Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miedema Smart Solutions focust op maatwerk projecten

Eerste Smart Graders verkocht in Europa

Tholen – Miedema is een producent van landbouwmachines voor aardappelen. Gevestigd in Winsum (Fr.) worden machines geproduceerd met moderne technologie voor grondbewerking tot aan het sorteren van aardappelen. Miedema is wereldwijd actief met het gebruik van verschillende dealers. Vanwege de vraag vanuit de markt naar machines op maat heeft Miedema sinds 1 januari dit jaar een nieuwe divisie opgericht: Miedema Smart Solutions.



Sorteermogelijkheden onbeperkt
Miedema werkt vanaf 2007 al met lean manufacturing, ofwel geen voorraad en een ordergedreven productie. Er zijn aanvragen voor machines welke niet passen in een leanlijn, namelijk de specials of combinaties. Dit zijn de projecten waar Miedema Smart Solutions zich op richt. Een voorbeeld is de Smart Grader, elektronische sorteerder. De ontwikkeling van de Smart Grader is ongeveer 10 jaar geleden al gestart. Op het moment zijn er al een aantal van deze sorteerders verkocht in Europa. En ondertussen zijn in principe de sorteermogelijkheden onbeperkt.



Data verzamelen
 “Meten is weten” zegt Jos Broeders, sorteerspecialist bij Miedema. Miedema is groot in het sorteren van ongewassen pootgoed. Vlakbij Winsum staat een testboerderij van Miedema, waar een Smart Grader ter demonstratie staat. Het is mogelijk voor (potentiële) klanten om hun eigen bruto product te laten sorteren op maat en kwaliteit. Iedere aardappel wordt gelezen, beoordeeld en gesorteerd. Per gesorteerde aardappel worden 40 beelden geschoten door middel van infrarood en kleuren. Deze data wordt geregistreerd en samengevat. De sorteerder geeft na sortering een samenvatting op alle kwaliteitscriteria. Per sorteeruitgang is data beschikbaar over bijvoorbeeld het volume, grootte en gewicht.



Nauwkeurig sorteren
In 2012 is er bij Sijtsma in Sint Jacobiparochie de Smart Grader-408 gebouwd. In januari werden de eerste tests gedraaid en draait ondertussen op volle toeren. Het nummer van deze Smart Grader laat zien dat er 4 leesgangen en 8 sorteeruitgangen zijn. Het bijzondere aan deze Smart Grader is dat hij bovenop zes opslag bunkers is geplaatst. Sijtsma sorteert nu ongeveer 1800 ton pootgoed waarvoor hij alleen nog maar voor de aan- en afvoer van kisten hoeft te zorgen. De Smart Grader is veel nauwkeuriger dan het menselijk oog. Geen beschadiging wordt over het hoofd gezien en werkt bij maatsortering op 0,1 mm nauwkeurig.



Flexibele installaties
Ook Koelhuis Bergmans durfde de investering aan en heeft sinds kort een Smart Grader-410. Koelhuis Bergmans is een aardappel- en uiensorteerbedrijf, waar producten worden gesorteerd en bewaard voor derden. Met de Smart Grader kan een sortering in 1 keer plaatsvinden en kan er dus bespaard worden op bijvoorbeeld werkuren, tijd, en geld. De speciale wens van Jan Bergmans was een flexibele installatie en deze moest makkelijk verplaatsbaar zijn. Vernieuwingen bij deze installatie zijn een hoge capaciteit trilgoot en een verbeterde afblaassorteerunit. De beplating werkt geluiddempend en biedt de mogelijkheid tot stofafzuiging. De verwachting is dat de Smart Grader vanaf september gaat draaien.

Voor meer informatie:
Marcel Mulder
Manager Smart Solutions
Tel: 0517 239 815
www.miedema.com