Beregenen via app

Sensetion: Nieuwe 'Plug & Play' vochtsensor voor beter watermanagement

Dit teeltseizoen brengt Dacom een sensorsysteem op de markt dat akkerbouwers en tuinders precies aangeeft, wanneer ze een perceel moeten beregenen. Op die manier kan de kwaliteit en opbrengst van het gewas verbeteren, waarbij tegelijkertijd wordt bespaard op waterverbruik. Het sensorsysteem is ontwikkeld om een grotere groep akkerbouwers en tuinders te bereiken.Op een prominente plek in de werkkamer van Dacom-directeur Janneke Hadders staat een ingewikkeld ogend apparaat. Aan de onderkant steken meerdere metalen staven uit. Bovenop prijkt, naast een zonnecollector, een regenmeter in een vorm die nog het meeste op een trechter lijkt. Vlak ernaast staat een ander apparaat dat niet meer lijkt te zijn dan een lange buis met een zonnecollector. 'Ze staan niet voor niets naast elkaar,' zegt Hadders: 'Eigenlijk zijn het broertjes. Het grote apparaat, de TerraSen, hebben we in 2011 op de markt gebracht. Het meet op verschillende dieptes het vochtgehalte in de bodem en verwerkt dit, samen met gegevens over het gewas, bodemsoort en weersverwachting, tot een beregeningsadvies. Het andere apparaat, de Sensetion, is eigenlijk een vereenvoudigde versie van de TerraSen. Daar waar je voor de TerraSen specialistische kennis nodig bent om er maximaal profijt van te hebben, is de nieuwe sensor 'plug & play'. Je kunt er meteen mee aan de slag.

Hadders: 'Het enige dat een gebruiker moet doen, is de sensor in de grond steken, de app installeren en het systeem via zijn mobiele telefoon activeren. Daarna doet het systeem het verdere werk.'

Goed watermanagement betaalt zich op twee manieren terug: terwijl in droge gebieden de meerwaarde vooral bij waterbesparing ligt, krijg je in gebieden zoals Nederland door op precies de juiste momenten te beregenen een kwalitatief betere oogst met een hogere opbrengst.

De Sensetion is een volledig geïntegreerd systeem, dat klaar voor installatie bij de teler wordt geleverd. Met de Sensetion wordt het bodemvocht gemeten in een laag van 25 cm. De gemeten data wordt door middel van een geïntegreerde GPRS datalogger verzameld en verstuurd. Een zonnepaneel zorgt voor de benodigde energie. Via de smartphone app heeft de teler altijd en overal toegang tot een optimaal irrigatieadvies.

De Sensetion is verkrijgbaar in een pakket van 5 stuks en kan vanaf deze week online worden besteld via de webshop op de website www.dacom.nl.

Dacom is een innovatief hightech bedrijf dat gespecialiseerde hardware en online adviesdiensten ontwikkelt en levert aan akkerbouwbedrijven en de agribusiness over de hele wereld met praktische oplossingen voor duurzame en winstgevende akkerbouw.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven