Toename areaal aardappelen en uien; lichte groei areaal kasgroenten
Meer consumptieaardappelen en uien
In 2013 is het areaal zetmeelaardappelen met 1 procent gestegen ten opzichte van 2012 tot bijna 44 duizend hectare. Bij de consumptieaardappelen neemt de oppervlakte toe met 6 procent naar 71 duizend hectare. De teelt van pootaardappelen (inclusief die voor gebruik op het bedrijf) is ook licht toegenomen: met 1 procent naar bijna 40 duizend hectare. Het areaal zaaiuien is met 4 procent gestegen en komt hiermee uit op bijna 22 duizend hectare.
Areaal jonge asperges neemt een derde toe
In 2013 is het areaal asperges zonder productie met 31 procent gestegen ten opzichte van 2012 naar 630 hectare. Het areaal asperges met productie neemt toe met 6 procent tot 2 550 hectare. In totaal neemt het areaal asperges met 10 procent toe tot 3 180 hectare.
In 2013 wordt 2 560 hectare waspeen geteeld, ruim 360 hectare meer dan in 2012. Dat is een stijging van zeventien procent. Ook het areaal suikermaïs zit in 2013 weer in de lift. Het areaal stijgt met 16 procent tot 670 hectare. Grootste daler in het areaal groenten is knolselderij. De beteelde oppervlakte van dit gewas daalt met drie procent tot 1 510 hectare. Het areaal spruiten daalt met 2,5 procent naar 2 640 hectare.
Perenareaal weer gestegen
In 2013 is het areaal peer wat toegenomen (+2 procent) tot 8 330 hectare na een daling in 2012. Het appelareaal is gekrompen (-2 procent) naar 7 790 hectare. De totale oppervlakte appels en peren blijft na jarenlange daling met 16,1 duizend hectare vrijwel gelijk.
Lichte groei areaal kasgroenten
De arealen aubergine (105 ha) en paprika (1 310 ha) blijven gelijk ten opzichte van 2012. Het areaal tomaat neemt met vier procent toe tot 1 760 hectare en het areaal komkommer (630 ha) stijgt licht met één procent.
Renzo Ghianni en André Meurink
Bron: CBS StatLine