Prijsstijgingen uien en aardappelen remmen groei India

Een maand na het aantreden van Narendra Modi als premier van India, zijn een aantal economische hervormingen geïntroduceerd. Grootste zorg zijn de tegenvallende economische groei. Die bedroeg vorig jaar minder dan 5%, maar misschien wel belangrijker zijn de enorme prijsstijgingen van met name voedsel.

In mei was de inflatie 8,3%, 0,3% lager dan in april, maar de inflatie van voedsel staat rond de 10%. Met name groenten- en fruitprijzen stuwen de inflatie. In mei stegen de aardappelprijzen met 19%, uienprijzen stegen met 60% en die stijging zette door in juni met een inflatie van 22%.

"Dit is een terugkerend probleem de laatste jaren. Alleen als de overheid de voedselinflatie onder controle krijgt, zal ze instaat zijn de algemene inflatie te verminderen," vertelt Rahul Bajoria, een Indiase econoom.

Slechte logistiek, distributie en corruptie liggen ten grondslag aan de hogere prijzen. Het is voor Indiase telers vaak makkelijker om producten te exporteren dan de producten op de regionale markt te brengen. Groenten zijn vaak al rot voor ze de consument bereiken, waardoor de prijzen nog verder stijgen.

De overheid reageerde op de inflatie met tijdelijke prijsstellingen en beperkingen van de export van enkele producten. Exportbeperkingen zijn volgens een Indiase econoom een 'noodzakelijk kwaad'. Alleen door de export te beperken, is er voldoende voedsel beschikbaar.

De moesson bereikte onlangs Mumbai. In Centraal- en Noord-India is 60% minder regen gevallen dan normaal. Dat is een catastrofe voor de telers. De lage regenverwachting tijdens de zomer is een zorg voor de hele Indiase economie. De voedselproductie is vrijwel volledig afhankelijk van de regen in juli.

bron: dn.no

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven