Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vakcentrum: uitfaseren koudemiddel te snel en duur

De planning voor het uitfaseren van HFK-koudemiddelen gaat voor ondernemers te snel en legt onnodige financiƫle druk. Ook leidt het tot vervroegd afschrijven van koelapparatuur wat weer niet erg duurzaam is. Dat vindt het Vakcentrum.

De brancheorganisatie voor zelfstandige supermarktondernemers heeft bezwaar aangetekend tegen het uitfaseringsschema bij Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. De zogeheten gehalogeneerde fluorkoolwaterstoffen (HFK) koudemiddelen hebben een broeikaseffect. De Europese Commissie wil daarom dat deze middelen versneld uit gefaseerd worden. Er mag volgens het schema op koelingen met bepaalde koudemiddelen geen onderhoud meer gepleegd worden vanaf 2017 en later een tweede groep vanaf 2020.

Krapte
Dat tempo is volgens het Vakcentrum veel te hoog, zegt directeur Patricia Hoogstraaten. "De kans bestaat dat ondernemers de koelapparatuur vroegtijdig bedrijfseconomisch moeten afschrijven. Dat is financieel en milieutechnisch niet te verantwoorden." Het Vakcentrum verwacht bovendien dat de voorgestelde planning waarschijnlijk tot krapte leidt op de markt, waardoor beschikbaarheid en prijs onder druk komen te staan.
Publicatiedatum: