Export is en blijft essentieel voor land- en tuinbouw

2014 minder goed jaar voor meeste agrarische sectoren

De productiewaarde van veel sectoren in de land- en tuinbouw daalt door tegen-vallende prijzen. De totale waarde krimpt net niet, dankzij de melkveehouderij, die ook in 2014 weer een positieve uitzondering vormt. Dit jaar is vooral slecht gestart voor de segmenten consumptieaardappelen, bloemen en eieren. Lagere voer- en energiekosten compenseren de lagere opbrengsten in beperkte mate.

De sterke exportpositie is cruciaal voor de agrarische sector en voor de gehele Nederlandse economie. Blijven investeren in de samenwerking met exporteurs, maar ook in logistiek en productiviteitsverhogende innovatie is echter een must om deze voorsprong te behouden. Dit blijkt uit het agrarisch kwartaalbericht van ING Economisch Bureau.

Agrarische export vormt 18% van totale uitvoer

Nederland is na de Verenigde Staten 's werelds grootste exporteur van agrarische producten. De landbouwexport groeide in 2013 met ruim 5% naar € 78 miljard en had daarmee een aandeel van 18% in de totale uitvoer. Voor het handelsoverschot was dit aandeel zelfs 44%. Duitsland is veruit de belangrijkste afzetmarkt met een uitvoer van ruim € 20 miljard. Het trio België, VK en Frankrijk volgt met € 7,5 tot 8,5 miljard. Buiten Europa is China/Hong Kong met € 2 miljard afzet het belangrijkste afzetgebied. Vooral de export van zuivelproducten groeide fors.


Exportgroei van agrarische goederen 2013 en begin 2014
Volop nieuwe kansen voor verdere uitbouw internationale activiteiten agrarische sector

De agrarische sector heeft een zeer internationaal werkterrein. De exportgerichtheid is enorm. Zo zijn de akkerbouwketens in hoge mate op afzet naar het buitenland georiënteerd. De Nederlandse export van pootaardappelen vormt bijvoorbeeld circa driekwart deel van de wereldmarkt. Binnen de tuinbouwexport is de sierteelt-productie het belangrijkst: in de totale sierteeltuitvoer van de Europese Unie is het Nederlandse aandeel 70%. Ook voor de werkgelegenheid is de agrarische export van belang. Ruim driekwart van de 174.000 banen in deze sector betreft exportbanen. Positieve ontwikkelingen voor de exportpositie zijn de nog altijd toenemende spreiding van het aantal afzetmarkten, de verwachte koersdaling later dit jaar van de euro ten opzichte van zowel dollar als pond en de fors toenemende export van kennis door de gehele Nederlandse agrarische productieketen.


Verwachte ontwikkeling* productievolume, prijs en productiewaarde van de agrarische sectoren in 2014

Lees hier het hele rapport.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven