Ontwikkelingen mechanische technieken en effectieve spuittechniek in een stroomversnelling

Praktijkcursus “Optimalisatie Gewasverzorging Akkerbouw”

De ontwikkelingen op het gebied van mechanische onkruidbestrijding en spuittechniek zijn de laatste jaren in hoog tempo geïnnoveerd. Op diverse bedrijven zijn daarmee mogelijkheden ontstaan om deze nieuwe technieken in combinatie met elkaar te gebruiken voor een verdere optimalisatie van de gewasverzorging.

DLV Plant en PTC+ te Dronten bieden u met deze cursus een unieke gelegenheid om uw kennis hierop te vergroten en om meer rendement uit uw investeringen te halen. De cursussen staan gepland voor het voorjaar van 2014 en zullen bekend gemaakt worden in de landelijke en regionale bladen.Naast het schoonhouden van gewassen tussen de rijen is er steeds meer innovatie op het gebied van onkruidbestrijding juist ín de rij. Daarnaast is het door technische innovaties ook mogelijk langer gebruik te maken van mechanische onkruidbestrijding. In veel gevallen is het mogelijk geworden vroeger te beginnen en langer door te gaan in het seizoen. Dit vergroot het succes in de onkruidbestrijding aanzienlijk. De basis van mechanische onkruidbestrijding bestaat o.a. uit schoffelen, aanaarden en wiedeggen. Maar er zijn diverse hulpmiddelen op de markt om de effectiviteit aanzienlijk te vergroten.

Bij de gangbare teeltwijze kan het interessant zijn het gebruik van mechanische onkruidbestrijding te overwegen. De voordelen zijn o.a:
  • Minder gewasremming van chemische middelen
  • Besparing op kosten herbiciden
  • Effectieve bestrijding van grotere onkruiden tussen de rij
  • Zuurstof in de toplaag
  • Bevorderende ontwikkeling van diverse gewassen
  • Effectief tegen opbouw Sclerotinia
Ook bij de inzet van gewasbeschermingsmiddelen zijn er qua spuittechniek diverse ontwikkelingen. Dit zowel op het gebied van spuitdoppen als de spuittechniek zelf. Denk bijvoorbeeld aan spuitdoppen met een dubbele waaier, spuittechniek met luchtondersteuning of wingsprayer, of de toevoeging van hulpstoffen voor een verbeterd resultaat.

De cursus zal zowel voor de mechanische technieken als de spuittechniek bestaan uit een theoretisch gedeelte in de ochtend en een praktisch gedeelte 's middags.
In het ochtenddeel zal er uitgebreid worden ingegaan op de mogelijkheden en verschillen, strategieën en verschillen tussen de diverse machines.
In het middagdeel zullen diverse machines en technieken in een overdekte hal werkend getoond worden, met een toelichting per onderdeel en afstellings mogelijkheden.

Het doel van de cursus is kennis te krijgen over de innovaties bij zowel mechanische onkruidbestrijding als spuittechnieken. Waar liggen de mogelijkheden voor uw bedrijf?


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven