Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Promotie

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief

Loop niet tegen de uienlamp


Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief

Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland

Gespot in Tholen....vrije doorgang voor goed uienjaar?

Europarlementariërs bezoeken Zeeuwse uiensector

Op maandag 6 april 2009 brengen de CDA-Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij, woordvoerder op het dossier gewasbeschermingsmiddelen en Cornelis Visser een werkbezoek aan Zeeland.

Om 12.30 uur brengen ze een bezoek aan de Rusthoeve in Colijnsplaat (Noordlangeweg 42). Daar zal gesproken worden over Agri- en foodports, de ontwikkelingen van de Rusthoeve, het rassenonderzoek Zaaduien en de Stichting afzetbevordering UI die een aantal ketenbrede projecten uitvoert. Medewerkers van de Rusthoeve en de ZLTO zullen de Europarlementariërs informeren.

Om 15.00 uur wordt een bezoek gebracht aan de Uiensector. Bij Wiskerke Onions in Kruiningen (stationsweg 8) krijgt het gezelschap een rondleiding. Daarna wordt er met het bestuur van Zuver en collegeleden van Reimerswaal en Borsele gesproken over ontwikkelingen in en kansen en bedreigingen voor de uiensector.

Om 16.30 uur wordt het werkbezoek afgesloten.

Wilt u aanwezig zijn of heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de secretaris van Zuver, Jo-Annes de Bat: debatj@zeelandnet.nl of 06-41955364.

Nederlandse uienhandel in trek tijdens Fruit Logistica

Met circa 50.000 bezoekers en te midden van ruim 2000 medeexposanten, profileerde de Nederlandse uiensector zich tijdens de afgelopen Fruit Logistica met een volwaardige uienstand. Circa 60 bedrijven vanuit de hele wereld plaatsten concrete handelsaanvragen, waarmee de bekendheid van de Nederlandse uiensector opnieuw werd onderstreept. De standpresentatie werd verzorgd door het GroentenFruit Bureau en bevond zich centraal in het Holland paviljoen in hal 3.2.

Wereldreiziger

Dat de Nederlandse ui de meest internationale groente van Nederland is bleek opnieuw uit de vele internationale bezoekers. Uit maar liefst 26 landen, waaronder Polen, Frankrijk, Australië, Verenigd Koninkrijk, Egypte, de Dominicaanse republiek en Brazilië werd interesse getoond in de Nederlandse ui. Het merendeel gaf aan reeds bekend te zijn met de Nederlandse uienhandel, waarbij de vraag naar met name gele ui het grootst was.

Handelslijst

Speciaal voor internationale inkopers is een lijst met uienexporteurs ontwikkeld. Via www.onion.nl kan informatie worden ingewonnen over product, en exporteurs.

Tips tegen uientranen

Tholen - Uientranen bij het schillen kunnen worden verminderd.Dat blijkt uit een advies van de Centrale Marketing Organisatie van het Duitse landbouwministerie. Volgens de ambtenaren is het aan te bevelen om de uien minstens 30 minuten voor het schillen/snijden in koud water te leggen. De wortel moet pas op het laatst worden afgesneden, omdat de irriterende stoffen zich daar verzamelen. Ook werkt het tranenverminderend om de ui onder stromend water te schillen en te snijden. "Een masker dragen kan natuurlijk ook", schrijft het Duitse ministerie voor.

Landelijke Uiendag op 28 januari in Emmeloord

Op woensdag 28 januari wordt er in samenwerking met de Vereniging Landbouwbeurs Noordoostpolder, Agrifirm en Groot en Slot/Bejo Zaden een Themadag Uien gehouden in ’t Voorhuys, Beursstraat 1 te Emmeloord. Op deze dag wordt gesproken over biologische teelt, en middelenbeleid en -toelatingen. Ook komt de afzet in Midden- en Oost Europa en smaak- en gezondheidaspecten van de ui uitgebreid aan de orde. Naast zeer interessante lezingen zijn er ook 12 standhouders uit de sector aanwezig. Het programma start om 9.00 uur.
                                               
Bron: Bejo Zaden
Carl van de Wiel van Agro Centre Holland:

"Op zoek naar de perfecte rode ui"

"De perfecte rode ui is zo rond als een tennisbal, glimt, heeft een volledig gesloten buitenvel, weinig wortels, een dun nekje, is single-centered, heeft veel ringen, witvlezige rokken met een rode buitenkant en de diameter is 65 mm,” zo vertelt Carl van de Wiel, directeur/eigenaar van Agro Centre Holland in Langeweg (Noord Brabant). Vijf jaar geleden begon hij met het sorteren en verpakken van vooral rode uien, met als streven zoveel mogelijk Klasse I te leveren. Om een egalere dieprode kleur te bereiken heeft hij dit jaar een proef uitgevoerd met het aanaarden van rode uien.Toen Carl van de Wiel begon met sorteren, besloot hij een websorteerder aan te schaffen. Deze sorteert de uien op maat, dankzij gaten in de metalen of rubberen netten. Welke netten worden gemonteerd, hangt af van de wensen van de klant. Carl van de Wiel: "Deze ongebruikelijke sorteerinstallatie heeft niet de allergrootste capaciteit, maar is wel het productvriendelijkst en daar draait het bij ons om."

Ook de afstaarter heeft speciale aandacht. "Bij het afstaarten door de messen komt sap vrij. Dit sap droogt door de ronddraaiende messen snel op. Op de spijlen boven de messen blijven echter sapresten achter. Deze sapresten vormen puntjes op de spijlen en die veroorzaken weer kleine putjes in de ui. Om dat te voorkomen, poetsen we elk uur de spijlen schoon."Proef met aanaarden

Ook de proef met het aanaarden doet hij uit het oogpunt van kwaliteit. Om te kunnen aanaarden zijn de uien gezaaid op 50 cm, met zaaidichtheden van respectievelijk 3,1 en 2,2 eenheden per hectare. "We streven er naar om een rode ui te leveren, die helemaal vrij is van verwering en heel egaal van kleur is. Dit lukt met het aanaarden heel aardig."


Carl is echter nog niet helemaal tevreden met het resultaat. De uien zijn wat hem betreft nog aan de hoekige kant, als gevolg van de relatief korte afstand in de rijen. Verder geeft het aanaarden een verstoring van de groei, door beschadiging van wortels. Dit geeft weer een minder fraaie bolvorm en opbouw van de uienringen.

Red Baron is voor Carl het ideale ras, vanwege de verhouding kwaliteit en opbrengst. Tot slot: “Rode uien zijn heel gevoelig. Daarom zoeken wij steeds naar grond waar nog nooit rode uien hebben gestaan. Verse grond, daar gedijen rode uien het best. En daar is het ons om te doen: de perfecte rode ui telen."

Bron: Uien Magazine, De Groot & Slot

PR-campagne geeft boost aan Britse uienverkoop

Tholen - De grootschalige campagne in het Verenigd Koninkrijk om de uienverkoop te stimuleren heeft effect gehad. Volgens cijfers van TNS steeg de uienverkoop vorig jaar met 12% in waarde en bijna 9% in volume. De campagne werd ingedeeld in een combinatie van gezondheidsvoordelen, recepten en seizoensgebondenheid. De campagne werd ondersteund door de belangrijke handelsbedrijven   Albert Bartlett & Sons Ltd, Allium Alliantie, Allium & Brassica centrum, VP Parrish & Zoon, G Marketing, Home Farm Nacton, Interveg, Moulton Bulb Company, Nationwide Produce, RH & R Paul, Rustler Produce, Stourgarden en 3M's.