Meise - Belgie
T: +32 2 270 27 60
F: +32 2 270 27 50
www.oryx.be
info@oryx.be

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018