‘Einde landelijk rassenonderzoek uien’

Er komt dit jaar geen landelijk rassenonderzoek voor uien. Dat zegt Luuk Kok van Agrifirm Plant. Het Productschap Akkerbouw heeft, als grootste financier, voor dit jaar geen geld voor dit onderzoek.

Het rassenonderzoek naar uien en de daaruit voortvloeiende jaarlijkse Rassenlijst Zaaiuien kost circa 80.000 tot 100.000 euro. Het productschap financierde hiervan ongeveer een derde deel.

Nul euro

Voor 2014 staat echter nul euro begroot voor dit onderzoek, zegt Peter Verhoeven van het productschap. 'Er is geen geld meer. We hebben nog enkele reserves, maar die zijn voor andere doeleinden. Het geld voor onderzoek houdt op.'

De grote vraag is nu: wie gaat het stokje overnemen? Volgens Kok is er geen enkele partij die een dergelijk groot bedrag kan ophoesten. 'Niemand weet hoe het verder moet.'Minimaal twee locaties

De sector is gebaat bij gedegen rassenonderzoek, stelt Kok. 'Een goede proef ligt op minimaal twee locaties. Herhaling binnen een proef is belangrijk. En zo kun je zien wat de rassen op verschillende grondsoorten doen.' De rassenproeven binnen het landelijke onderzoek vonden plaats op de Rusthoeve en bij PPO Lelystad.

Agrifirm doet zelf ook veel onderzoek naar uienrassen. 'Maar dat doen wij niet als proefbedrijf, wij testen ze in praktijksituaties. Daar gaan we ook mee door.' Ook andere marktpartijen in de uiensector hebben eigen proefvelden.

In 2013 heeft het productschap 120.000 euro uitgekeerd voor praktijkonderzoek naar uienrassen.

Agrifirm Plant is één van de partners binnen het gezamenlijk onderzoek naar uienrassen van Ui en Peen Manifestatie en UIKC.


Bron: Akkerwijzer

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven