Uienproef minimale grondbewerking

In de proef BASIS rond minimale grondbewerking in gangbare en biologische akkerbouw en vollegrondsgroenten hebben de onderzoekers dit jaar voor het eerst zaaiuien opgenomen.

De uien zijn gezaaid na een teelt van de groenbemesters wikke, gele mosterd en phacelia. Het wegwerken van de resten van de groenbemesters was de grootste uitdaging voor de onderzoekers. Gewasresten stropen gemakkelijk op op het zaaikouter.

De proef BASIS vergelijkt langjarig minimale grondbewerking, wel ploegen en een tussenvorm van deze twee intensiteiten van grondbewerking. Dit jaar staan er naast uien granen en kool op het veld bij de Broekemahoeve in Lelystad.

Zachte winter

Het wegwerken van groenbemesters, gras-klaver en voorvruchten als kool is door de zachte winter lastiger dan andere jaren. BASIS zette cultivators en frezen in voor deze bewerkingen. Hergroei van graspollen en koolstronken kwam meer voor dan anders.

De metingen binnen BASIS tonen nog geen significante verschillen tussen behan-delingen als het de opbouw van organische stof betreft. Een speciaal deel van BASIS is ingericht om verhoging van organische stofgehaltes te meten.

Volgend jaar zullen onderzoekers deze speciale deelproef bemonsteren.

Grondbewerking

De beworteling van het gewas bij minimale grondbewerking is opvallend hoger in de zone van 10 tot 20 centimeter diep. Bij ploegen is dat op een diepte van 20 tot 30 centimeter juist hoger.

Bij de tussenvorm tussen ploegen en minimale grondbewerking ontbreekt dit extra wortelvolume in de bodem.


Bron: NieuweOogst.nu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven