Kloosterboer en DELTA nemen eerste windturbine in gebruik

Sinds begin dit jaar kan Kloosterboer zelf groene energie opwekken door de windturbine die nu operationeel is. Kloosterboer en DELTA, twee grote Zeeuwse bedrijven, hebben samen gewerkt aan de eerste windturbine op het terrein van Kloosterboer in Vlissingen-Oost. In totaal heeft de realisatie één jaar geduurd en wekt de windturbine 14% van het jaarlijkse verbruik van Kloosterboer Vlissingen op.Samenwerking
Kloosterboer wil de CO2 uitstoot binnen vijf jaar reduceren met 20%.
DELTA is actief in windenergie en heeft de ambitie hierin te groeien. Het bedrijf heeft inmiddels ruime ervaring in het bouwen van windturbines en vindt het belangrijk om de klant zo breed mogelijk te bedienen. Een samenwerking op het zelf opwekken van energie lag dus voor de hand.

Wat levert het op?
De opgewekte stroom gaat Kloosterboer via het netwerk gebruiken voor het voeden van de koelinstallaties t.b.v. de koel- en vrieshuizen. De windturbine produceert circa 4000 Megawattuur per jaar. Dit staat gelijk aan een verbruik van ongeveer 1250 huishoudens . Er wordt op jaarbasis circa 2320 ton CO2-reductie gerealiseerd. De CO2-reductie gedurende de levensduur van de turbine is circa 34.800 ton CO2.

Kloosterboer en duurzaam ondernemen
Kloosterboer heeft de "Lean and Green" award vorig jaar in ontvangst genomen. Deze prijs stimuleert bedrijven om te groeien naar een hoger duurzaamheidsniveau. Hans Kroes, CEO van de Kloosterboer Groep: "De besparing wordt o.a. gerealiseerd door een slimmere bundeling van transporten, gebruik van zuinigere modaliteiten en transportmiddelen, het verminderen van het energieverbruik van bestaande koel- en vrieshuizen, het ontwikkelen van locaties gebouwd conform de BREEAM normen en de realisatie van windmolens op de locatie in Vlissingen. Tevens heeft Kloosterboer recent het grootste zonnepanelen park van Zuid Holland in gebruik genomen op haar locatie op de Maasvlakte."

DELTA en windenergie
De teller van het aantal windturbines van DELTA staat nu op 58. Dit is inclusief de 16 turbines die gebouwd zijn bij het recent opgeleverde Windpark Kreekraksluis en de windturbine bij Kloosterboer. Guido Custers, directeur Energie DELTA: "Niet alleen duurzame energie vormt een speerpunt in de strategie van DELTA voor de komende jaren, ook en misschien wel vooral het aangaan van duurzame samenwerkingsverbanden met het bedrijfsleven."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven