Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Luc Remijn: "Kwalitatief lopen we toch wat achter op vorige jaren"

Zaaiuienrassen vanmorgen weer beoordeeld bij JWK Onions

Tholen - Veertien inkopers en verwerkers van zaaiuien beoordeelden vanmorgen bij JWK Onions in Kruiningen de rassen op externe en interne kwaliteit. Alle zaadveredelingsbedrijven verlenen hun medewerking aan de rassenbeoordeling.



De kwaliteitsbeoordeling wordt gedaan om de kwaliteitscijfers van de rassen te bepalen voor de rassenlijst. De groepen keuren de rassen blind. Ze weten dus niet welk ras ze voor zich hebben.



In verschillende groepen werden de uien beoordeeld op zowel uiterlijke als innerlijke kwaliteitseigenschappen. Alle zaaiuirassen voor de lange bewaring worden meegenomen. Dit jaar ging het om 22 rassen.



Om op de uiteindelijke rassenlijst te verschijnen, moet een ras minimaal twee jaar beoordeeld zijn. De vernieuwde rassenlijst wordt bekendgemaakt rond de uiendag van het Uien Informatie- en Kenniscentrum (UIKC) op 28 augustus in Colijnsplaat.



"Je ziet duidelijk dat de uien wat ouder zijn geworden. De deelnemers tasten met elkaar toch even af of er nog goede uien beschikbaar zijn. Zeker met het huidige prijsniveau van 25-30 cent valt er toch geld te verdienen.


Het crisisteam

We zijn nu mooi op tijd met de beoordeling. Vorig jaar had het achteraf nog wel een paar weken later gekund, maar nu zijn we netjes op tijd. Kwalitatief zijn de uien toch wat minder dan de laatste jaren", constateert Luc Remijn van DLV Plant.



"We zijn het seizoen natuurlijk moeizaam begonnen met koud en droog weer. De regen heeft vervolgens wel voor groei gezorgd, maar toen kwam de zomer eroverheen met bijna Zuid-Franse taferelen. Je ziet dat de ui toen toch een inhaalslag heeft moeten maken en daar zijn de uien niet geschikt voor.



Hoewel er met MH is gespoten, zit er meer schot in de rassen dan andere jaren. Wel zijn de uien keurig droog, met dank aan Goud Biervliet die weer voor de bewaring heeft zorg gedragen."

Foto's: Daan Sturm