Japanse winteruien verkocht als Troy

Afgelopen najaar is er in het zuidwesten van Nederland op meerdere plaatsen door een aantal handelaren plantmateriaal verkocht onder de rasnaam Troy, terwijl dit geen Troy plantuien zijn. Gelukkig is het tot een aantal telers beperkt gebleven.

De traditionele overwinteringsplantuien zijn meestal afkomstig uit de Japanse Senshyu Yellow groep. Deze uien zijn bij teelt in de Benelux beperkt houdbaar en hebben vrij snel last van schietervorming. Bejo/De Groot en Slot heeft jarenlang veredelingsonderzoek verricht om hierin verbetering te brengen. Door excellente hybridisatie technieken zijn verschillende groepen plantuien met elkaar gekruist waaruit uiteindelijk de hybride ui Troy is ontstaan. Troy heeft een zeer hoge mate van schieterresistentie en is kwalitatief veel langer houdbaar. Na enkele jaren van uitproberen door telers en verwerkers is de teelt van Troy algemeen bekend geraakt in de uienwereld.

Over schietervorming bestaat soms onduidelijkheid. Er zijn wat algemene regels. Hoe groter de plant is als hij de winter in gaat, hoe gevoeliger deze is voor schieters. Een koudere periode van onder de 5 graden Celsius is al voldoende om schietervorming te krijgen. Het hoeft dus niet perse te vriezen.

Afgelopen jaar heeft het niet gevroren. Dit betekent dat op geen enkel perceel het loof van de uien bevroren is geweest en de uien dus gewoon zijn doorgegroeid. We zien dit jaar echter wel de grote verschillen tussen de Senshyu Yellow types en het ras Troy.

Alle winterplantuien uit de Japanse groep van Senshyu Yellow zijn nu volop aan het "schieten". Percelen met tussen de 50 en 100% schieters zijn geen uitzondering. Het ras Troy heeft afgelopen winter goed doorstaan. Zelfs de eerst geplante percelen van begin oktober, die dus goed ontwikkeld de winter ingegaan zijn, geven slechts enkele schieters te zien. Misschien iets meer dan normaal van dit ras, maar nog zeer acceptabel voor een goede verwerking.

Mede door deze bijzondere weersomstandigheden zijn bovengenoemde kwalijke handelspraktijken pijnlijk duidelijk geworden. Telers die dachten Troy gekocht te hebben, kijken nu aan tegen een veld vol met schieters. Zij hebben een "goedkope" Senshyu Yellow type ui geleverd gekregen in plaats van Troy. Wij raden telers met klem aan om bij de aankoop van plantuien altijd te vragen naar de bijbehorende documenten. Hierop staat wat u daadwerkelijk geleverd krijgt. Het vermelden van een onjuiste rasnaam op de documenten staat gelijk aan fraude en valsheid in geschrifte. Bij twijfel over de juistheid van de gegevens op de verstrekte documenten kunt u zich wenden tot de Naktuinbouw.

Bron: De Groot & Slot

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven