"We zijn met name op zoek naar langetermijnsamenwerkingen, maar wijzen uiteraard geen klanten af"

EuroFruitPorts lost 3500 pallets bananen per week

Tholen - Begin 2013 werd de logistieke dienstverlener EuroFruitPorts in Antwerpen opgericht. Dit is een joint-venture tussen Euroports en Compagnie Fruitière. Directeur Peter Tops vertelt over de activiteiten van het bedrijf: "Bij EuroFruitPorts wordt één schip per week gelost en deze bevat hoofdzakelijk bananen en deels mango's, ananassen, kokosnoten en cherrytomaten. De producten komen uit Senegal, Ghana, Ivoorkust en Kameroen. Het schip is zo'n vier weken onderweg vanuit West-Afrika en gaat eerst naar Dover, waar ongeveer 40% van het fruit wordt gelost. De rest gebeurt hier. Wij laden het schip ook volledig terug vol met exportgoederen zoals tweedehandsauto's, verpakkingsmateriaal, aardappelen en uien en bovendeks containers met bijvoorbeeld vis en vlees. De producten worden na het lossen geleverd in diverse Europese landen."


Jan Simons (Operations Supervisor) en Peter Tops (General Manager)

20.000 ton fruit

EuroFruitPorts heeft een koelhuis van 13.600 m2 en deze is volledig operationeel op een totale site van 38.700 m2. "We vinden het belangrijk dat alles veilig is en netjes blijft, dus daar wordt streng op gecontroleerd", benadrukt Peter. "Per jaar lossen we zo'n 200.000 ton fruit uit het schip en 50.000 ton uit containers. Dat is gemiddeld 3500 pallets bananen en 1000 pallets ander fruit per week. Het meeste fruit staat is hier binnen enkele dagen weer weg. Op vrijdag blijven er nog enkele honderden pallets staan en maken we de opslagruimte weer gereed voor de nieuwe aankomsten van maandag."
Eurofruitports maakt gebruik van een geautomatiseerd voorraadsysteem. "Alles is heel gemakkelijk terug te vinden in het magazijn door middel van coördinaten. We voeren hier regelmatig verbeteringen door, ook op het gebied van energiebesparing en veiligheid." Peter Tops geeft aan dat ze hoofdzakelijk een opslagbedrijf zijn. "We lossen de producten, slaan ze op en laden ze op de vrachtwagen van de klant."
Kwaliteitscontroles
Compagnie Fruitière is een grote groep en beheerst de keten vanaf de plantage tot aan de klant. Het bedrijf heeft ook een aandeel van 49% in EuroFruitPorts. Compagnie Fruitière begeleidt een team van fruitsorteersters en voert zelf haar kwaliteitscontroles uit in de coldstore van Eurofruitports. Kwaliteitscontroleur Lesley des Enfans legt uit: "Belangrijk is dat alle bananen hier groen binnenkomen. We weten welke pallets van welke farm komen, dus zien ook in onze database wat opvalt bij bepaalde leveringen. Achteraf geven we ook weer feedback aan onze leveranciers. Eén van de topmerken die we leveren is SCB. Ook aan de maatvoering worden strenge eisen gesteld, zo moet de SCB-banaan minimaal 20 centimeter zijn."


Kwaliteitscontroleur Lesly des Enfans

Langetermijnsamenwerking

Volgens Peter hebben klanten momenteel meer mogelijkheden om te kiezen voor een logistieke dienstverlener in de haven van Antwerpen dan enkele jaren geleden. "Wij onderscheiden ons doordat we een joint venture hebben met de klant. We zoeken ook alleen preferabel klanten die een samenwerking voor lange termijn willen opbouwen. EuroFruitPorts is altijd bereid om uit te breiden, maar ik verwacht niet op korte termijn. Natuurlijk hebben we nog wel wat ruimte in de coldstore, dus we kunnen wel de kleinere bananeninvoerders bedienen die enkele containers per week importeren. We bieden twee temperatuurzones aan, van 13,5 voor bananen en van 7/8 graden voor ananassen, mango's en kokosnoten."Locatie

Peter is van mening dat de ligging in Antwerpen ideaal is. "Sommige zaken zijn wel aan verbetering toe, we merken dat een haven als Rotterdam massaal heeft geïnvesteerd. Toch weet ik zeker dat de haven van Antwerpen de mogelijkheid heeft om terug een betere concurrentiële positie in te nemen, zodra we het fileprobleem rond Antwerpen opgelost hebben. Grote troeven zijn dat we snel werken en een goede ligging hebben."Voor meer informatie:
Peter Tops
Eurofruitports NV
Land van Waaslaan 5
Haven 1207 - 9130
Kallo - Belgium
T +32 3 570 35 39
M +32 497 52 96 39
www.eurofruitports.com
www.fruitiere.fr

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven