Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hollandse exporteur: Gevolgen sluiting Stupinsky beperkt

Tholen - De gevolgen van de sluiting van de Russische AGF-groothandelsmarkt Stupinsky van afgelopen jaar, zijn beperkt gebleven voor Hollandse exporteurs. De markt met een oppervlakte van 120.000 m2, waarop 200 handelsbedrijven gevestigd waren, met een geschatte dagelijkse omzet van $40 miljoen was in oktober het middelpunt van rellen tussen de migranten uit de Kaukasus en Azië en de lokale bevolking, waarna de markt werd gesloten.

"Wij hebben niet veel last van de sluiting gehad", zegt een Nederlandse exporteur. "Er is wel een schoonmaak geweest, maar niet bij mensen waar wij zaken mee doen. De klanten die ik op Stupinsky had, zijn op een andere plek verdergegaan met hun werk. Naar omstandigheden is de handel dus aardig geruisloos doorgegaan." Volgens hem is de concurrentie van Nederlandse exporteurs op de Russische markt constant. "Af en toe heb je een gelukszoeker en komt er een speler bij, maar we hebben daar niet al te veel last van."

Feit is dat er veel meer producten vanuit Midden-Oosten rechtstreeks naar Rusland worden geëxporteerd. "Daar heb je mee te leven. Producten als Israëlische paprika's en Marokkaanse mandarijnen werden tot een aantal jaar geleden veel in Nederland geladen voor de Russische markt. Nu gaat dat volledig rechtstreeks", vertelt de exporteur. "Een andere ontwikkeling is de opkomst van de Russische retail. Dat is nu nog een braakliggend terrein en ligt nog lichtjaren achter op Europa, maar de supermarkten zijn wel in opkomst. Er zijn zat steden naast Sint-Petersburg en Moskou met meer dan een miljoen inwoners. Uiteindelijk zal hierdoor de distributie via de groothandelsmarkten en thuisverkoop wel afnemen."

De kwaliteit in de Russische supermarkten is volgens de handelaar niet altijd even goed. "Er zijn goede en slechte voorbeelden, maar over het algemeen is de kwaliteit niet fantastisch. In mijn optiek komt dit niet in eerste instantie door het product zelf, maar vaak door het logistieke proces dat niet optimaal geregeld is. Juist daarom denk ik dat Rusland een belangrijke markt voor ons blijft, als je maar goede spullen levert op de juiste manier."

Over de verwachting voor de Hollandse AGF-export naar Rusland is de exporteur gematigd positief. "De economie in Rusland is afgekoeld. De roebel heeft een aardige tak gehad. Het sentiment is niet zo goed als de laatste jaren. Je leest heel veel over de ontwikkeling van de lokale producties, maar ik zie de kassen niet staan. Het feit is dat we vandaag de dag nog genoeg tomaten, komkommers en zachtfruit die kant exporteren."