Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Universiteit Twente in project voor toepassing satellietbeelden voor landbouw in Afrika en Azië

De Universiteit Twente heeft een onderzoekssubsidie van 7,5 miljoen dollar ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation voor het projectSpurring a Transformation for Agriculture through Remote Sensing (STARS). Het project heeft als doel te laten zien hoe dataproducten voor aardobservatie bij kunnen dragen aan de verbetering van de huidige informatiesystemen voor kleinschalige landbouweconomieën van Sub-Saharisch Afrika en Zuid-Azië. Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met onderzoeksinstituten in West- en Oost-Afrika, Bangladesh, Australië, Mexico en de Verenigde Staten.

Kleinschalige boeren gebruiken vaak kleine stukjes landbouwgrond die vanuit de lucht slechts vaag begrensd lijken, ze verbouwen vaak tegelijkertijd meerdere gewassen op hetzelfde stukje grond, en er bestaat een rijke schakering van landbouwgebruiken die bijdragen aan het vaak heterogene mozaïek van Afrikaanse en Aziatische boerderijen. Deze omstandigheden maken het moeilijk om vanuit de lucht oogstsystemen, gewassen en oogstgewoontes te onderscheiden. Dit vormt een fundamentele hindernis voor betere informatie, betere oogstcontrole en -voorspelling, en betere landbouwadvisering. De laatste jaren is door technologische vooruitgang de resolutie van satellietbeelden sterk verbeterd. Satellieten vliegen vaker over en daardoor is betere controle tijdens de groeiperiode mogelijk en hebben dataproducten verbeterde spectrale kenmerken.

Onder leiding van de faculteit ITC van de Universiteit Twente gaat een consortium van internationale onderzoeksinstituten een aantal stellingen over het gebruik van aardobservatiedata testen. Dit moet duidelijk maken welke landbouwstakeholders met welke informatie het best bediend worden en hoe die informatie aangeboden moet worden om tot optimale besluitvorming te komen. Niet alleen boeren zijn stakeholders, maar ook bedrijven die boerderijbenodigdheden leveren zoals zaden, meststoffen en gereedschappen en voor beleidsmakers, zoals die bij de ministeries voor landbouw en voedselveiligheid.

Zie voor meer informatie de site van de Universiteit Twente.


Bron: Universiteit Twente
Publicatiedatum: