Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jaap Wiskerke: "Uienwereld gaat komende jaren ingrijpend veranderen"

Wiskerke Onions schaft optische uiensorteermachine aan

Tholen - De export van uien loopt volgens Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions uit Kruiningen lekker door. "De markt is een beetje lui-duur. Enkele handelsbedrijven hebben het risico genomen om voor 20 cent uien in te kopen. Dit om product te hebben de eerste twee weken van juli. De gedachte was dat de prijs naar dit niveau zou stijgen. Ik geloof eigenlijk niet dat dit nog gaat gebeuren."

"Het is echter een fenomeen aan het worden dat, zolang iedere uiensorteerder in Nederland product tot zijn beschikking heeft, de prijs niet naar boven gaat, maar eerder onder druk komt te staan. Dat is een gevolg van de grote sorteercapaciteit die we in Nederland hebben. In januari hadden we een export week gehad van 31 miljoen kilo, maar de prijs steeg niet. Alleen bij een laag aanbod kan de prijs nog flink opleven."

Optische sorteermachine
"Deze trend zal alleen maar doorzetten omdat over vijf jaar alle professionele sorteerbedrijven een optische sorteermachine hebben staan", vervolgt Jaap. "Zelf hebben we er ook één gekocht en die gaan we vanaf oktober/november inzetten. Dat gaat straks voor een hele revolutie zorgen, want zo'n machine draait 24 uur per dag. Wij hebben een machine gekocht met een capaciteit van 15 ton per uur, die we in spiegelbeeld zetten van onze lijn voor de kleinpak en rode uien. Op het moment dat de machine niet goed werkt, kan ik dus gewoon mensen aan de lijn zetten en doordraaien."



De export is hoofdzakelijk op Europa gericht. "Maar uit een land als Brazilië krijgen we ook nog wekelijks aanvragen. Deze week gaan er ook weer vijf containers heen", zegt Jaap. "De kwaliteit van de uien is heel verschillend, maar je ziet nu eigenlijk voor het eerst ook dat er twee verschillende markten ontstaan en dat een goede kwaliteit ook beter betaald wordt. Dat zal straks met een optische machine alleen maar toenemen."

"Wij hebben zelf vanaf 1 januari 21% meer uien gesorteerd dan het jaar ervoor. Als we deze trend volgen zouden wij dit jaar tussen de 140 - 145 miljoen kilo uien. Nu is het natuurlijk afwachten wat er straks groeit. We lopen minstens twee weken achter met de nieuwe oogst, maar doordat het product behoorlijk achterloopt – op veel plaatsen staan de zaaiuien er zeer matig bij - dan ga je ook een kleine opbrengst krijgen. Dat tikt zo aan in het totaal, dat de kans klein is dat we deze stijging volhouden."

Toekomst uiensector
De handelaar verwacht dat de export de komende weken rustig zal doorsudderen. Over de toekomst van de uiensector is hij positief. "Op verschillende vergaderingen van de promotie is er vaak gediscuteerd over de toekomstige groeimogelijkheden. Samen met Erik Waterman was ik van mening dat de 1 miljard kg export per seizoen binnen bereik was. De exportsector deelde onze mening niet. Dit seizoen wordt er meer dan 1 miljard kg geëxporteerd. Ik ben 34 jaar geleden met dit spelletje begonnen en toen exporteerden we in Nederland tussen de 300 en 350 miljoen kilo en we gaan dit jaar boven de miljoen ton uitkomen. Je ziet wel wat schommelingen, maar de trend is structureel naar boven. Geen enkel land ter wereld heeft een lagere kostprijs van teelt tot haven."

Voor meer informatie:
Jaap Wiskerke
Wiskerke Onions
Stationsweg 8
4416 PJ Kruiningen
Tel.: (0113) 38 22 10
Fax: (0113) 38 12 23
www.wiskerke-onions.nl